Transzcendentális Meditáció mint hatékony antidepresszáns

Kütyü Magazin - 2020. november 1.

A depressziósok számát tekintve Magyarország sajnos élen jár az egész Európai Unióban. Az Eurostat adatai alapján a hazai lakosság 10,5%-a küzd depresszióval, ezzel szemben az Európai Unióban a lakosság átlagosan 6,8%-a észleli magán a depresszió tüneteit.

A jó hír ugyanakkor, hogy létezik egy bizonyítottan működő technika, amelynek rendszeres gyakorlásával sokat enyhíthetünk a depresszió és a szorongás tünetein. 

Mi az a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció egy rendkívül hatékony meditációs technika, amely csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit. A módszert bárki könnyen el tudja sajátítani, nem igényel erőfeszítést. Sok más technikával szemben gyakorlása könnyű és örömteli. Hatékonyságát a világ leghíresebb egyetemein és kutatóintézeteiben lefolytatott több száz hitelesített tanulmány igazolja.

Több életenergia, kevesebb stressz, pihentetőbb alvás, nagyobb hatékonyság, jobb intuíció. Ezek mind a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásának pozitív mellékhatásai. Ha szeretnéd megismerni a további előnyöket, látogass el a Meditálás.hu oldalára. 

Transzcendentális Meditációval a szorongás ellen

Az egyik legrangosabb amerikai egyetem, a Stanford University végzett egy érdekes tanulmányt, amelyben a különböző meditációs technikákat vizsgálták az alapján, hogy mennyire hatékonyak a feszültség és szorongás csökkentésében. 146 kutatás eredményét vetették össze a felmérésben, és döbbenetes felfedezésre jutottak, miközben vizsgálták a Transzcendentális Meditáció hatékonyságát a többi meditációs technikához és a placebo hatáshoz képest.

Ez a felfedezés pedig nem volt más, minthogy megállapították: a Transzcendentális Meditáció bármely más meditációs technikához viszonyítva, amely a vizsgálatban szerepelt, kétszeres hatékonysággal bír. Továbbá arra a lényeges következtetésre jutottak, hogy egyedül a Transzcendentális Meditáció esetében figyelhető meg, hogy minél hosszabb ideje gyakorolja valaki, annál több pozitív hatást tapasztalhat meg, vagyis a hatás nem hogy csökken az idővel, hanem fokozódik. (Forrás: Journal of Clinical Psychology, 45. szám, 1989.)

Transzcendentális Meditációval a depresszió ellen

A depresszióhoz vezető okokról eltérnek a kutatók álláspontjai, abban azonban ők is egyetértenek, hogy amennyiben csökken a szervezetben a szerotonin nevezetű anyag, az jelentős hatást gyakorol az egyén hangulatára, és nagy az esélye annak, hogy ez depresszióhoz vezet.

Kutatások szerint a Transzcendentális Meditáció gyakorlása alatt a szerotonin – amely a köztudatban boldogsághormonként ismert – termelése körülbelül 50%-kal nő. A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával tehát ugyanazt a hatást érjük el, mintha bevennénk egy antidepresszáns gyógyszert, amely mesterséges módon befolyásolja a szerotonin termelést. Ugyanakkor a Transzcendentális Meditációval nem kell kellemetlen mellékhatásokkal számolnunk, hanem könnyű és örömteli gyakorlás révén élvezhetjük az előnyös hatásokat.

 

Vissza