A riasztórendszer elengedhetetlen eleme: a mozgásérzékelő

Kütyü Magazin - 2020. november 8.

Mindennapjaiban számos területen találkozhat mozgásérzékelőkkel, amelyek más és más célt szolgálnak - akkor nyitódnak ki az ajtók, amikor eléjük ér, vagy akkor kapcsolódnak fel a lámpák, amikor éjszaka kimegy a hátsó kertbe. A mozgásérzékelők azonban a riasztóberendezések elengedhetetlen eleme is, hiszen ezzel képesek jelezni azt, ha valaki a ház körül ólálkodik, úgynevezett behatolásjelző rendszerként funkcionálnak. 

Abban az esetben, ha az adott helyszínen - legyen az egy hangárban, egy üzlethelyiségben, a garázsban, a kertben vagy a házban - behatolás történik, vagyis az érzékelő mozgást vélt felfedezni, akkor a rendszer központi egységének riasztási jelzést küld, amely által megszólaltatja a szirénát. Abban az esetben, ha a rendszer használója távfelügyeletet is igényelt, akkor a diszpécser távolról is képes látni azt, hogy az adott pillanatban mi történik a ház körül. Sok esetben a mozgásérzékelő bekapcsolódása adja meg a kameráknak azt a jelzést, amely szükséges ahhoz, hogy működésbe lépjenek.

A mozgásérzékelők típusai

Mozgásérzékelők tekintetében két nagyobb csoport közül válogathat a piacon, léteznek az aktív és a passzív mozgásérzékelők, amelyek működésükhöz az infravörös fényt, a mikrohullámú sugarakat vagy a hanghullámot használják leggyakrabban. Széles termékkínálatának köszönhetően mindezt beszerezheti a BestMarkt webshopjában is! 

A legnépszerűbb típus az úgynevezett passzív infravörös érzékelő (PIR), amely elsősorban a testhőmérsékletet érzékeli, a mozgást csak közvetve, mivel a helyiség hőtartományában végbemenő változásokat észleli. Abban az esetben, ha egy passzív tartománynak titulált részről az aktív részre kerül egy hőt kibocsátó test, akkor riasztás történik.

Másik típusba tartoznak a tükrös infrák, amelyek a helyiségből érkező infrafényt tükrökről visszaverődve fogadják be. Ez a készülék nagyobb inframennyiség begyűjtésére képes. 

Egyéb típusok, amelyekkel jól járhat

A kombinált, vagy más néven dual érzékelők az előzőekben említett tükrös infrákat ultrahangos vagy mikrohullámú érzékelőkkel bővítik ki, amelynek köszönhetően nem csak az infratartományban lesznek képesek “látni”, azaz akkor is riasztani képesek, amikor a betörő az infrarendszer működésének tudatában egy infra hőtakaróval lép be a házba. 

Abban az esetben, ha vezeték nélküli technológia segítségével lehetséges csak a rendszer kialakítása - a kábelek eltüntetése vagy költségcsökkentés miatt -, akkor rádiós rendszerre szükséges hagyatkoznia. A rádiós rendszer azonban könnyen zavarható, a perifériákat időközönként szükséges cserélni. Mindez akkor hasznos, amennyiben a meglévő rendszert kívánja utólagosan változtatni vagy bővíteni.

 

Vissza