Hegyvidékek teái!

Kütyü Magazin - 2020. december 1.

Teázás közben gondoltál már arra, hogy az a tea vajon a világ melyik tájáról érkezik hozzád? 

Ez a cserjeféle Ázsiában honos, és több mint 5.000 éve Kínában “fedezték” fel, a feljegyzések szerint “véletlenül”, majd innen terjedt el világszerte. Kezdetben a kínai császárok itala volt, majd egyre nagyobb tömegek részére vált elérhetővé. Európában a 16. századtól ismert.

A cserje kétféle éghajlatot kedvel: a trópusit és a szubtrópusit. Az ültetvények elhelyezkedése meghatározza növekedésének ütemét is. Nem véletlen tehát, hogy hegyoldalra telepítik, ott is minél magasabbra, hogy minősége jobb legyen.

De hol is találhatók a legnagyobb, a legismertebb és leggyönyörűbb teatermő területek?

Kína

A világ legnagyobb teatermesztője, s mint már említettem, itt már több mint 5.000 éve fogyasztják. Elsősorban a zöld változata a legkedveltebb, de mellette a fekete teát is fogyasztják. Világhírű a jázmin teájuk, de készül rózsából és licsiből is ez a kellemes ital. Különleges változat a füstölt tea. Ezért az innen érkező teák gyengébbek, mint a többi teatermesztő területekről valók.

India

Az indiai, nyugat-bengáli város neve, Darjeeling, a híres teatermesztő körzet névadója. A teaföldek igen magasan, mintegy 3.000 m-es tengerszinten húzódnak a Himalája oldalán, ahol az ismert teák legfinomabbjai és legértékesebbjei teremnek. Az innen származó teákat a teák pezsgőjének is hívják. Kétszer szüretelik évente: az első és a második virágzás idején.

Az ugyancsak Indiából származó Assam tea malátás, testes és erős színű, a Nilgiri tartomány teaültetvényeiről származó fekete tea az egyik legkiválóbb az indiai teák közül. Erős, finom, kellemes gyümölcsös ízhatású.

Kenya

Minden országot túlszárnyal exportja. A termesztési központ, Kericho 2.000 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Az itteni kedvező klíma lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű teát állítsanak elő, ebben szerepet játszik a közeli Viktória-tó. Plusz különlegességét az adja, hogy itt folyamatos a szüret egész évben. A tea kivételesen testes és markáns ízű.

Srí Lanka

Az innen érkező terméket ceyloni teaként ismerjük. Egy, a 2525 méteren található magasföld a termelési centrum. Évente, folyamatosan szüretelnek. Íze fanyar és erős színű, ezért "csészébe zárt aranynak" is nevezik. De van az innen származó teák között nagyon világos és kellemes ízű is.

Indonézia

Indonézia a több ezer sziget országa. Két szigetén, Szumátrán és Jáván találunk nagyüzemi teatermesztést. Az első helyről a tea karakteresebb, színesebb, az utóbbiról érkező fakóbb, de markáns ízű. Szumátra szigetén folyamatos minőség szedhető, míg a kiemelkedő minőségű jávai teát csak az év két hónapjában gyűjtik.

Kóstold meg az említett területekről érkező teákat! Válogass a Teanet.hu oldalról!

Vissza