Masszív és praktikus szákfejek a biztos szákoláshoz

Kütyü Magazin - 2020. december 1.

Milyen szerepe van a szákfejnek abban, hogy a horgászatunk lehetőség szerint minél sikeresebb legyen? Ezt a kérdést járjuk körbe részletesen is a bejegyzés keretei között, méghozzá a modern és rendkívül praktikus szákfejek hasznosságának a kiemelésével.

Legyen tehát szó éppenséggel pontyozó, keszegező, feeder vagy egyéb horgászatról, a szákfej hozzáadott értéke komoly segítséget jelenthet az eredményesség kapcsán.

Miben rejlik a modern kialakítású szákfejek hozzáadott értéke?

Egy korszerű szákfej a szerkezetét és a kialakítását alapul véve teljes mértékben eltér attól, amit a hagyományos értelemben vett merítőhálók kapcsán megszokhattunk. Fontos ugyanis, hogy magáról a szákfejről van szó, amit tetszés szerint hozzá tudunk illeszteni a választott száknyélhez.

Ennek pedig a legfontosabb hasznossága a testre szabhatóságban rejlik. Vagyis a szákfejet mindig aszerint tudjuk megválasztani, hogy az aktuális horgászatunk körülményei mit tesznek indokolttá.

Ráadásul a szákfejet tudatosan megválasztva a halak kiemelése nemcsak kényelmes, hanem biztonságos is lehet.

Hogyan érdemes választani a különféle szákfejek között?

Hogyha vetünk egy pillantást a rendelkezésre álló szákfejek választékára, a mérettel kapcsolatos eltérések egyből szemet szúrhatnak. Ez nem véletlen, hiszen a szákfejet erősen javasolt úgy megválasztani, ahogyan azt a kifogott halak várható mérete indokolttá teszi.

Egy 55 centiméteres szákfejbe csaknem lehetetlen beterelni egy 15 kilogrammos nyurga pontyot, ahogyan a dévérezéshez is teljesen felesleges bojlis szákfejjel készülni. A korszerű és praktikus kialakításnak köszönhetően egyszerűen csak lecsavarjuk az egyik fejet a nyélről, a másikat pedig felerősítjük.

A legjobb, hogy ezt akár a vízparton, horgászat közben is meg tudjuk tenni. Ezenfelül akár a szákfej hálójának a sűrűsége, valamint annak az anyaga is sokat nyomhat a latban annak kapcsán, hogy mennyire lesz sima és zökkenőmentes a kifogott halak szákolása.

Egyéb speciális tudnivalók a modern szákfejek használata kapcsán

Ahogy fentebb már utaltunk rá, a szákfejek mérete mellett azoknak az anyaghasználata is kulcsfontosságú lehet a zavartalan felhasználás és halfogás érdekében. Ennek kapcsán érdemes kiemelni azokat a modern szákfejeket, amelyek kifejezetten halkímélő szövéssel készülnek.

Mit értünk egész pontosan ezalatt? Amikor egy ilyen sűrű szövésű, minőségi matéria felhasználásával szőtt szákfejbe kerül a kifogott hal, oda nem fog beakadni sem a bognártüske, sem pedig a többi úszó és egyéb tényező.

Ez pedig a hal számára sokkal kíméletesebb bánásmódot jelent, miközben a horgász dolgát is megkönnyíti. A kifogott halakat ugyanis nagyságrendekkel egyszerűbb feladat lesz kivenni a szákfejből, hogy mehessenek szépen az éltető elemnek számító vízbe.

Vissza