5+1 tipp, hogy a befektetéseid ne vigyenek csődbe

Kütyü Magazin - 2021. február 2.

Amikor befektetni készülsz, alaposan mérlegelned kell, hogy milyen befektetésekbe vágsz bele, mert a rossz befektetési döntések csődbe is vihetnek. Ha betartasz pár aranyszabályt, akkor máris sokat javíthatsz az esélyeiden, hogy sikeres befektetővé válj.

Légy megfontolt, tájékozott, diverzifikálj, és mindig biztosítsd be magad! Így válhatsz sikeres befektetővé. Persze ez nem ennyire egyszerű. De ha már csak az alábbi 5+1 tippet megfogadod, garantáltan jó úton fogsz haladni.

1. Ne dönts hirtelen felindulásból

Meglátsz egy kiváló lehetőséget, és már ugrasz is bele a teljes vagyonoddal? Ennél nagyobb felelőtlenséget nem is tehetnél befektetőként. Minden lépésed előtt alaposan mérlegeld a lehetőséget, a kockázatokat és a lehetséges hasznot is. Előfordulhat, hogy túl nagyot bukhatsz az ügyleten, ezért nem éri meg belevágni. De az is lehet, hogy csak épp túl kevés a várható nyereség, és ahhoz arányaiban magas a kockázat. Ez mindig más és más, ezért kell mindig alaposan végiggondolni, mielőtt belevágnál.

2. Legyen terved!

Mindig legyen terved! Az megvan, amikor A The A-Team Hannibalja vigyorogva azt mondja, hogy “Imádom, ha egy terv sikerül”. Na épp így érezheted te is magad, ha készítesz egy előzetes tervet, ami aztán bejön. Beválnak a befektetések, ütemezetten vásárolod a részvényeket, és nem véletlenszerűen vásárolsz össze mindenfélét, amiről úgy érzed, az most jó lehet. Érdemes százalékos formában meghatároznod a befektetendő pénzed, így könnyebb lesz mindig alkalmazkodni.

3. Ne fektess be mindent, főleg ne egy helyre!

Diverzifikálnod kell, azaz el kell osztanod a befektetendő pénzed különböző befektetési formákba. Így lehetnek közte kockázatosabbak és kevésbé kockázatosak is. Lehet pénzed részvényekben, de ne feledkezz meg az ETR-ekről, a különböző alapokról vagy akár az állampapírokról sem.

4. Mindig biztosítsd be magad!

Mindig legyen életbiztosításod – ezeket soha sem azért kötjük, mert távozni szeretnénk az élők sorából. Hanem azért, hogy ha mégis olyan történne, amire nem számítunk, akkor ne hagyjuk adóssággal, pénz nélkül hátra a családunkat. Ilyen szempontból közelítve az egyik legjobb befektetésed lesz, ha beüt a krach. Ha veled valami történik, ez nem fog pótolni, de a családod életén átmenetileg tud könnyíteni.

5. Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Az, hogy valakinek sikerült óriásit nyernie egy ügyleten, még nem azt jelenti, hogy neked is fog. És ez igaz fordítva is. Lehet, hogy neked beválik, másnak pedig nem fog. Bármelyikőtök lehet akár jókor jó helyen is. Már csak ezért sem érdemes összehasonlítgatnod magad mások befektetési eredményeivel. Főleg, ha az illető már 10-20-30 éve befektet.

+1 Ne fektess be mindent, főleg ne egy helyre!

Az egyik legnagyobb hiba, ha mindent befektetsz. Legyen tartalékod! Akár úgy is, hogy a befektetésed egy része könnyen (kis veszteséggel) hozzáférhető lesz, ha kicsit megszorulnál.

Vissza