Hol tudjuk tölteni elektromos autónkat, avagy megfelelő az infrastruktúra?

Kütyü Magazin - 2022. október 3.

Alapvetően két megoldás van az elektromos autó töltésére: otthoni töltés vagy nyilvános töltőállomás keresése. Ha előbbi nem elérhető vagy nem megoldható, akkor muszáj a második opcióra hagyatkozni. Ilyenkor merül fel a kérdés: megfelelő hazánkban a kiépítettség?

Otthoni vagy nyilvános töltés?

Még mielőtt rátérünk a hazai infrastruktúrára, fontos szót ejtenünk a két opció előnyeiről, hátrányairól. A otthoni megoldásoknál a töltési idő hosszabb, mint egy utcai töltőállomás esetében, de sokkal több kiegészítő, hasznos eszköz érhető el, amiket ha szeretnénk részletesebben megismerni, azt olyan oldalakon megtehetjük, mint az eautotoltokabel.hu

A saját garázsunkban történő töltés kényelmes és hatékony, amivel rengeteg időt spórolhatunk, ha éppen a város nyilvános állomásai foglaltak, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy a napirendünk tartása veszélybe kerül. Sajnos nem minden esetben lehet kiépíteni egy otthoni töltőállomást, ilyenkor kénytelenek vagyunk a publikus megoldásokra hagyatkozni, de egyáltalán nem kell pánikba esni.

Nem kell aggódni az utcai töltés miatt

A nyilvános töltőállomásoknak is számos előnye van. A töltési idő és annak hatékonysága hatványozottan jobb az otthoni megoldásokhoz képest. Szinte minden nagyobb magyar városban több töltőállomást is találhatunk. Ez az egyik legnagyobb tévhit, “ellenérv” az elektromos autókkal szemben hazánkban, hogy alig van állomás. Ez napjainkban már egyáltalán nem igaz, sőt, folyamatosan épülnek újabb létesítmények, az infrastruktúra fejlődik. Az elektromos autók száma az utakon napról napra több és több, így a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások is arányosan növekednek.

Több online térkép vagy telefonos applikáció is elérhető, amivel a legközelebbi töltőállomást kereshetjük meg. Ha megnézünk egy ilyet, láthatjuk, hogy egyáltalán nem vagyunk lemaradva az európai átlaghoz képest, sőt. Azonnal látjuk, hogy hol van szabad állomás vagy akár szerviz is.

A benzinkutak már nem csak benzinnel szolgálnak

A magyarországi benzinkutak nagyon gyorsan alkalmazkodtak a megváltozó igényekhez. Például számos MOL kúton tölthetjük elektromos autónkat is, sőt, a fizetéshez már a járműből sem kell kilépni, ugyanis telefonra letöltött applikációval könnyen megoldható. Természetesen, ha inkább a “hagyományos” fizetési módokat preferáljuk, akkor sem kell aggódni, ugyanis a kutak személyzete mindig a segítségünkre van. A költségek rendezése mindig a fogyasztás után esedékes, de bele kell kalkulálnunk a töltési időt, valamint annak típusát. Természetesen nem muszáj csak a benzinkutakra hagyatkoznunk utazás során, ugyanis a LIDL, az Aldi és a Penny Market parkolóiban is találkozhatunk már elektromos autó töltőállomással. Az éjszakai órákban jelentősen olcsóbban “tankolhatunk”.

 

Kulcsszavak: elektromos autó, töltő
Vissza