Minőségibb alvással a jóllét érdekében

Kütyü Magazin - 2023. május 7.

A Samsung bemutatta a One UI 5 Watch* szoftvert, amely továbbfejlesztett alvásfunkcióival még hatékonyabban támogatja a megfelelő alvási rutin kialakítását, és új távlatokat nyit az egészségünkre is jótékony hatással bíró éjszakai pihenés terén. A szoftver várhatóan még idén elérhető lesz a Galaxy Watch okosórákon**, hogy a korábbinál is személyre szabottabb és ösztönzőbb módon nyújtson támogatást felhasználói számára nem csak a minőségi alvást, hanem a különböző fitnesz és biztonsági funkciók alkalmazását illetően.

„A Samsung elkötelezett amellett, hogy a felhasználókat támogassa az egészségük megőrzésében, valamint segítse őket a kívánt jólléti állapot elérésében. Hiszünk abban, hogy mindennek az egyik alapja a pihentető alvás. Az új One UI 5 Watch szoftver újabb példája annak, hogyan támogatjuk felhasználóinkat a megfelelő alvási rutin kialakításában, hogy a mindennapokat valóban feltöltődve kezdhessék” – mondta Hon Pak, a Samsung Electronics mobilkommunikációs üzletág digitális egészségügyi csapatának alelnöke és vezetője. 

 

A jobb közérzethez elengedhetetlen a pihentető alvás

A One UI 5 Watch szoftver megalkotása során a Samsung három fő szempontot határozott meg, amikor a fejlesztések során célul tűzte ki a pihentetőbb alvási rutin kialakításának támogatását: az egyéni alvásminták elemzése, az egészséges szokások kialakítása, valamint az alvásbarát környezet megteremtése. 

Az új Alvásfigyelő (Sleep Insights) segítségével a felhasználók pontszámok által kaphatnak részletesebb képet az előző éjszakai alvásukról, valamint informálódhatnak az alvásfázisokról, a horkolással eltöltött időről, vagy a véroxigénszintjük változásairól. A nyolc különböző alvástípust***  magában foglaló Alvástréning immáron közvetlenül lesz elérhető a Galaxy Watch okosórán és a párosított Galaxy okostelefonon keresztül is, így a felhasználók könnyebb és ösztönzőbb módon követhetik nyomon szokásaikat, legyenek bárhol, bármikor.

 

 

A kényelmes környezet megteremtése fontos szempont az alvásminőség kérdését illetően, hiszen még a legapróbb zavaró tényezők is nagyban befolyásolhatják a pihenés minőségét. A Samsung ezért fokozta a Galaxy Watch és a csatlakoztatott eszközök összekapcsolhatóságának lehetőségeit. Amint a Galaxy Watch okosóra érzékeli, hogy a felhasználó álomba szenderült, a SmartThings felkínálja, hogy a csatlakoztatott eszközöket kikapcsolja, ezáltal pedig egy még kedvezőbb környezetet biztosítson a pihenéshez. Az alvó üzemmód szempillantás alatt elnémítja az értesítéseket, valamint elsötétíti az okostelefon és az okosóra kijelzőjét. A One UI 5 Watch továbbfejlesztette ezt a funkciót azzal, hogy zöld LED-fény helyett infravörös érzékelőt használ a zavaró tényezők további minimalizálása érdekében. 

 

Okos edzőpartner

Kibővülnek a Galaxy Watch testreszabott futófunkciói is, így már nemcsak a valós idejű Futáselemzés és a személyre szabott, intervallumos edzésprogram érhető el, hanem a személyre szabott Szívritmuszóna is. Ez az új funkció kielemzi a felhasználó egyéni fizikai képességeit, és ehhez mérten öt edzésintenzitási szintet állít be: bemelegítés, zsírégetés, kardió, intenzív edzés, és maximális teljesítmény. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyéni képességeik alapján határozzák meg céljaikat, a zsírégetéstől a nagyobb terhelésű kardió edzésekig.

A szabadtéri tevékenységek hódolói további előnyökre számíthatnak a Galaxy Watch Pro okosóra használata során, például a továbbfejlesztett Route Workout mostantól nemcsak a túra- és kerékpárútvonalakat veszi számításba, de támogatja a gyalogos- és futóútvonalakat is. A Galaxy Watch Pro felhasználók közvetlenül is hozzáférhetnek a GPX fájl adatbázishoz, amely alapján új, ajánlott útvonalakat kaphatnak a helyszín, az idő, valamint a forgalom****  alapján.

 

Mindig első a biztonság

A biztonság elengedhetetlen az egészség és a jóllét szempontjából, a One UI 5 Watch szoftver pedig továbbfejlesztett funkciókat kínál a lelki nyugalom megteremtése érdekében. Az SOS funkciónak köszönhetően a felhasználók közvetlenül kommunikálhatnak a segélyhívás esetében értesítettekkel, információt megosztva a tartózkodási helyükről*****. A funkció továbbá azonnali hozzáférést biztosít a viselő orvosi adataihoz, amint az aktiválódik. Az Esésérzékelés alapértelmezett funkcióként érhető majd el az idősebb felhasználók******  számára, hogy segítsen csökkenteni a veszélyhelyzetek kockázatát. Az imént felsorolt fejlesztések újabb példái annak, hogy a Samsung számára fontos a felhasználók fokozott biztonsága.

A One UI 5 Watch szoftver először a Galaxy Watch sorozat meghatározott modelljein lesz elérhető 2023 folyamán, az évben további frissítések bejelentése várható.

______________________

*A funkciók elérhetősége piactól, szolgáltatótól, modelltől és a párosított okostelefontól függően eltérő lehet. A funkciók nem szolgálnak betegségek vagy egyéb állapotok diagnosztizálására, illetve betegségek gyógyítására, enyhítésére, kezelésére vagy megelőzésére.

**A funkciók elérhetősége piactól, szolgáltatótól, modelltől és a párosított okostelefontól függően eltérő lehet. A funkciók nem szolgálnak betegségek vagy egyéb állapotok diagnosztizálására, illetve betegségek gyógyítására, enyhítésére, kezelésére vagy megelőzésére.

***Az alvásminta eredményeinek eléréséhez a felhasználónak legalább 7 éjszakán keresztül viselnie kell az órát, és ki kell töltenie egy felmérést.

****Párosított okostelefonon érhető el. A kiválasztott útvonal megtekinthető az okosórán.

*****A vészhelyzeti kapcsolattartó értesítéséhez hálózati kapcsolatra van szükség. A GPS pontosságát befolyásolhatják a műholdas jel vételét akadályozó tényezők, például épületek.

******55 év feletti életkortól. A Samsung fiókban regisztrált életkor alapján.

Kulcsszavak: szoftver, okosóra, Samsung
Vissza