A home office sem csak móka és kacagás

forrás: Kütyü Magazin - 2023. augusztus 1.

Pizsamában, az ágyban fekve dolgozni, miközben a főnök nem áll mögöttünk, és nem zargat mindenféle aprósággal - ez a kép valódi mennyországgal ér fel egyesek számára.

Azt azonban sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a home office sem fenékig tejfel, és a Miskolcállás adminisztráció és irodai munka aloldalán (Link site) is meghirdetett pozícióknak is megvannak a maga előnyei, amelyekre a mai cikkünkben rá is világítunk.

Nehezebb megteremteni a munkavégzésre alkalmas helyet

Az irodában a munkáltató felelős azért, hogy biztosítsa azt a helyet, ahol napi hat-nyolc órán keresztül komfortosan tudjuk majd végezni a feladatunkat. Otthon viszont már nekünk kell magunknak megvásárolni az ergonomikus széket és a minőségi íróasztalt, amely bizony komolyan megterhelheti a pénztárcánkat. 

Sokan emiatt inkább megelégednek a konyhaasztallal vagy a gyerek tanuló székével, de hosszú távon ez egyáltalán nem jó megoldás. Így semmiképpen sem úszhatjuk meg a bútorvásárlást.

A home office táptalaját jelentheti az elmagányosodásnak

Ugyan a munkahely nem feltétlenül azt a célt szolgálja, hogy ott éljük a társasági életünket, de a munkatársi jelenlét az esetek többségében rendkívül pozitívan hat a teljesítményünkre. 

Sokak esetében pedig valódi kardinális kérdést jelent, hogy jó hangulatban, emberek között dolgozhasson. A home office-nál viszont erre nem nagyon van lehetőség, amely nem csupán a munka elvégzése során jelenthet komoly akadályokat, hanem ez a fajta izoláció a magánéletünkben is nagy nehézséget okozhat. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyen elmagányosodáshoz vezethet.

Felborul a munka-magánélet egyensúlya

Egyeseknek, különösen a kisgyermekes szülőknek értékes segítséget jelent, hogy otthonról dolgozhatnak, de a home office során könnyen elmosódnak a határok, és hamar felborulhat a munka-magánélet egyensúlya.

Az irodában történő munkavégzés esetében viszont lehetőségük van váltani, átállni egyik szerepből a másikba, mondjuk managerből anyává, vagy apából a cég egyik legprecízebb munkavállalójává. Ez pedig komoly segítséget adhat ahhoz, hogy az élet minden területén igazán kiegyensúlyozott és magas teljesítményt tudjunk nyújtani.

Milyen tanulság vonható le ebből?

A home office egy igazán nagyszerű lehetőség, amely számos potenciált hordoz magában, de mielőtt belevágnánk mindenképpen érdemes átgondolnunk, hogy az élethelyzetünkből adódóan mire is van igazán szükségünk, és melyek lennének a mi esetünkben a home office hátrányai.

De abban az esetben sem kell feltétlenül lemondanunk az otthoni munkavégzésről, ha a hátrányok többségben vannak. A hibrid rendszerű szervezés, vagyis néhány nap otthon és pár nap az irodában, segíthet megteremteni a vágyott egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Vissza