A munkaadók ezeket a tulajdonságokat figyelik egy bolti eladói állásinterjún

forrás: Kütyü Magazin - 2023. augusztus 1.

Bár időigényesebb, de a munkaadók többsége mindenképpen szükségesnek tartja a személyes kontaktust is, amikor eladó pozícióba keres embert a vállalkozásához. Hiába szimpatikus ugyanis valaki a beküldött önéletrajza alapján, egyáltalán nem biztos, hogy megfelelően képes kommunikálni, vagy jó a fellépése és a kisugárzása.

Persze fontos a háttértudás, de ha az illető nem rendelkezik az alább felsorolt tulajdonságokkal, akkor valószínűleg nem lesz sok esélye a Kecskemétállás Webpage felületén meghirdetett bolti eladói pozíciók kiválasztási folyamata során. 

Kereskedelmi véna

Egy jó bolti eladó egyik legfőbb ismérve, hogy nyitott, érdeklődő, de mindeközben határozott is a fellépése, vagyis megvan benne az a bizonyos kereskedői véna. Ha mi ezzel nem rendelkezünk, akkor valószínűleg nem sok esélyünk marad arra, hogy megkaparintsuk a kiszemelt állást. 

Teherbírás és elhivatottság

A bolti eladó feladatai közé nem csupán az tartozik, hogy kiszolgálja és tájékoztassa a vásárlókat, hanem emellett még olyan feladatokat is ellát, amelyek az eladásra kerülő áru átvételével, raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével is kapcsolatosak. 

Annak köszönhetően pedig, hogy ez a munkakör ennyire sokrétű, bizony szükség van arra, hogy bírjuk az intenzív munkát, és rendelkezzünk megfelelő elhivatottsággal. Az utóbbi leginkább azt jelenti, hogy ugyanolyan elkötelezetten szolgáljuk ki a vevőket, mintha még a próbaidőnket töltenénk.

Kommunikáció

Az ügyfélcentrikus kommunikáció szintén egy elengedhetetlen feltétel ennek a munkakörnek a betöltéséhez. Hogy ez mit foglal magában? Lényegében a kedvességet, a pozitív hozzáállást, a választékos beszédet és a magas fokú empátiát. 

Az utóbbira kifejezetten szükség van, mivel nem minden ember egyforma, így nem mindenki tolerálja azt, hogy egy boltba belépve az eladó kedélyesen elkezd vele csevegni. 

Megbízhatóság és a pontosság

Mivel legtöbbször a kassza is ránk lesz bízva, így a megbízhatóság és a precizitás is egy fontos elvárás ennek a munkakörnek a betöltéséhez, különösen a nagyobb forgalmú időszakokban, mint amilyenek például az ünnepek vagy a hétvégék. 

Speciális szempontok

Minden egyes üzlet jellege más, ezért a fentebb felsorolt szempontokon kívül szóba jöhet még néhány speciális tényező is. Például, ha az adott boltban nem csupán egészséges élelmiszereket árulnak, hanem életmód szaküzletként is funkcionál, akkor valószínűleg alapos jártasságra is szükség lesz a paleolit vagy egyéb táplálkozási formákkal kapcsolatban.

Ha tehát mi is éppen ilyen állás után kutatunk, akkor a fentebb felsorolt dolgok figyelembevételével érdemes minél több helyre beadni a pályázatunkat, hogy maximalizáljuk a lehetőségeinket.

Vissza