Hogyan érdemes hőszivattyút választanunk?

forrás: Kütyü Magazin - 2023. augusztus 1.

A gyártók számos hőszivattyútípust kínálnak, melyek között megfelelő tudás nélkül talán nem is olyan egyszerű eligazodni. Ebben a cikkben viszont segítünk, hogy miként is közelítsük meg a kiválasztást, hogy megfelelő eszközzel lássuk el otthonunkat.

Tisztázzuk, hogy miért is jó választás egy hőszivattyú

Ha megnézzük, hogy a STIEBEL ELTRON hőszivattyú kínálata mekkora, könnyen beláthatjuk, hogy nem árt kicsit képbe kerülni ezekkel a szerkezetekkel, még mielőtt választanánk közülük. Ahhoz, hogy tudjunk választani ezek közül, érdemes megnézni, hogy mire képes egy hőszivattyú.

Egy olyan energiatakarékos, környezetbarát fűtési megoldásról beszélünk, mely képes meleg vizet előállítani, fűteni és akár hűteni is. A levegő, a víz és a talaj hőjét használja fel. Míg korábban főleg új épületeknél alkalmazták, ma már a felújítások során is előszeretettel használják a fűtési és hűtési rendszer alapjaként.

Mire szeretnénk használni?

Vannak olyan készülékek, melyek csak melegvíz-előállításra szolgálnak. Nagyon költséghatékonnyá tudják tenni ennek előállítását. De mivel ez csak egy kis szelete a teljes energiafelhasználásnak, így aki teheti, annak érdemes kombinált megoldásban gondolkodni.

A következő szint az, amikor már nem csak a meleg vizet, de a fűtést is hőszivattyúval állítjuk elő. Ez a téli fűtési költségünket töredékére tudja csökkenteni.

Ezek mellé jöhet még a hűtés, hogy nyáron is nagyon hatékony megoldást használjunk otthonunk megfelelő hőmérsékleten tartásához. Vagy a szellőztetés, amely hővisszanyerős rendszerben kiépítve folyamatosan képes megfelelő mennyiségű és minőségű friss levegővel ellátni otthonunkat úgy, hogy közben minimális lesz a hőveszteség.

Milyen megoldásban érdemes gondolkodni?

Levegő-víz, talajhő-víz vagy víz-víz hőszivattyú? Mindegyik sokkal hatékonyabb megoldás, mint az alternatív megoldások a piacon. Azonban érdemes különbséget tennünk köztük.

A levegő-víz típus akár -25 fokos külső hőmérséklet esetén is képes a levegőből elvont energiával hatékonyan működni. Könnyen kialakítható megoldás.

A talajhő-víz típus a legstabilabb és leghatékonyabb változat, azonban a talajszondák telepítése jelentősen megnöveli a beruházás árát, ma még főleg inkább csak társasházak és irodák esetén térül meg belátható időn belül.

A víz-víz típus általában hatékonyabb, mint a levegő-víz hőszivattyúk, de ezeknél is felmerülnek plusz költségek, és sok környezeti adottságnak kell egyszerre stimmelnie ahhoz, hogy kiépíthető legyen és hosszútávon megfelelően működjön.

És végül a megfelelő méret/teljesítmény

Az sem mindegy, mekkora hőszükségletet kell ellátnia a rendszernek, így ez is egy fontos szempont! Mindenképp olyan hőszivattyút válasszunk, ami az ingatlanunk igényeihez megfelelő. Ebben gépész tervező és kivitelező szakember is tud a segítségünkre lenni.

Vissza