Öntözőberendezésekhez szükséges kiegészítők

forrás: Kütyü Magazin - 2023. augusztus 1.

Az ember nem is gondolná, hogy ha megfelelő mennyiségű vízzel szeretné ellátni kertjét, mennyi kiegészítőre lehet szüksége. Vannak olyanok, amelyek egyben az alkatrészei az esőztetőknek, de olyan kellékekhez is hozzájuthatunk, amelyek sokkal praktikusabbá tehetik ezeknek az öntözőberendezéseknek a használatát.

Tavaszi felkészülés

Gyakran előfordul azoknál is, akiknek már van valamilyen típusú öntözője, hogy mikor be kellene üzemelni, nincsen meg minden darabja, pl. nem találnak egy csatlakozót, egy tömlőt, stb. Ezért nagyon tanácsos még az öntözési időszak megkezdése előtt számba venni az egyes szerelvényeket, mi van meg, esetleg mi hiányzik, hogy utána lehessen nézni, kérdezni és ha szükséges, pótolni.

A BestMarkt webáruház öntözőberendezés kiegészítői rendkívül szerteágazó választékkal állnak a potenciális vásárlók rendelkezésére. Locsolótömlők és gyorscsatlakozók, szórófejek és öntözőegységek mind megtalálhatók a webáruházban éppúgy, mint maguk az öntözőkészülékek. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani, melyik alkatrészre van szükségünk, fontos, hogy alaposan utánanézzünk a témának és a meglévő öntözőrendszerünk működési hátterének.

A szükséges eszközök kiválasztása

A locsolótömlő az az eszköz, mely segíti eljuttatni a víz mennyiségét a kert adott pontjába. Általában azt lehet látni, hogy az adott tömlő sosem elég hosszú, hogy lehessen vele mindenhol öntözni és többször is meg van toldva, csatlakoztatókkal el van látva. A kertekben a kerti csap vagy a kút helye is egy adottság, amellyel szintén számolni kell, és ahhoz kell viszonyítani.

Szintén figyelni kell a locsolótömlőknél arra is, hogy mindig úgy használjuk és tároljuk, hogy ne törjön meg. Ehhez a gyártók már nagyon praktikus kiszerelést mellékelnek, ugyanis sokszor dobra szerelve árusítják a locsolótömlőket.

A gyorscsatlakoztatók tényleg gyors és megbízható megoldást jelentenek a tömlők szakszerű összekapcsolására, csak arra kell figyelni, hogy a gyorscsatlakozó átmérője passzoljon a tömlőhöz.

A locsolótömlő és a szórófejek kiválasztása

A locsolótömlő esetében fontos szempont a cső vastagsága, ugyanis míg a vezetékes vízhálózatról történő öntözés elbírja a vékonyabb locsolótömlő használatát, a szivattyúval történő öntözés egyértelműen vastagabb cső használatát igényli. Itt teljes mértékben él az a mondás, hogy az olcsóbb termék egyben silányabb minőséget takar. Annak érdekében, hogy elkerüljük a későbbiekben a plusz munkákat, érdemes inkább valamivel több pénzt belefektetni a minőségi locsolótömlőbe.

A locsolótömlő végére illeszkedik a szórófej, aminek kiválasztása szintén nagy körültekintést igényel. Mindenképpen olyat ajánlott választani, ami porlasztásos, azaz állítható vízsugarú, így elkerülhetőek a nagyobb mennyiség okozta károk. Más fej szükséges a gyephez, a zöldségekhez, és megint másként kell öntözni a fákat. Ne felejtsük el, hogy a locsolótömlőt időnként át kell telepíteni másik helyre, hogy ne nyomódjon el és ne száradjon ki alatta a növényzet.

Vissza