Tökéletesen fókuszálható fényforrásként használj függőlámpát!

forrás: Kütyü Magazin - 2023. augusztus 1.

A mennyezeti lámpák általános funkciója mellett, amely nem más, mint a helyiség megvilágítása, dekorációs elemként is szolgálnak. A függőlámpák a mennyezetről lelógva adnak elegendő fényt. Elsősorban a nappaliban és az étkezőben használjuk az ilyen típusú lámpákat.

Akár elsődleges fényforrásként használjuk, vagy csak egy terület megvilágítására összpontosít fényük, biztosan figyelemfelkeltő kiegészítője lesz otthonunknak. A mömax többféle függőlámpát forgalmaz, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb modellt. A függőlámpák között akadnak egy- vagy többkaros változatok, búrával vagy anélkül készült modellek. A döntés nem könnyű, érdemes tisztázni a prioritásokat, és megismerni a függőlámpa valódi funkcióit.

Nehéz döntés

Ha valaki éppen felújít, vagy az építkezés végén a berendezés kiválasztásával van elfoglalva, rengeteg dolgot kell összehangolnia. A kifejezetten stresszes feladat miatt sokszor hibázhatunk. Bár elsőre szórakoztatónak tűnhet a helyiségek berendezése, de a költségvetést, a funkcionalitást, az összképet szem előtt tartva, már nem annyira tűnik vidám elfoglaltságnak. 

A tapasztalt belsőépítészek is küzdenek olykor a bőség zavarával, hiszen a hatalmas választék nehéz döntések elé állítja őket. A tökéletes lámpatestek kiválasztása csak egy a sok feladat közül, melyet érdemes jól átgondolni, hiszen hosszabb távon használjuk majd ezeket a kiegészítőket.

Nagy kiterjedésű fényforrás

A legfontosabb, hogy meg kell határoznunk, mekkora területet kell a függőlámpának bevilágítania. A csillárok a mennyezetről lelógó, sztenderd kiegészítői a nappalinak, általában nagyon látványos világítótestek. A több ágú és több égővel rendelkező lámpák esztétikusak, és erős fény leadására képesek. 

A klasszikus csillárok gyertya formájú égői és hatalmas üvegfüggői mára már kevés otthon díszei. A régies formák helyett napjainkban a legkedveltebb a csillogó, apró LED-ekkel és extrém formákkal készült lámpa. Ezek a világítótestek nagy területen adnak fényt.

Helyi megvilágításhoz

A függőlámpák másik típusa koncentráltan világít meg egy adott területet. Általában több, más világítással együtt használjuk ezt a fajta fényforrást. Elsősorban az étkezőasztalok felett találunk ilyen lámpát. Legtöbbször egy erősebb égővel kerül kialakításra ez a típus, azonban a trendek hatására a hosszabb asztalok megfelelő megvilágítása miatt készülnek több égőfejjel ellátott modellek. Az eklektikus és modern hatású függőlámpa egyik kedvelt modellje, a faágra feltekert vezetéken lógó lámpaégősorból áll. 

De nemcsak az étkezőben használhatóak ezek a függesztett világítótestek, hanem egy-egy helyiség elkülönülő funkciójú tereinek helyi megvilágítására is alkalmasak. A beszélgetésekre szolgáló sarok vagy a bárpult, esetleg a konyhasziget jobb fényviszonyai érdekében is felszerelhetünk adott pontra fókuszáló világítótesteket.

Amint látható, széles a választék, épp ezért ha az igényeinket pontosan meg tudjuk fogalmazni, könnyebben találhatjuk meg a mömax kínálatában a tökéletes függőlámpát.

Vissza