130 millió könyv az Apple iBookStore-ból

Kerekes Pál - 2011. június 7.

Megtartották az Apple fejlesztői világkonferencia első napját. Az új termékek és szolgáltatások bejelentései egymást követték a WWDC-én (Worldwide Developers Conference). Erről bőséggel tudósított a hazai és nemzetközi szaksajtó. Ebben a légkörben az e-book csak lábjegyzet lehetett, mint az e-könyves beszámolók megjegyzik.

Elhangzott egy szám: 130 millió e-könyvet töltöttek le eddig az Apple boltjából. Ez kb. egy évet jelent. További elemzésre ad lehetőséget, hogy az Apple publikálta az iPad 2 előtti számokat. Bejelnették annak idején, hogy nagyságrendileg 100 millió könyvet adtak el az első fázisban. Ez azt jelenti, hogy az iPad2 piacra kerülése óta (2011. március) hozzávetőlegesen 30 millió könyvet tudtak forgalmazni három hónap alatt.

A szakemberek hozzáteszik: ez nem eladás, hanem letöltés, hiszen megába foglalja az ingyenes könyveket is. Ettől függetlenül ezek a számok megrendítőek. Összehasonlításként: az ingyenes e-book könyvtár, a Gutenberg Projekt havi forgalma 3,9 millió. Az iBookStore ennél két és félszer jobban teljesít. Persze a Gutenberg Projekt címválasztéka jelentősen kisebb.

Továbbiak: Könyvkonnektor blog

Kulcsszavak: e-book, Apple, iPad
Vissza