Garmin Etrex Vista gumicsík javítás házilag

Kütyü magazin - 2009. június 1.
Nem tudom mennyire ismert probléma, hogy a Garmin terepi vevők, különös tekintettel az Etrex sorozatra, nem ápolnak hosszútávú, szoros kapcsolatot a készüléket körbevevő gumicsíkkal. A gumicsík feladata a biztos fogás biztosítása akár mostoha körülmények között is. Talán épp a fogdosás az amit nehezen tűrnek, éppen ezért rövid idő múlva elengednek, evvel nem kis bosszúságot okoznak a felhasználóknak.

Természetesen a gumicsík leválása garanciális probléma, tehát ezt a szakszervíz javítja. De sajnos a probléma nem mindig szűnik meg, és természetesen ha már lejárt a garancia, akkor is megoldásért kiált, tehát érdemes elsajátítani a házi megoldás fortélyait. Nem egy nagy befektetés sem anyagilag, sem a kézügyesség tekintetében. Persze az ember nem mindig érez késztetést erre, pláne nem akkor, ha nem időmiliomos. Én is az elmúlt esős napok egyikét választottam a probléma megoldására.





Mi is kell hozzá? Nos én felkutattam az oldalbordám körömlakklemosóját, egy ollót, vásároltam egy megfelelően erős kétoldalú ragasztót, valamint előkerestem a szerszámok közül egy tapétavágó kést. Ezen kívül nem árt, ha van otthon egy hűtő/mélyhűtő, valamint folyóvíz.

Tehát az éppen leválni készülő gumicsíkot leszedtem a készülékről, és mind a készüléket, mind a gumicsíkot megtisztítottam az előzőleg használt ragasztó maradékától a körömlakklemosó segítségével. Ezután mindkettőt bő vízben lemostam, hogy ne maradjon rajta semmi. Ezt követően a ragasztócsíkból vágtam egy megfelelő szélességű darabot, melynek hossza körülbelül akkora volt ami az egyik oldalon lévő gombhelytől elér egészen a másik oldalon lévő gombsor aljáig. Ezt követte az ügyeskedés, mert ugye a gombok mellett nem egyenes, hanem ívelt mindkét oldal. Ide levettem a mintát egy sima papír segítségével, és mindkét oldalra így szabtam ki a ragasztócsíkot.









Ezután már nem maradt más, mint a készülék tetejére vágni egy darabot, majd azt is a helyére illesztettem. Jó erősen a vályatba maszíroztam a ragasztócsíkot, és csak ezután vettem le róla a papírt, így a másik oldali ragasztó is szabaddá vált. Most helyeztem fel a gumicsíkot ügyelve arra, hogy ne fogdossam össze a ragasztót. Óvatosan ugyan, de most is megnyomogattam, hogy rendesen ragadjon. Ezután betettem a készüléket a mélyhűtőbe, hogy a fagy végezze el helyettem a munka nagyrészét. Megközelítőleg egy órát hagytam a frigóban a készüléket, majd kivettem és azt tapasztaltam, hogy nagyon jól rácuppant a gumicsík a helyére. Nem volt más dolgom, mint szobahőmérsékleten tárolni 2-3 órát a készüléket, természetesen a páralecsapódást letörölve, majd az elemeket behelyezve használni a készüléket.


















Persze még van megoldandó probléma készülékemmel kapcsolatban. Egyfelől a kerékpárra szerelés, valamint az RS232/USB átalakító kérdése, de hamarosan erre is lesz megoldás, és természetesen azt is bemutatom majd.

Kapcsolódó cikkek:
Vissza