Hard Reset, Soft Reset, mikor melyik?

Kütyü magazin - 2007. május 16.
PDA rejtelmek kezdőknek 1. rész

Sok, olyan fogalommal találkozunk PDA-s pályafutásunk során, melyet nem, vagy csak részben tudunk kezdőként értelmezni. Talán ezek közül is sokszor a legfontosabb, a RESET fogalma, hiszen rendellenes működés elhárítása során nem árt, ha ismerjük.

Mindenki, aki fogott PDA-t a kezébe, és huzamosabb ideig használta is, előbb-utóbb találkozott evvel a fogalommal, és biztos vagyok abban, hogy használnia is kellett őket. Először talán a Soft Resettel találkozunk, majd később (minél később annál jobb) Hard Resettel, és ha olyan kütyü kerül a kezünkbe, ami nem felejtő memóriával rendelkezik akkor bizony meg kell ismerkedni egyéb "resetekkel" is.

A Palm tulajdonosok ezeken kívűl, tipustól függően, jó ha tudják mit is jelent a:
  • System (Warm) Reset
  • In-Cradle
  • Power Down
  • Battery Disconnect
  • Zero Out
  • Quick Erase,Secure Erase
  • Factory Reset.

Nézzük ezek közül elsőként a két legfontosabbat, melyek ismerete használata minden PDA vagy smartphone tulajdonosnak fontos lehet, platformtól függetlenül.

Soft Reset

A Soft Reset a készülék újraindítását, és az éppen futó alkalmazások leállítását jelenti anélkül, hogy a készüléken tárolt, elmentett adatok elvesznének. Használata után a szokásos kezdőképernyő fogadja a felhasználót. Ez a fajta újraindítás az első lépés, ha rendellenes működést tapasztalunk, esetleg készülékünk lefagyott, sőt bizonyos alkalmazások telepítése is kéri, esetleg kikényszeríti a készülék újraindítását.

Minden készüléknél (egy két kivételtől eltekintve), ezt a fajta újraindítást egy, a tollal (stylus) megnyomható süllyesztett gombbal lehet elérni, mely többnyire a készülék alján helyezkedik el. Kivételt jelentenek azok a Palm Treo készülékek, melyekre nem tettek Reset gombot. Ilyen például a Treo680, és a Treo755p is. Ezen készülékeknél a Soft Reset gyakorlatilag az akkumulátor eltávolítását jelenti.




Hard Reset

Ennek az újraindításnak a következménye, a készüléken tárolt összes adat file, vagy program törlése (a ROM-ban tároltakat kivéve), miközben a készülék minden beállítása visszaáll a gyári alapállapotra.
Ezen adatok visszaállítása csak abban az esetben lehetséges ha rendelkezünk teljes mentéssel, melyet vagy a készüléken gyárilag telepített programmal (nem minden készülék rendelkezik gyárilag ROM-ba telepített mentő programmal), vagy külső programmal elvégeztél mielőtt Hard reset-elted volna a készüléket. Ez a fajta újraindítás lehet a végső megoldás, a rendellenességek megszüntetésére.

Ezt az újraindítást többnyire egy billentyűzet kombináció, és a Reset gomb együttes alkalmazásával érhetjük el.

Azt is jó ha tudjuk, hogy azon tenyérgépek, melyek nem rendelkeznek nem felejtő memóriával (tehát csak akkor őrzik meg a rájuk telepített alkalmazásokat és adatokat ha feszültség alatt vannak), és teljesen lemerülnek úgy, hogy nem csak a fő akkumulátor, hanem a másodlagos úgynevezett BIOS őrző (megint PC-s hasonlat) elem is kimerül, gyakorlatilag Hard Reset-elnek. Tehát feltétlenül figyeljünk oda, hogy ez ne forduljon elő, hiszen ilyenkor telepíthetünk megint mindent elölről, arról nem beszélve, ha voltak olyan adataink melyeket még nem szinkronizáltunk asztali gépünkkel, el fognak veszni.





Általánosságban tehát elmondható , hogy PC-s hasonlattal élve a Soft Reset egy egyszerű újraindítás, a Hard Reset pedig az operációs rendszer, a meghajtó programok, valamint a gyakran használt alkalmazásaink újratelepítését jelenti.

Vissza