Mire figyeljünk használt készülék vásárlásakor

Kütyü magazin - 2006. november 24.

Használt adás-vétel

Manapság gomba mód szaporodnak a használt készülékek eladásával foglalkozó boltok. Éremes odafigyelni mit és hol veszünk. Nagyon nem mindegy, hogy egy piaci standon kínálnak jó vételt, vagy egy üzletben.

Vegyük sorra mire is kell figyelnünk:

Indulás előtt. Érdemes utánnanézni milyen felszereltséggel adták az adott készüléket. Az is érték növelő\csökkentő tényező lehet, hogy a kiegészítők, pl:töltő, head set, akkumlátor stb. gyári vagy utángyártott.  

Eredet. Mindig kérjük el az eredetet igazoló számlát, garancialevelet, mert előfordulhat, hogy kétes eredetű a gép. Nézzük meg az IMEI számot a telefonban(*#06#), vegyük le az akkumlátort és elenőrizzük megeggyezik-e a hátlapon található számmal. Előfordulhat, hogy hátlepcsere esetén nincs ott semmi, ebben az esetben kérjük el az eredeti hátlapot és\vagy a művelet bizonyítására szolgáló papírt! Nagyon fontos, hogy vásárlásunkat igazoló(nyugta, számla) nélkül ne jöjjünk el, mert az esetleges panasz esetén az eladó emlékezetére leszünk bízva, hogy ott vásárolt készülékről van szó.

Vételi jellemzők. Kérjük meg az eladót, hogy tegyen be sim kártyát és végezzünk próbahívást. Így több szempontot is vizsgálhatunk: csengő hang erőssége, mikrofon és hangszóró állapota, nem utolsó sorban a  telefon vételi minősége. Ne dőljünk be annak a gyakori kifogásnak, hogy a boltban nincs jó térerő és azért nem az igazi a kapcsolat. Persze ez akár igaz is lehet, ilyenkor menjünk ki az üzletből és ott próbáljuk újra.

Garancia. Van-e még érvényesíthető garancia? Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a számla és a garancialevél együttesen feltétele a garancia érvényesítésének.

Kijelző. Ellenőrizzük megfelelő-e a fényereje és ha van állítási(típusfüggő) lehetőség próbáljuk ki.

Akkumulátor. Nagyon nehéz ellenőrizni az állapotát, ezért előre tájékozódjunk lehet-e kapni akkumulátort a kiszemelt tipushoz, és ha igen mennyiért. Mindenesetre ha az üzemidő a kipróbálás ideje alatt rohamosan csökken, számítsun rá, hogy hamarosa be kell szereznünk egy másik akkumulátort.

Foglalatok állapota. Vigyünk magunkkal olyan memóriakártyát amilyet a telefon kezel. A kártyán legyen néhány file, és másoljunk a gépről a kártyára és viszont. Ellenőrizzük a csatlakozósort, végezzünk próbatöltést sőt ha van hozzá head set, ne legyünk restek azt is kipróbálni.

Billentyűzet állapota, működése. Ha a gombok kopottak biztosak lehetünk benne sokat használt, esetleg régebbi a készülék mint ahogy azt az eladó állítja. Próbáljuk végig a billentyűket és a különböző funkció gombokat pl. hangerő gombot.

 
Nagy vonalakban ezek azok amiket gyakorlatilag 15-20 perc alatt képesek vagyunk ellenőrizni, és ha nem tapasztalunk különösebb rendellenességet, akkor majdnem biztosak lehetünk benne, hogy egy jól működő eszközt sikerült vásárolnunk.

Vissza