Országos online gólyafészek adatbázis készült

Kütyü magazin - 2006. július 6.

Webes térképen a fehér gólyák fészkei

Egyik fórumozónk, Skylark hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központjának böngészojére, amelyben a fészkek pozíciója és adatai jelennek meg Google Maps felületen.

      Az adatbázis, amelyet a térképes böngészo is használ, az egyesület weboldaláról érheto el, ahol megye, majd település szerint szurve jelennek meg a fehér gólya fészkek adatai. Jelenleg közel hétezer fészekadatot találunk az oldalon, és a folyamatosan frissített statisztikából például az is kiderül, hogy a gólyafészkek több mint háromnegyede villanyoszlopra épült.

    Az oldal látványos szolgáltatása az a Google Maps térképes fejlesztés, amelyben egy-egy település környezetében a GPS-szel felmért fészkek pontos helyzete megjelenik. A pontokra kattintva elérhetoek a fészek adatai is. A GPS-szel bemért gólyafészkek aránya folyamatosan no. Az internetes oldalon adatfeltöltésre is van lehetoség, ahol a felhasználóktól várják a még nem pozicionált fészkek WGS84 koordinátáit.

 

   A készítok a jövoben további természetvédelmi jellegu tematikus tartalommal kívánják bovíteni a térképes böngészot, amihez mi is sok sikert kívánunk!

Vissza