Garmin Geko 101, 201 - Magellan eXplorist 100

Kütyü magazin - 2005. április 25.

Belépő szinten  

Magazinunk oldalain Olvasóink sokszor találkozhatnak a kézi GPS vevok élvonalába tartozó modellek bemutatásával, holott jóval alacsonyabb áruk tükrében a belépő szintű készülékek tudása is figyelemreméltó lehet.

 

Az alábbi cikk nyomtatott formában is olvasható a GPS Magazin 2004/6. számában.

Garmin Geko 101 és 201

A megjelenés idorendjét követve lássuk eloször a Garmin modelleket! A 2003 tavaszán útjára indított Geko sorozat könnyu, egyszeruen kezelheto kézi vevoi a "kis sárga" eTrex-ek korában kedvezo alternatívát nyújtottak a fejlett funkciókat nem igénylo felhasználók számára. Bár ezek a térképpel fel nem töltheto modellek a továbbfejlesztett antenna és a bovített memória tekintetében elorelépést is jelentettek, az igazi sikert talán az okozta, hogy a GPS vevo sokak számára elérheto árszintre került. A Geko 101 esetében az olcsóság számos funkció elhagyását hozta magával: a 201-es és az itt be nem mutatott (elektronikus iránytuvel és barometrikus magasságmérovel is rendelkezo) 301-es modellnél meglévo PC kapcsolat, WAAS/EGNOS korrekció és útvonaltervezési képesség mellett számos apróság hiányzik.

A bemutatott táblázat a fontosabb, illetve az összehasonlítás szempontjából számunkra érdekes paramétereket tartalmazza. További informácó a szövegben és a kapcsolódó weboldalakon található.





 
Kézbe véve a Geko-t az az érzésünk, hogy az inkább játékszerre, mintsem komoly muszerre emlékezteto, egyszeru házat elsosorban a kincskereso játékosok számára tervezték. Játékokat egyébként találunk is a 201-es, játékszernek azért nem nevezheto modellben. Szintén elsore feltunik a készülék súlya: ez elemekkel együtt is boven 100 g alatt marad. A hagyományos "AA" ceruzaelemeknél jóval könnyebb, ám egyben kisebb kapacitású "AAA" méretu mikroceruza elemek használata nem szokványos ebben a mufajban (1. kép). A környezet- és pénztárcabarát akkumulátorok között a mostanság kapható jobb típusok AA méretnél 2300 mAh-s, míg a mikroceruza akkumulátorok mindössze 700-800 mAh-s kapacitással bírnak. Ezzel együtt a tapasztalatok azt mutatták, hogy a Geko-k 750 mAh-s akkumulátorok használatával szobahomérsékleten, háttérvilávítás nélkül 6-7 óráig muködnek folyamatosan. Alkáli elemekkel a Geko a gyártó szerint 12 óráig üzemel. A megfelelo elemtípust a "Rendszer/Battery" menüpontban lehet beállítani. A háttérvilágítás egyfokozatú, a készülék borításához igazodó színu, automata kikapcsolása pedig idozítheto (2. kép).

 

 

 
1. kép: Az eXplorist elemtartóját csavaros, a Geko mikroceruza foglalatát pedig pattintható muanyag fedél borítja.

 
 
Mindössze 5 nyomógomb található a házon, melyek segítségével egy kézzel, könnyedén elboldogulunk a Geko 201-es esetében magyar nyelven is elérheto menürendszerében. Sajnos elofordulhat, hogy zsebben hordva a túlságosan lágy ki- és bekapcsoló gomb a süllyesztett elhelyezés ellenére akaratlanul bekapcsolódik, és – automata kikapcsolási lehetoség híján – ezzel a készülék teljes lemerülését okozza. A kis méretu és felbontású fekete-fehér kijelzo kontrasztos és az erosen korlátozott grafikai lehetoségek mellett is használható marad, bár útpontokkal surun tuzdelt, hosszú, kanyargós track log teljes terjedelmének (PanTrack funkció) megjelenítésekor azért elkélne a jobb felbontás is. Tudomásul kell vennünk, hogy a Geko nem térképes GPS, csupán képes a rögzített adatok térkép-szeru ábrázolására is.
 
2. kép: Piros, sárga, zöld – azaz eXplorist 100, Geko 101 és Geko 201
 
 
 

 

                 
 
  

Az adatok megjelenítésében is jelentős különbség mutatkozik. A hazai EOV koordináta rendszert a magyar nyelvu 201-es ismeri. A "kis zöld" külön útkomputer képernyot kapott, míg a 101-es egyszerre csak egy, a FEL/LE gombokkal kiválasztható adatot tud megjeleníteni az "Iránytu" képernyőn.

  
 


A "Műhold" képernyon a hagyományos égbolt kép és a holdanként feltüntetett jelerosség csak a 201-es sajátja: az alapmodellben látható egyszerusített nézet inkább csak illusztrálja a vett muholdak számát és a jel erosségét.

Ikonnal, névvel mentett útpontjaink szerkesztése, listázása, és a kiválasztott pontra navigálás mindkét készülékkel lehetséges, ám útvonalakat csak a 201-es típussal állíthatunk össze.



 
 

Míg az 101-es automata track rögzítésénél egyszerubbet nem is lehetne elképzelni, addig a 201-es Geko nagyobb memóriájában 20 db track-et tárolhatunk, és a rögzítést is testreszabhatjuk. Távolság- vagy idoarányos felvétel esetén másodpercben vagy méterben kifejezett mintavételt, automatikus rögzítés esetén pedig 5 fokozatú skála szerinti részletességet állíthatunk be.
 


 
Az itt bemutatott vevok közül egyedül a Geko 201-es rendelkezik PC-kapcsolattal, de az adatkábel nem része a csomagnak. Mára a GPS-szel kommunikáló szoftverek elterjedésével, és az ezek formátumában rendelkezésre álló adatok (geoládák, turistaút track-ek, stb.) bovülo választékában a kommunikációs képesség a kezdok számára is dönto szemponttá vált, nem beszélve az egyszeru adatrögzítéshez olcsó megoldást kereso felhasználókról. A kommunikáció többféle formátumban (RTCM bemenet, NMEA kimenet, Garmin protokoll) lehetséges.
 



Magellan eXplorist 100

A Magellan gyár tavaly nyáron bocsátotta útjára az eXplorist sorozatot, amelybol elsoként a  100-as jelu alapmodell került a hazai boltokba. Az eXplorist család hasonlít a Geko sorozathoz abban, hogy harmadik tagja (eXplorist 300) itt is a barometrikus magasságméro és az elektronikus iránytu meglétével különül el a másodiktól. Amíg azonban a Geko család egyik tagja sem térképes, addig az eXplorist 200-as és 300-as 8 Mb-os alaptérképpel rendelkezik, további térképek feltöltési lehetosége nélkül. Ez utóbbira az 500-as és 600-as modellnél van lehetoség.

A belépo szinten maradva addig is ismerkedjünk meg a 100-as típussal! A formás, kerekded ház jól simul a tenyerünkbe, mérete legtöbbünk számára ideális lehet (3. kép). A divatos küllem egyik titka talán az, hogy dimenzióihoz képest és abszolút értelemben véve egyaránt nagy méretu a kijelzoje. 120 x 160 pixeles felbontása a Meridian sorozatéval egyezo, ezzel megfelel az eXplorist család térképes tagjai által támasztott grafikai igényeinek.

 

 

3. kép: Az eXplorist nagynak tunik a Bluetooth GPS (bal szélen) méretéhez közelebb álló Geko vevokhöz képest, de szinte eltörpül egy Magellan Meridian (jobb szélen) mellett.

 

A 4 szürkeárnyalatos kijelzo ezzel a felbontással olvashatóbbá, szebbé teszi a képernyot, de a jelentosebb elonyt – térkép híján – inkább a track- és útpontok áttekinthetobb, részletgazdagabb ábrázolása jelenti. Ami az elemek élettartamát illeti, alkáli elemekkel 14 óra feletti maximális üzemidore számíthatunk, két fokozatú háttérvilágítás használata esetén pedig ennél jóval kevesebbre. Elonyös, hogy a gombok nem nyomhatók le olyan könnyen, mint a Geko esetében, megelozve ezzel a véletlen ki- és bekapcsolást. Az öt gombos Geko mellett az eXplorist tíz (!) gombja kissé túlzásnak tunik. Nem arról van szó, hogy a készülék ennyivel több funkcióval rendelkezik; csupán a Magellan készülékeknél megszokott sajátosság érvényesül itt is. Nevezetesen, hogy egy gombnak igyekeznek minél kevesebb funkciót biztosítani, ami nem is probléma a robusztus Meridian esetében. Jóval kisebb tesztalanyunknál viszont az apróra sikerült, és nem is igazán kézre álló helyzetu billentyuk túl közel vannak egymáshoz. Különösen a középen elhelyezett, botkormányként muködo gombot nehéz úgy felfelé nyomni, hogy ne "ENTER" vagy "ESC" legyen belole.

Az angol nyelvu menürendszer nagyon hasonlít a korábbi Magellan modelleknél megismertekhez. A "MENU" billentyuvel mindig az adott képernyohöz tartozó elemeket érhetjük el, köztük a "Help"-et is, hogy a készülékbol is tudjunk tippeket szerezni. A beállítási lehetoségek egyikével ("Restart GPS") segítséget adhatunk a kezdeti holdkereséshez helyzetünk (ország vagy koordináta) és az idopont megadásával.

     

Többféle térképi vetület felhasználói paraméterezésére van lehetoség, így a hazai EOV-t is tudjuk helyettesíto vetülettel közelíteni. Kár, hogy erre vonatkozóan nincsen dokumentáció a magyar nyelvu útmutatóban. Az energiagazdálkodási beállítások aktiválásával a háttérvilágítás mellett maga a készülék is automatikusan kikapcsolhat, ha a nem nyomtunk meg gombot, vagy nem mozogtunk vele.

       

A készülék a Geko sorozathoz hasonlóan továbbfejlesztett patch antennával rendelkezik. Az eXplorist egy 14 csatornás, WAAS/EGNOS korrekció fogadására alkalmas, ún. "TrueFix" vevot tartalmaz, amely a gyártó szerint gyors, megbízható és hatékony vételt biztosít. A különbözo viszonyok között mindhárom vevo azonos szinten teljesített, rossz vételi körülmények esetén a korábbi patch antennás készülékekhez képest egyformán gyorsabbnak és érzékenyebbnek mutatkoztak. A WAAS/EGNOS korrekció a felhasználói menüben nem konfigurálható vagy kapcsolható ki. Az újszeru "Muhold" képernyon elsore szokatlan nézopontból, ám talán szemléletesebb módon látjuk a holdak relatív helyzetét a Föld felett, alul pedig a vett muholdak sorszámát és a jel erosséget találjuk.

 

Három navigációs képernyo áll rendelkezésre, melyek között a "NAV" billentyuvel válthatunk. Az "Iránytu" és a "Plotter (térképi nézet)" képernyokön található két adatmezo tartalmát személyre szabhatjuk. A "Pozíció" képernyon többek között látunk egy megtett távot mutató számlálót, melyet lenullázhatunk.

 

 

     

Természetesen a készülékkel képesek vagyunk saját pontjaink rögzítésére ("MARK"), listázására (ABC vagy aktuális pozíciónktól való távolság szerint) vagy szerkesztésére. Készíthetünk, szerkeszthetünk útvonalakat, és navigálhatunk az eltárolt pontjainkra ("GOTO"). Az aktív track log mellett 3 darab, egyenként 2000 pontos track tárolására van lehetoségünk, melyeket megtekinthetünk (View on Map), útvonallá alakíthatunk (Convert to Route), vagy visszanavigálhatunk rajtuk (BackTrack) kiindulási helyünkre.



       

Áttekintve a fenti vevok tudását úgy tunik, ha lassan is, de egyre gyarapszik azon funkciók, technikai megoldások tárháza, melyek egy belépo szintu kézi GPS vevotol már mindenképpen elvárhatóak. Reméljük, hogy a kisebb-nagyobb különbségek mérlegelése után az alapkészülékek közül mindenki a saját ízlése és igényei szerint ki tudja választani a legmegfelelobbet!

 

Kapcsolódó oldalak:

 

www.garmin.hu

 

www.magellangps.hu

Vissza