Egyre több károkozó szoftver támadja az Androidot

ATB - 2011. július 13.

Egyre több káros szoftvert kell eltávolítania a Google-nek az Android Marketről, melyek emeltdíjas SMS-eket küldenek a nevünkben, vagy épp adatainkat lopják le Androidos készülékünkről.

A DroidDream nevű trójai található meg egyre több olyan telepíthető Androidos programban, melyek első ránézésre még úgy is tűnhetnek, hogy megbízható helyről származnak.

A Lookout nevű biztonsági cég fedezte fel néhány, a Marketen is megtalálható programban a DroidDream Light nevű új trójait (a DroidDream egy változatát), melyről azonnal értesítették is a Google-t, így "csak" 1000 és 5000 között maradt a megfertőzött felhasználók száma.

Konkrétan négy ilyen szoftvert találtak a Marketen; a "Quick FallDown", a "Scientific Calculator", a "Bubble Buster" és a "Best Compass and Leveler", ami nem tévesztendő össze a hivatalos alkalmazással, aminek ugyanez a neve, viszont más csomagot telepít fel készülékünkre. A káros szoftver által teelpített file neve "com.gb.CompassLeveler", a hivatalosé "com.gb.compassleveler" - közölte a Lookout.

Az Android felhasználók úgy védekezhetnek a káros szoftverek ellen, ha csak megbízhtaó forrásból származó szoftvereket telepítenek a készülékeikre, illetve figyelik a szoftver készítőjének nevét és a róla érkező visszajelzéseket, valamint ellenőrzik a szoftver telepítésekor felsorolt engedélykéréseket, és csak akkor telepítik az alkalmazást, ha az engedélyek megfelelnek a szoftver céljainak.

A nem Google által üzemeltetett szoftver-piacokon is találtak a napokban újabb kártevőket, figyelmeztetett az Észak-Karolnai Állami Egyetem kutatócsapata. A HippoSMS nevű szoftver emeltdíjas számokra küld SMS-eket, melyekkel rendesen feltornázza a telefonszámlánk, valamint egyből törli is azokat az üzeneteket, melyekben esetleg a szolgáltató figyelmeztetne arra, hogy szerinte túl sok emelt díjas SMS-t küldünk.

A Fortinet nevű cég pedig egy Zitmo nevű szoftverre figyelmeztet minket, amely figyeli az összes beérkező üzenetünket, és amennyiben a bankunktól érkező SMS-t talál, azt továbbítja egy központi számra, mellyel lehetősége nyílik a csalóknak arra, hogy a nevünkben esetleg belépjenek banki alkalmazásainkba.

Összefoglalásként: egyelőre csak olyan szoftvereket telepítsünk a Androidos készülékekre, melyek már egy ideje megtalálhatóak a Marketen, és a felhasználói visszajelzések alapján megbízhatóak.

Kulcsszavak: Android, vírus
Vissza