2012-re fele ennyiért is vehetünk Microsoft telefont

ATB - 2011. július 13.

Legalábbis a Microsoft Windows Phone részlege szerint. A vállalat és a partnerei számos új készüléket dobnak piacra a következő évben, és úgy látják, hogy azok árai a mainak akár felére is csökkenhetnek.

Tegnap tartották Los Angelesben a Microsoft Wordwide Partner Konferenciát, amin a cég 15000 partnere és üzletfele vett részt. Andy Lees a részleg vezetője a konferencia után elmondta, hogy a hosszútávú szerződések és megrendelések következtében a beszállítói árak 100-150 dollárra is csökkenhetnek a jövőben, holott egy évvel ezelőtt még ezek az összegek 400 dollár körül mozogtak.

Többek közt ez a miniatürizálásnak is köszönhető, hiszen egyre több funkciót képesek a gyártók egy-egy lapkára szerelni, így azok illeszkednek a mobilosítás követelményeihez.

Lees azt is elmondta, hogy miért nem készít a Microsoft mobil operációs rendszereket táblagépekre. A cég szerint egy tablet-felhasználó azt várja el a gépétől, hogy szinte ugyanazokat a funkciókat tudja, mint egy asztali gép, azaz tudjon pl. csatlakozni a hálózathoz, vagy lehessen róla nyomtatni. "Mi úgy nézünk a táblagépekre, mint egy PC-re" - mondta Lees, és nem úgy tekintenek rá, mint ami helyettesíti az asztali gépeket, hanem a technikai fejlődés egy részletére, ami kiegészíti a többi eszközt.

A Microsoft célja, hogy uralja és erősítse a jelenlétét az asztali gépek operációs rendszereinek területén, valamint növelje a jelenleg kicsi piaci részesedését a mobiltelefonok és táblagépek piacán, ahol most az Apple az "urakoldó". Lees azt mondja, hogy a Microsoft "egységes ökoszisztémája" vonzó lesz a felhasználók számára.

"Nem készítünk külön környezetet PC-re, táblagépre, és telefonra" - mondta Lees, a cél, hogy ez mind egy környezetet jelentsen.

Ehhez kapcsolódóan Steve Guggeinheimer, a vállalat elnöke bemutatta a következő hónapban megjelenő új készülékeket, melyek ennek a rendszernek lesznek részei. Bemutatott néhány új Windows telefont az Acertől, a Fujitsutól és a ZTE-től, ezek mind a Mango kódnevű rendszert használják már idén ősztől. Ezen kívül Guggenherimer előhúzott a zsebéből egy Samsung készüléket, mely annyira új, hogy még neve sincs, és egyelőre semmilyen részletet nem árult el róla.

"Vékony, és nagyon könnyű" - mondta a vezérigazgató - "ez az a külső, amit az egyre jobb és kisebb processzorok elterjedésével fogunk látni". A telefonokon kívül mutatott néhány táblagépet is, többek közt az Asus B121-est és az Acer W500-ast, illetve egy Sony Vaio Z laptopot, amit a Macbook Air mintájára nyagon vékonyra terveztek, és remélik, hogy fel tudja venni vele a versenyt.

Vissza