A Mozilla új mobil OS-t fejleszt (B2G)

ATB - 2011. július 26.

A Mozilla a mai napon bejelentette, hogy a Firefox motorjára, a Geckora alapozva új, nyílt forráskódú mobil operációs rendszert fog fejleszteni, melyet telefonokon és tableteken lehet majd használni.

A Gecko a motorja a népszerű Firefox böngészőnek és a Thunderbirdnek is. A Boot to Gecko nevű operációs rendszerről annyit lehet tudni, hogy a kódja realtime kerül nyilvánosságra, azaz a megírást követően azonnal látható lesz a többi fejlesztőnek is. Ezzel szemben a Google által fejlesztett Android is nyílt forráskódú, azonban az új fejlesztések egészen addig nem kerülnek nyilvánosságra, amíg azokra a Google rá nem bólint. Ez az engedélyeztetési folyamat akár hónapokig is eltarthat, és ez az, amire a Mozilla kódjánál nem kell várni.

"Az egész munkát nyíltan végezzük majd, a kódot valós időben publikáljuk, minden sikeres kiegészítést hozzáillesztünk egy-egy szabványcsoporthoz, és a folyamat egészét nyomon követkjük. Nem szeretnénk "saját" alkalmazásokat írni az új rendszerre, a cél az, hogy minden webes alkalmazás használahtó legyen a Boot to Geckoban." - írta Andreas Gal, a Mozilla egyik kutatója. Mike Shaver, a Mozilla vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a rendszerhez készülő alkalmazások nem az Android SDK-t fogják használni, hanem helyette egy új webes API-t.

Mike ezenkívül felsorolta azt a négy területet, amik a fejlesztés alapjait jelentik. Az első a már említett web API, amire építeni lehet a későbbiek során, és kihasználhatóak lesznek vele a készülék képességei (telefon, SMS, kamera, Bluetooth, USB stb.). A fejlesztés másik nagy része egy jogosultsági model kidolgozása, hogy megfelelő biztonsági renszer álljon rendelkezésre a felhasználáshoz.

A Boot to Gecko tartalmazni fog néhány Android kódot (kernel szinten), hogy ne legyen probléma a jelenlegi Androidos készülékeken való futással sem. Ennek a lefejlesztése és implementálása az egyik legnagyobb feladat. A negyedik fejlesztési feladat pedig maguk az alkalmazások.

Shaver hozzátette, hogy a Tegra 2 készüléket szemelték ki egyelőre, mivel olyan hardveres gyorsítást kínál a videó és hangfeldolgozás során, ami éppen ideális lehet a Geckohoz.

Az első lépés az OS fejlesztésében azok az eszközök, melyek a Firefox Androidos verzióját futtatják, amiben már a Mozilla új API-jával kommunikálnak, de valószínüleg még erre is várnunk kell pár hónapot.

Kulcsszavak: Firefox, Mozilla, Android
Vissza