Brother MFC-J6510DW A3-as nyomtató teszt

Farkas Norman - 2011. augusztus 9.

Nálunk vendégeskedett a Brother multifunkciós készüléke, mely leginkább kisvállalkozások irodáiban tehet jó szolgálatot. Az MFC-J6510DW szolgáltatások tömkelegét biztosítja számunkra viszonylag alacsony áron, s ez rendkívül jól hangzik. Lássuk hát, mit tud!

Áttekintés

Nem is olyan rég még a gatyánk is ráment volna, manapság azonban igen kedvezően juthatunk A3-as nyomtatókhoz, így akár otthoni felhasználásra is beszerezhetnénk egyet. A kérdés csak az, hogy lenne-e értelme, hisz a „mezei felhasználók” nagy része általában A4-es méretben bonyolítja le a nyomtatást, és csak alkalmanként van igénye nagyobb méretben „printelni”. A kisvállalkozások jelenthetik a belépő szintű A3-as nyomtatók – mint például az MFC-J6510DW - első számú célcsoportját, ugyanis náluk valószínűsíthetőbb a kiterjesztett szolgáltatásokra való igény.

A Brother International Hungary Kft., azaz a gyártó hazai képviselete biztosított számunkra egy tesztkészüléket, így alkalmunk nyílt alaposan kivesézni a terméket. Az alaposság kedvéért sorban végighaladunk a jövevény kiemelkedő képességein, és leírjuk tapasztalatainkat.

Az MFC-J6510DW duplex A3-as nyomtató lenyűgöző funkciókkal bír, s ezzel a ténnyel már az üzembe helyezésekor szembesültünk. Lehetőségünk van USB, Ethernet, illetve Wi-Fi útján csatlakoztatni a készüléket a számítógépünkhöz, illetve hálózatunkhoz. Mi a Wi-Fi mellett döntöttünk, és körülbelül 5 perc alatt használatra késszé varázsoltuk az egyébként A3-kompatibilis létére viszonylag kis helyigényű, kompakt nyomtatót. Ami a sebességet illeti, percenként körülbelül 35 fekete-fehér lapot képes nyomtatni a kütyü, színes lapok esetén ez a szám elérheti a 27-et. A praktikus és hatékony használatot hivatott segíteni, hogy a nyomtatást több úton is kezdeményezhetjük. Például USB meghatóról, médiakártyáról, vagy PictBridge-ről, de még Android vagy iOS rendszerű eszközünkről (az iPrint&Scan alkalmazással) is indíthatjuk a folyamatot. Kipróbáltuk, minden flottul működött. A Motorola Defy (Android) készülékemre ingyenesen letöltöttem az iPrint&Scan nevű alkalmazást az Android Marketről, és már indult is a nyomtatás, valamint lapolvasás, minden gond nélkül. Szerencsére akkor sem ütközünk akadályba, ha a hálózat részét képező eszközök között meg szeretnénk osztani a nyomtató funkcióit. Ez egy kisvállalkozás esetén nagyon lényeges szempont lehet.

Használat során egy 8,3 centiméter széles, színes LCD kijelző segít eligazodni például az amúgy elég logikusan felépített menürendszerben, de a tintapatronok töltöttségét is ellenőrizhetjük, továbbá - a faxelőnézet opciónak hála - a küldendő és fogadott faxokat is szemrevételezhetjük a panelen. A készülék hátulján egy 1 lapos kézi adagolót találunk, amelynek akkor vesszük hasznát, ha borítékra, vagy más különleges médiára tervezünk nyomtatni, a tetején pedig egy 35 lapos automatikus dokumentum adagolóval (ADF) találkozunk, amely könnyedséget hoz a többoldalas dokumentumokkal végzendő folyamatokba.

Lehetőségünk van követlenül e-mailbe, FTP-re, OCR-be, képbe, fájlba, memóriakártyára, vagy pendrive-ra küldeni a szkennelt anyagokat, melyek JPEG, BMP, PDF, TIFF és PNG formátumúak lehetnek, választásunktól függően.

Hasznos funkció az N az 1-ben nyomtatás, melynek keretében akár 25 oldalt is besuvaszthatunk egyetlen lapra. Ami igazán megragadta figyelmünket, az a mozinyomtatás opció, amely akkor érhető el, amikor USB meghajtóról, vagy memóriakártyáról nyomtatunk. AVI, vagy MOV formátumú videóinkból tudunk jeleneteket kinyomtatni az érdekes funkciónak köszönhetően.

A Brother nem felejtett el a takarékosságra gondolni, nagytöltetű patroncsaládot kínál az MFC-J6510DW-hez, melyekkel akár 2400 fekete és 1200 színes lap is kinyomtatható. Emellett lehetőségünk van a festéktakarékos módot választani a készülék menüjében, így csökkentve költségeinket. Persze ne számoljunk azzal, hogy minőségromlás nélkül jár az opció használata, de ha szükségesnek érezzük, bátran alkalmazhatjuk. A készülék sajátossága az Emergency Print nyomtatás, ami azt jelenti, ha kifogyott a színes tinta, akkor is folytatható kb. 4 hétig a nyomtatás monóban (szürke árnyalat módban) és a másolás sima papírra, duplex használata nélkül. Fontos információ lehet azoknak, akik igazán a fogukhoz verik a garast (persze azoknak is akik nem), hogy a nyomtató kevesebb, mint 26 Watt áramfogyasztást produkál maximális működési teljesítmény mellett is.

Vissza