LG Optimus 2X teszt – Vegyes érzelmeket kelt

Farkas Norman - 2011. augusztus 21.

Nálunk járt néhány hét erejéig a világ első dupla magos processzorral megáldott készüléke, az LG Optimus 2X, mely P990 néven is ismert. A hosszúra nyúlt tesztidőszak alatt olyan dolgokra is fény derült a 2X-szel kapcsolatban, amelyek más tesztekben talán nem is jöttek, jöhettek elő. Részben emiatt is érdekes lehet a teszt. No, nem fecsegek tovább, lássuk a medvét!

Multimédia, adatkommunikáció, összegzés

Multimédia

A készülék 8 megapixeles, autofókuszos kameráját LED villanó segíti gyenge fényviszonyok között. Maximum 3264 x 2448 pixel felbontású képeket rögzíthetünk a segítségével, és rengeteg szoftveres okosság is a rendelkezésünkre áll, mint például mosolyfelismerés, alulexponálás, arcszépítés. Ami a videózást illeti, lehetőségünk van 1080p és 720p minőségű videók felvételére, előbbieket 24 fps-sel, utóbbiakat 30 fps-sel rögzíthetjük. A képek és a videók is kiemelkedő minőségűek a mobilokkal készített anyagokhoz képest. Persze, aki tökéletes eredményre vágyik, az használjon céleszközt, azaz fényképezőgépet. Az előlapon található 1,3 megapixeles kamera pont arra jó, amire ki lett találva: videóhívásokhoz, videócsevegéshez. A Tükör alkalmazásban is fontos szerepet kap.

Alant látható a tesztfotók galériája, hamarosan egy tesztvideó is feltöltésre kerül.

Hála a DNLA-nak és a HDMI kimenetnek könnyedén egy monitor, vagy egy televízió képernyőjére varázsolhatjuk a készüléken tárolt multimédiás tartalmainkat. Nem is vitás, hogy kellemes program lehet a család egykori nyaralásán készített képek és videók közös megtekintése. Amellett, hogy nagyon gördülékenyen megy az egész, azt is beállíthatjuk, hogy 1080p, 720p, 576p vagy 480p legyen a kép felbontása.

A zenelejátszó szoftvert kellemes használni, és akár az értesítési sávból is irányítható. Fontos képességei közé tartozik az ID3 tagek kezelése és az albumborító megjelenítése, ezen kívül hallgathatjuk zenéinket előre megadott hangszínsémák használatával (equalizer híján). A P990-hez kapott „agybadugós” fülesen keresztül nagyon kellemes minőségben szólaltak meg a zenék. A hangerő is megfelelő volt, magát a fülest sem érheti semmilyen kifogás, de mivel szabványos 3,5-es jack kimenettel rendelkezik a mobil, ezért bármikor használhatunk másik fülhallgatót is. A beépített FM rádió csak csatlakoztatott fülessel hajlandó bekapcsolni, viszont ha már bekapcsolt, gond nélkül teszi a dolgát. Amiről még szót kell itt ejtenem, az a kihangosított állapotban való hangminőség. Nos, akinek ez fontos (kétlem, hogy túl sokan lennének), az más készüléket válasszon, mert az Optimus 2X hangszórója nem szól valami szépen, 5-ös skálán 3-ast érdemel.

 

Adatkommunikáció, üzemidő

 

Az LG adatkommunikáció terén nem bízott semmit a véletlenre, teljes repertoárral látta el a versenyzőjét. A készülék négynormás, HSUPA által maximum 5,76Mbit/s, HSDPA hálózaton keresztül pedig legfeljebb 10,2Mbit/s sebességű adatátvitelre képes. Támogatja a Wi-Fi 802.11 b/g/n szabványokat, továbbá a DLNA és a Bluetooth 2.1 is a felszereltség része. A Wi-Fi jelet olykor minden ok nélkül képes elveszíteni a telefon. Sajnos nem sikerült rájönni a megoldásra, de véleményem szerint biztos, hogy szoftveres gubanc lehet a dolog mögött. A microUSB 2.0 verziójú, PC-re kötve kiválaszthatjuk, hogy külső meghajtóként lássa a gépünk az Optimus-t. Extra funkcióként említhető, hogy létrehozhatunk hotspotot, mely által WLAN-on megoszthatjuk mobilinternetünket a közeli Wi-Fi képes eszközökkel. Nem hiányzik az A-GPS sem, mely villámgyorsan képes megtalálni a műholdakat, cserébe viszont nem bánik kesztyűs kézzel az akkumulátorral.

 

 

 

Normál használat mellett, ami kb. fél óra telefonálást, 1 óra aktív internetezést, folyamatos e-mail figyelést és 1-2 levél megírását tartalmazta, nem egészen egy napig bírta az 1500mAh teljesítményű akkumulátor szuflával. Kíváncsi voltam, hogy tényleg arányos-e a használattal a merülés, ezért elkezdetem minimális, napi kb. fél órányi aktív használattal (ezalatt aktív volt az e-mailek csekkolása, és az internethasználat a háttérben) tesztelni a P990 üzemidejét. Meglepő eredményt produkált a kütyü, ugyanis 6 napig nem kért enni. Ennek fényében állíthatom, - nem meglepő módon - hogy a kijelző igényli a legtöbb áramot. Sajnos nem igazán lehetséges kiszámítani, hogy meddig áll rendelkezésünkre a telefon, ugyanis hajlamos arra is, hogy egyszer csak nagyobb lépésekben kezd merülni. Ezért nem árt, ha mindig van nálunk egy töltő, vagy legalább egy microUSB kábel (a biztos megoldást pedig egy külső akkumulátor jelentheti).

 

Összegzés

 

Vegyes érzelmeket keltett bennem az Optimus 2X. Egyrészt egy nagyon igényes külsejű, megkapó formájú, nagy tudású eszközt ismertem meg a személyében, amely rengeteg extra alkalmazással és kiemelkedő multimédiás képességekkel rendelkezik amellett, hogy piszkosul gyors működésre képes. Másrészt aggodalmaim vannak a megmagyarázhatatlan lassulások, a semmiből jött „software update”, a kelekótya Wi-Fi és a bizonytalan üzemidő miatt. Talán egy kicsit sietett az LG a piacra dobásával, és ezt sínylette meg a készülék? Szerintem érdemes lett volna az Android 2.3-mal piacra dobni, mely valószínűleg egy fokkal eredményesebben aknázná ki a P990-ben rejlő lehetőségeket.

Az LG terméktámogatásában bízva (mely orvosolhatja a tesztben említett negatívumok összességét az akkumulátor üzemidejét kivéve) azt mondom, az Optimus 2X egy kellemes készülék, mely alapvetően elnyerte a tetszésemet, s melynek kiváló kamerája és processzora önmagáért beszél.

 











 

Vissza