Bemutatkozott a bada 2.0

Kütyü Magazin - 2011. augusztus 30.

A Samsung bemutatta a bada 2.0 szoftverfejlesztői csomagját. A mobil operációs rendszer új verziójának megjelenése várhatóan hozzájárul a bada okostelefonok további elterjedéséhez.  

A 2011. februári Mobile World Congress szakkiállításon bemutatott bada 2.0 számos érdekes fejlesztést tartalmaz, amelyek például elérhetővé teszik több alkalmazás egyidejű futtatását, azaz a multi-taskingot, a Wi-Fi Direct szolgáltatást, a mobilfizetés következő generációját, az NFC-t, az internetezés nélküli fájlmegosztást vagy a hangfelismerést. Emellett támogatja a Flash és a HTML5 alapú alkalmazásokat is, így a felhasználók semmiről sem maradnak le az interneten. Ennek révén a fejlesztők a C++ mellett most már Flash-ban és JavaScript-ben is dolgozhatnak, így várhatóan tovább gyorsul a letölthető alkalmazások számának növekedése.

„A bada kiemelt helyet foglal el a Samsung mobil üzletágának több platformra épülő stratégiájában. Tovább bővítjük fejlesztői közösségünket, így gazdagabb alkalmazás-választékot kínálhatunk felhasználóinknak. Az ennek hatására megnövekvő felhasználói szám pedig még jobb üzleti lehetőségeket kínál a fejlesztőknek.” – mondta el Kunos Balázs, a Samsung magyarországi mobil üzletágának vezetője.

A fejlesztők számára az egyik legfontosabb újdonság az alkalmazáson belüli hirdetések megjelenése lesz, a hirdetési API használatával a bada 2.0-ra fejlesztők könnyűszerrel teremthetnek így maguknak új bevételi lehetőségeket. A Samsung továbbfejlesztette alkalmazásfejlesztő környezetét, amelyhez ezentúl még több támogatást nyújt. Emellett létrehozta az Emulátort, amellyel hatékonyan előmozdítható a célkörnyezetre szabott fejlesztési folyamat. Az olyan eszközök, amilyen pl. a „Profiler”, az eszköz teljesítményét optimalizálják, garantálva azt, hogy a memória és a számítási teljesítményt a programok teljes mértékben ki tudják használni.

Fejlesztői verseny

A bada 2.0 SDK a bada fejlesztői oldaláról tölthető le. A Samsung tervei szerint megrendezi a bada 2.0 Power App Race fejlesztői versenyt, amelynek összdíjazása 3 millió dollár lesz nyereményekben és készpénzben. Az első húsz fejlesztő, akik alkalmazásukkal elérik a 100 000 letöltést, 50-50 ezer dollárnyi készpénzt, valamint marketing- és promóciós lehetőségeket kap.

Alkalmazásbolt

A Samsung Apps alkalmazásbolt, amelynek 40 ezer alkalmazását az elmúlt három hónapban tízmilliószor töltötték le, immáron a világ 121 országában érhető el. A 2.0-ás verzió megjelenésével újabb funkciók fognak megjelenni, például új vásárlási lehetőségek, illetve ajánlások.

Új készülékek

A harmadik negyedévben a Wave-család három új, bada 2.0-val érkező okostelefonnal bővül, amelyek között prémium és belépő szintű készülékek is megtalálhatók lesznek. 

Vissza