Mi az Angry Birds sikerének titka?

forrás Prim Online - 2011. szeptember 13.

10 éve a GameBoy vagy a Tamagochi volt a menő, most a „mérges madarak” hasítanak. Az Angry Birds és hozzá hasonló, alkalmi játékosokat célzó, több milliós rajongótáborral bíró mobilos játékok titka az egyszerűségben, a szerethető karakterekben, az érintőképernyő térhódításában és a közösségeket összehozó erőben rejlik.


„A játékkiadók és fejlesztők igyekeznek összefogni közönségüket, minden csapat képviselteti magát a közösségi oldalakon”- állítja Folyó Gergely. Egy-egy ilyen közösség hazai viszonylatban akár 10-20.000 főt is számlálhat, de a valóságban ennél többen játszanak. A fejlesztők célja is az, hogy a rajongók első kézből juthassanak friss információkhoz, és megoszthassák tapasztalataikat a fórumokon. A Rovio, az Angry Birds fejlesztőcsapata is nagyon ügyel a játék körül kialakult bázisra: fontosnak tartják, hogy minden egyes, a játékhoz köthető e-mailre és Twitter bejegyzésre válaszoljanak.

Az oldalakon szerveződő csoportok flashmobokat, közös játékokat is szerveznek, sokszor a virtuálisból a valóságos térbe is áthelyezve kedvenc figuráikat. Az ilyen alkalmakkor az ország különböző pontjairól gyűlnek össze a játékosok, hogy egy délután vagy este erejéig csak a hobbijuknak hódoljanak.

A Homo Ludens keresi a kihívást

A legtöbb embernél érzelmi okokra vezethető vissza a különböző játékok használata. „Játszani nagyon jó, és a ’Homo Ludens’, vagyis a játszó ember olyan örömforrásokat keres, amik lekötik a figyelmét, felkeltik a kíváncsiságát, próbára teszik az ügyességét vagy épp a tudását.”- mondja Tari Annamária, pszichológus, az Y generáció című könyv szerzője.
Mások – előkapva mobilos játékukat - az adott szituációból szeretnének ’kilépni’: számukra a mobilos játék egy lehetőség, amely pár pillanatra szeparál a külvilágtól, így elkerülhetőek a kényelmetlen helyzetek, például sorban állás, várakozás közben.
“A mobilos játékos tehát ‘kikapcsolja magát’ a helyről, ahol fizikailag áll.” - véli a pszichológus. Amennyiben ez nem menekvés valami elől, és a játékra fordított idő nem megy semmilyen más tevékenység rovására, illetve nem válik központi örömforrássá, úgy mindig egészséges marad a játék és a játék öröme.

Vissza