SSD teszt I. - Kingston SSDNow V+100 96GB

Kütyü Magazin - 2011. november 15.

Kipróbáltuk a Kingston SSDNow V+100-as SSD-jét, és ebben a cikkben összefoglaltuk, milyen hatással volt ez a gépeinkre. Figyeltünk rá, hogy amennyire lehet, teszteljük azt is, hogy egy régebbi típusú gépen mekkora javulást tudunk elérni egy ilyen upgrade-del, és milyen érzés egy jobb gépen, ha SSD-re váltunk.

 

Hosszú távú tapasztalatok

"Középkorú laptop"

Az akku sajnos már nem olyan, mint új korában, viszont az egy órás akkuidő így is másfélszeresére nőtt. A laptop cipelésekor sem kell félni, hogy egy kisebb koccanástól, vagy ütődéstől bármi baja lesz az adatoknak.

A gép az SSD környékén már nem melegszik fel intenzívebb használat után sem, valamint a merevlemez hangja is eltűnt, a CPU ventillátor az egyetlen mozgó és zajkeltő alkatrész a gépben.

 

Asztali gép

Ennél a gépnél nincs értelme súlyról és akkuidőről beszélni, de a rendszer gyorsulása könnyedén mérhető és nagyon érezhető volt. A hardverekből látszik, hogy nálam a jelenlegi konfigurációban a HDD sebessége nagyban befolyásolja a teljes gépem sebességét, ezért egy ilyen alkatrészcsere határozottan javít a teljesítményen.

 

"Régi" laptop

Összességében a gép gyorsulása minden műveletnél érezhető volt, bár eleinte nagyon furcsa volt, hogy bizonyos parancsok után nem hallom a winchesterem kattogását, de egy idő után elmúlt az a reflexem, hogy ha nincs hang, akkor biztos baj van. A két eszköz súlyában is érezhető a különbség, csak mivel a gép össztömegéhez képest eltörpül mind a kettő, így ilyen téren sajnos nem igazán éreztem változást. Alapvetően úgy érzem gyorsult annyit a gép egy ilyen apró hardware fejlesztéstől, hogy még pár évig ne kelljen lecserélnem, így mindenképpen megéri egy ilyen jellegű frissítésre költenem, hiszen nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy új gép megvásárlása.

 

[Cikksorozatunk folytatásaként hamarosan egy OCZ SSD, és egy Samsung SSD tesztjét is olvashatjátok...]

Kulcsszavak: teszt, SSD, Kingston
Vissza