SSD teszt II. - OCZ Vertex2 SATA-II 120GB

Kütyü Magazin - 2011. december 5.

Újabb teszt, most az OCZ-től kaptunk néhány Vertex2 SSD-t. A tesztben nemcsak azt vizsgáltuk most már, hogy a régi HDD-hez képest milyen élményt nyújt az új háttértár, hanem azt is, hogy a Kingston SSD-jéhez képest mi a különbség.

Tesztek

 

"Középkorú laptop"

A gép egy Asus X51R, Intel C2D T7400-as processzorral, 2GB RAM-mal, Windows 7 operációs rendszerrel. A lecserélt meghajtó egy 80GB-os 5400rpm-es Hitachi HDD volt. A beszerelés és felismerés a kis szorulást leszámítva simán ment.

A gyorsulás itt is döbbenetes, még a Kingstont is lenyomja, a mérési eredmények is pár másodperccel jobbak.

A CristalDiskMark eredményei:

Jól látható itt is a gyorsulás, minden érték valamivel jobb az OCZ-nél.

Az akkuidő az OCZ-vel másfélszeresére nőtt, valamint melegedés itt sem érzékelhető.

Összességében úgy gondolom, lényegesen gyorsabb az SSD, még egy régebbi gépnél is megéri beruházni, jelentős javulás érhető el.

Az áruk is lassan a megfizethető kategóriába kerül és akár egy kisebb darab is megfelelő, ami elég az operációs rendszer telepítéséhez. A nagyobb helyet igénylő fájlokra, film-, zene- és képgyűjteményekre pedig még mindig ott az olcsó HDD.

 

"Aztali gép"

A tesztrendszer:

Alaplap: ASUS M4A785D-M PRO sAM3,

CPU: AMD Athlon 7750 x2,

RAM: 4GB Kingston DDR2,

az előző winchester egy WD800JD 80GB 7200 RPM 8MB cache SATA 3.0Gb/s 3,5"

 

A doboz nem tartalmaz annyi extrát, mint a Kingston, és a műanyag felület miatt ez kevésbé tűnik masszívnak. USB-s adapter sem jár hozzá, ami notebookos másolás esetén eléggé sok plusz munkát okoz. Nincs hozzá SATA kábel, se CD, amivel könnyen lehetne klónozni a régi winchestert, pedig ez nagyot dobott volna az élményen.

Először Ubuntuval teszteltem. A Firefox nagyon gyors, a Thunderbird is alapvetően sokkal gyorsabb lett, de az első indexelés még így is elég lassú. A hdparm szerint az olvasási sebesség 207 Mb/s, a benchmark is ezt mutatja. Ubuntuban a trim működik, install közben sem volt vele gond.

 

"Újabb laptop"

Rendszer: Lenovo Thinkpad T510, 8GB RAM, Intel Core i5 CPU (M580).

A korábbi 500GB-os HDD-t cseréltem az OCZ-re. A költözés a méretek különbsége miatt elég körülményesre sikerült, a klónozás a partíciók módosításával sem sikerült, így végül egy új rendszer telepítése maradt a "gyors" megoldás. Nem bántam meg, kb. 15 perc alatt megvolt a teljes rendszer, és mint tudjuk, a Windowsnak külön jót tesz, ha néha újratelepítjük.

A Windows "élményindexe" az új hardverrel sajnos nem változott, mivel a legkisebb érték eddig sem a vinyó volt, a Windows Aero teljesítményre továbbra is csak 4,9 pontot kapott a gépem. A háttértár azonban most már 6,9 pontot teljesít.

Azt gondolom, hogy összességében még a méretcsökkenés mellett is megérte a csere, a gépemen dolgozni annyival jobb lett, hogy cserébe szívesen vállalom, hogy a párszáz giga adatomat egy külső meghajtón tárolom.

 

Hosszú távú tapasztalatok

Összességében a tapasztalataink megegyeznek, az SSD minden típusú gépen "gyorsít", látványosan csökkennek a betöltődési idők, csökken a másolások ideje, gyorsabb lesz a rendszer indulása stb. Az OCZ ár-érték arányban nagyon jó helyen van a piacon, elérhető szinte mindenki számára. Az SSD-k használata során tudjuk, hogy a gép sokkal kevésbé érzékeny a mozgásra (nyugodtan elkezdhetjük elcsomagolni a laptopunkat, ha már elkezdett hibernálni), kevesebbet fogyaszt mivel nem kell fizikai mozgást végezni a lemezműveleteknél, így tovább bírja az aksi, valamint érezhetően gyorsabb lesz az egész rendszer.

 

 

A tesztet az OCZ Webshop támogatta.

 

Kulcsszavak: winchester, teszt, OCZ, SSD
Vissza