A jövő építőmunkása – Quadcopter robot [Videó]

Borostyán Blanka - 2011. december 6.

A Pennsylvaniai Egyetem tudós csapata által kifejlesztett, önálló „robotméhek” képesek egymás megzavarása nélkül összerakni egy egyszerű, mágneses elemekből álló építményt. El tudod képzelni, hogy a hatalmas, égbe nyúló irodaházakat is ilyen kis robotok építsék fel? Ha a fejlődés ilyen rohamosan halad előre, akkor talán nem is kell olyan sokat várnunk arra, hogy az egyes épületek szerkezetét quadocopter rajok kivitelezzék.

A Pennsylvaniai Egyetem robotikával foglalkozó tudósai olyan algoritmust alkottak, melynek keretében minden egyes szerkezeti elemet a megfelelő helyre tesznek a kis repkedő masinák, s eközben nem zavarják egymás munkáját. A kutatók szerint a megoldás alkalmazhatóságának kizárólag a quadocopterek akkumulátorának élettartama és a felhasználható összetevők száma szabhat határt.

 

 

Gondolj csak bele: a jövőben az építészet egy szinte teljes egészében számítógép segítségével végezhető munka lehet. Az épületek megtervezése után csak be kell lőni a robotok pályáját, aztán elindítani az építést, s máris láthatjuk, ahogy az eddig csak fejünkben létező építmény valósággá válik. Az alant megtekinthető videó bemutatja, hogy miként dolgoznak a quadcopterek.

Kulcsszavak: építészet, robot
Vissza