Sony Ericsson Xperia active teszt

Farkas Norman - 2011. december 28.

Kipróbáltuk a Sony Ericsson kalandoroknak szánt okostelefonját, az Xperia active-ot. A készülék nem csak strapabíró mivoltával igazodik az aktív életet élő felhasználókhoz, hanem néhány sportolásra kihegyezett szoftverrel is kecsegtet.

Rendszer, működés

A telefon lelke ugyanaz az 1GHz órajelű Qualcomm Snapdragon processzor, amellyel az XPERIA család többi új tagja is rendelkezik, például az általunk nem is olyan rég tesztelt Xperia Pro. A processzor mellé 512MB RAM és 1GB ROM került. A készülék operációs rendszere az Android 2.3.4 Gingerbread, amely a gyártó ígérete szerint márciusban frissül Ice Cream Sandwich-re.

A rendszer sebessége kifogástalan, s ez nem is csoda, hiszen a sokkal nagyobb megjelenítővel, de ugyanezzel a processzorral ellátott Xperia pro sem okozott csalódást ezen a téren. A Sony Ericsson sajátos szoftveres megoldásainak egy részét itt is megtaláljuk (Timescape, 3D kamera, 3D album, TrackID, LiveWare, FUN&Downloads, Connected Devices, Ismerősök alkalmazási, Ismerősök zenéi), de az olyan összetevők, mint a Moxier Pro és az Office Suite Pro teljes verziója kimaradtak az active repertoárjából. A masinában található kezelőfelület kissé eltér attól, amit az androidos SE mobilokban megszokhattunk, hiszen felvonultat néhány figyelemreméltó, a célközönség ínyére való fícsört: a gyártó kezdőlapon található „négysarkos” menüje némileg módosult, mégpedig úgy, hogy a jobb felső sarokba a sporthoz kötődő, vagy köthető alkalmazások kerültek. A zenelejátszó kétségkívül a mozgás elmaradhatatlan kelléke, a lépésszámláló funkciója magától értetődik, a beszélő nevű iMapMyFITNESS+ alkalmazás is jól jöhet a mozgással teli életvitelhez, az Android Market pedig további hasznos programok felfedezését teszi lehetővé.

Hogy az alapfunkciók se maradjanak ki a tesztből, ezért róluk is írok néhány sort. A készülékkel telefonáláskor semmi gond nem volt, én és a másik fél kiválóan hallottuk egymást. Az active viszonylag kicsi képernyőjén kezdetben nem túl kényelmes a szövegbevitel, de gyorsan megszokható, így – némi gyakorlással - akár néhány nap alatt eljuthatunk a melléütésektől mentes gépelés szintjére.

Ami az üzemidőt illeti, némi csalódottságban volt részem, mert úgy gondolom, hogy egy túlélő mobilhoz hosszú készenléti idő kell, hogy párosuljon. A készülék normál használattal, nonstop internet eléréssel alig bírta egy napig szuflával. Minimális használattal (egypár sms megírása, 5 perc telefonálás, e-mailek csekkolása) és néhány órás wi-fi eléréssel is csupán két napig maradt talpon a kicsike. Nem igazán értem, hogy hova tűnik el ilyen gyorsan az energia, hiszen az active processzora megegyezik a nála sokkal jobb üzemidő-eredményt produkáló nagytesóéval (bár az Xperia pro valamivel nagyobb teleppel rendelkezik, de akkor is…) és a képernyője sem egy nagy fogyasztású, méretes darab. Mindenesetre erősen ajánlott egy pótakkumulátor, vagy egy külső mobil töltő beszerzése a készülékhez, hiszen szükséghelyzetben egy lemerült mobilnak ugyanúgy nem vesszük hasznát, mint egy olyannak, ami beázott.

Multimédia

A készülék egy 5 megapixeles, LED villanóval segített kamerát kapott, amely ugyan nem hozza azt a képminőséget, mint amit az XPERIA pro esetében tapasztaltunk, de a célnak megfelel. Az állóképek készítése mellett akár 720p HD videók rögzítésére is lehetőségünk nyílik az egységgel, de itt se támasszunk felé nagy elvárásokat, ha nem szeretnénk csalódni. Az alant található galériában találod a képeket, melyeket az active kamerájával készítettem.

Zene fronton jobb a helyzet, amit részben a gyártó androidos kütyüiben megszokott módon felturbózott zenelejátszó szoftvernek, részben pedig a kiváló minőségű, in ear kialakítású fülhallgatónak köszönhetünk. Utóbbihoz egyébként kapunk néhány spéci kiegészítőt, amelyekkel biztonságosabbá és kényelmesebbé tehetjük a viseletét.

Összegzés

A Sony Ericsson XPERIA active egy szerethető, jól felszerelt okostelefon, amely kiváló társa lehet a kalandvágyó felhasználóknak. Azoknak a júzereknek is bátran ajánlom, akik nem szeretnek kesztyűs kézzel bánni a telefonjukkal, de nem akarnak lemondani a gyors, rengeteg lehetőséget biztosító Android rendszerről sem. A SIM kártya behelyezésekor szembesülünk azzal a megnyugtató dologgal,  hogy a gyártó nem vette félvállról a készülék összeszerelését, igyekezett egy valóban vízálló készülékházat tervezni és kivitelezni (amit például a Defy-nél nem tapasztalhattunk meg).

Egyik telefon sem tökéletes, így az active is rendelkezik kisebb-nagyobb hibákkal. A csuklópánt foglalataként szolgáló gyűrű megosztja a közönség véleményét, a kamera alig, hogy átlagos felvételeket produkál, a 3 hüvelykes érintőképernyő olykor kicsinek tűnik, használata kissé macerás. A legelkeserítőbb hiba a telefon rendkívül rövid üzemideje, amit már kicsit feljebb ki is fejtettem.

Ha ezekkel a „defektusokkal” meg tudunk birkózni, akkor jól megleszünk a készülékkel, amely egyébként cirka 80 000 forintért lehet a miénk Domino csomagban a T-Mobile szolgáltató jóvoltából. Szerencsére akkor sem kell mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk, ha független Xperia active-ot szeretnénk vásárolni.

Vissza