Az Intel megkezdte a legújabb Atom processzor platform szállítását

Széll Zoltán - 2011. december 30.

Az Intel megkezdte a legújabb Atom processzor alapú platform – kódneve: „Cedar Trail” -  szállítását, amely eszközökben a jövő év elején lesz kapható. Több nagy OEM – Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung és Toshiba – tervezi az új platformon alapuló masinák bevezetését 2012 elején.

A harmadik generációs Intel Atom processzor-alapú platform néhány új jellemzőt tartalmaz az alacsony energiafelvételű  konstrukciókhoz (pl.: netbookok, táblák és egyéb hordozható eszközök). Az új platform energiafelügyeleti jellemzői támogatják a telepélettartam növelését mintegy 20 százalékkal az előző generációhoz képest.

 Az új platformon alapuló netbookok opcióként több képernyő csatlakoztatásához tartalmaznak HDMI és DisplayPort csatlakozókat, támogatják az 1080p HD videók lejátszását és akár 10 órán keresztül használhatók egyetlen telepfeltöltéssel, míg készenléti állapotban több hétig lehetnek. Az integrált Intel GMA 3600/3650 grafikus gyorsítókat kombinálták integrált memóriavezérlőkkel. Ez a megoldás növeli a rendszer grafikus teljesítményét és csökkenti válaszidejét. Az új platform grafikus teljesítménye az előző generációs platforménak kétszerese.

 Az Intel 20 százalékkal növelte az új Atom processzorok és platform teljesítményét és ezzel egyidejűleg csökkentette enrgiafelvételüket az előző generációs platformhoz képest. Az Intel a 32 nm-es technológiával gyártott új Atom processzorokba és az új processzorokon alapuló platformba  több új jellemzót „épített be”. Ilyen például az „Intel Wireless Display” és az Intel Wireless Music” technológia támogatása. Ezekkel az új jellemzőkkel és vezeték nélküli eszközökkel képes megosztani a videokat vagy a fényképeket a netbookokról a TV-re vagy a zenefolyamot átküldeni az otthoni szterohangszórókra.

 Az új platform további fontos jellemzője még az „Intel Smart Connect Technológia”, amely a felhasználónak megengedi az észrevétlen, könnyű és gyors csatlakozást  az Internethez miután kinyitottuk a netbookot, míg  az e-mail-eket alvó módban automatikusan frissíti. Az Intel „Rapid Start Technológia” megengedi a gyors „feléledést” a késznléti módból és segíti a telep használati idejének növelését.

 A kétmagos Intel Atom Processzor N2600 és az Intel Atom Processzor N2800 az Intel NM10 Express lapkakészlettel párban használhatók, amelyek jellemzője a kis méret. Ez a jellemző kisebb és vékonyabb netbookok beveztését engedi meg. Az Intel mobil-processzorválasztékát az Intel Atom  Processzor  D2500 és D2700 modellekkel bővítette. Ezek a processzorok a belépőszintű asztali PC-kben és AIO (minden egyben) PC.-kben  használhatók. A platform a Windows, a MeeGo és a „Tizen operációs rendszereket támogatja.

Kulcsszavak: Intel, processzor
Vissza