Bajban van a RIM?

Farkas Norman - 2012. január 6.

A napokban süllyesztőbe került két várva-várt BlackBerry 10 alapú jövevény, a jövő hónapban pedig lejár a Research in Motion társelnökeinek türelmi időszaka, melyet a cég igazgatótanácsától kaptak. Egy biztos: 2012 hatalmas változásokat hoz a RIM számára.

Mivel a BlackBerry OS 7 alapú készülékek nem arattak osztatlan sikert és az új, - végül - BlackBerry 10 névre keresztelt operációs rendszert futtató kütyük megjelenése pedig fél évet késik (csak 2012 második félévére várhatók az év eleje helyett), ezért valószínűsíthető, hogy a RIM jelenlegi társelnökeit meneszti a vállalat igazgatótanácsa. Februárban véget érő türelmi időszakukban ugyanis egy külön munkacsoport elemzi Jim Balsillie és Mike Lazardis munkáját, s ha nem sikerül megfelelő eredményt produkálniuk, akkor leváltásra kerülnek, és egy elnök veheti kezébe a gyeplőt.

Jim Balsillie és Mike Lazardis

A gyártó igazgatótanácsának egy része eleve kételkedik a társelnöki rendszerben, mint vezetési modellben, hiszen egy rendkívül szokatlan, nehezen ellenőrizhető menedzsmentstruktúráról van szó. A Financial Post szerint a Royal Bank of Canada ex-ügyvezető igazgatója, Barbara Stymiest lehet a legesélyesebb a Research in Motions elnöki posztjára (aki a két jelenlegi cégvezér helyét egy személyben veszi majd át).

Megemlítendő, hogy a csökkenő eladások - és az arányosan zuhanó nyereség - borzalmasan nehéz helyzetbe sodorta a RIM-et, így olyan vállalatok nézték ki magunka felvásárlás céljából, mint a Nokia, a Microsoft és az Amazon. A szorítóba került társaság egyelőre úgy nyilatkozott, hogy saját maga szeretné megoldani a problémáit. A számításba vehető megoldások között szerepel a BlackBerry 10 több gyártó számára való licencelésének lehetősége, valamint a RIM saját szabadalmainak eladása is, de egyelőre nem tudjuk (s talán még maga a gyártó sem), hogy miként fog zöld ágra vergődni.

BBX helyett BB 10

A BlackBerry 10 rendszerű okostelefonok frontján ugyancsak borús a jelenlegi helyzet. A gyártó még mindig az LTE modemmel és duplamagos processzorral rendelkező Qualcomm SoC megjelenésére vár, melynek különböző variánsai a szóban forgó masinák fontos alkatrészét képezik majd.

BlackBerry Colt látványterv
Az eddig bemutatott, illetve kiszivárgott prototípusok közül kettőnek – kissé durván hangzik, de nagyon úgy tűnik, hogy – meszeltek. A BlackBerry Milan-ról és a BlackBerry Colt-ról van szó. A Colt a BlackBerry Torch 9860-hoz hasonló külsővel felruházott, hatalmas érintőképernyővel szerelt BB 10 mobilnak ígérkezett.

A Milan süllyesztőbe kerülése egy kicsit megrázóbb, hiszen egyrészt mélyebb betekintést nyertünk a 4,2 hüvelykes érintőképernyővel és függőlegesen lecsúsztatható, fizikai QWERTY gombsorral felvértezett okostelefon tulajdonságaiba, másrészt a Dell Venue Pro-hoz hasonló kialakítás igen ritka az okostelefonoknál (bár ez a belőle fakadó hátrányokkal is magyarázható lenne…).

BlackBerry Milan
Arról nincs pontos információ, hogy mi indokolta a készülékek törlését, de a legtöbb pletyka szerint súlyos hardverproblémák húzódnak a döntés hátterében.

Jelenleg a 8 megapixeles kamerával, 1,5GHz-es Texas Instruments processzorral, 1GB RAM-mal és 16GB belső tárhellyel szerelt BlackBerry London az egyetlen beharangozott modell, mely BB 10 rendszerrel a fedélzetén kerülhet piacra. Reméljük az év második feléig több hasonló BlackBerry készülékről is beszámolhatunk.

BlackBerry London

Vissza