Környezetkímélő telefonokat is választhatunk a Vodafone-nál

forrás Prim Online - 2012. április 2.

A Vodafone ügyfelei mostantól nem csak tudás, ár és dizájn alapján választhatnak új készüléket, de azt is figyelembe vehetik, hogy melyik készülék mennyire készült környezetbarát módon.

A Vodafone egy teljesen új megközelítéssel, az úgynevezett ÖKO-besorolással segíti ügyfeleit egy-egy új mobiltelefon választásakor. A besorolást először a holland ügyfelek hasznosíthatták, de a tervek szerint minden Vodafone-országban, így elsők között áprilistól Magyarországon is láthatják a fogyasztók, hogy a telefonok milyen kategóriába tartoznak a fenntartható gyártás szempontjai alapján.

A készülékeket egy 1-től 5-ig terjedő skálán osztályozták a Vodafone által felkért szakértő cégek, amelyen az 5-ös kategóriába sorolt eszközöket a lehető legkörnyezetbarátabb módon állítják elő, a legkevésbé zöldnek pedig az 1-es besorolást kapó telefonok számítanak.

Összesen 162 kritérium alapján dől el az osztályzat, ezekből 106 a konkrét modell környezetre gyakorolt hatására vonatkozik, a maradék 56 pedig az egész gyártó vállalatot vizsgálja olyan fenntarthatósági szempontok szerint, hogy milyen intézkedéseket tesz a környezet megóvása érdekében, illetve a készülék előállításában résztvevő munkatársak milyen körülmények között dolgoznak. A bonyolultabb okostelefonok, és az egyszerűbb, hagyományos készülékek külön skálán szerepelnek.

A Vodafone az ÖKO-besorolással szeretné felhívni ügyfelei figyelmét arra, hogy a környezettudatosság a telekommunikáció világában is megvalósítható. Ennek ékes bizonyítéka a nemrégiben bevezetett e-számla is, amely a Vodafone szerint szintén számos előnnyel jár az előfizetők számára. Az elektronikus számla a kiállítás után azonnal megérkezik a kért e-mail címre, a rajta szereplő összeget online fizetési szolgáltatással lehet befizetni. A szolgáltatás díjmentes, egyszerűen lementhető és visszakereshető. A környezetbarát e-számla választásával amellett, hogy az ügyfelek is jól járnak, hiszen 200 Ft havidíj-kedvezményt kapnak, több tonna felesleges papír kinyomtatása kerülhető el. (A tapasztalataim azt mutatják, hogy az e-számla rengeteg előnye néhány hátránnyal párosul: mivel a szolgáltatás működése a Vodafone rendszeréhez kötött, így többször előfordulhat, hogy átmeneti hibák miatt nem tudunk hozzáférni aktuális számlánkhoz, ami egyes esetekben kellemetlen következményekkel járhat. Mindazonáltal elismerésre méltó a Vodafone környezettudatossága - és arra nevelése - de fontos lenne az e-számla hibátlan működésére fókuszálni, hiszen egy labilis szolgáltatás könnyen elrettentheti még a "zöld" felhasználókat is - a szerk.)

Az ÖKO-besorolás és az e-számla mellett a Vodafone közel múltban lezárult hálózatmodernizációjával is jelentős mértékben, felére csökkenti energiafogyasztását, ami így például havonta 2358-cal kevesebb kivágott fát vagy 2,8 tonnával kevesebb széndioxid kibocsájtást jelent.

További információ az ÖKO-besorolásról a www.vodafone.hu/oko weboldalon található.

Vissza