Új TUF sorozatú alaplapot mutatott be az ASUS

forrás Prim Online - 2012. április 20.

Az ASUS új taggal bővítette díjnyertes TUF alaplapcsaládját: a SABERTOOTH Z77 az Intel 3. generációs Ivy Bridge processzorait támogatja és legújabb, Z77 lapkakészletére épül. A TUF sorozat kitűzött célja, hogy felhasználóinak erős alapokra épített, stabil számítástechnikai környezetet biztosítson – onnantól kezdve, hogy hadiipari szintű alkatrészek alkalmazásával gondoskodik a hosszan tartó minőségről és megbízhatóságról.

A sorozat legújabb tagja egy sor innovatív hűtési megoldást alkalmaz, többek között a továbbfejlesztett Thermal Armor technológiát a VRM terület hatékonyabb hűtésével és egyedi hővezető lyukas megoldással; a megújult Thermal Radar pedig egy Fan Overtime („ventilátor-túlóra”) nevű funkcióval védi a létfontosságú rendszerkomponenseket a túlmelegedés ellen a PC leállítása után. Az alaplap élettartamát meghosszabbító másik hasznos apróság Dust Defender névre hallgat; ez megelőzi a por felgyűlését és ezzel azt, hogy az problémát okozzon az alaplap különböző csatlakozási pontjain.

Új légáramlási rendszer
A hadiipari szemlélettel tervezett új Thermal Armor rendszerben két ventilátor gondoskodik a SABERTOOTH Z77 alaplap hűvösen, csendesen és ami a legfontosabb, stabilan tartásában. A Thermal Armor egy speciálisan kialakított területe védi az érzékeny VRM-alkatrészeket azáltal, hogy a forró levegőt elirányítja róluk és az alaplapról egy ügyesen kialakított átvezető tölcsér segítségével. A speciális hőcsövek hatékonyan gyorsítják a hő elvezetését a hőmérséklet alacsonyan tartása érdekében, a külön hátlapi I/O-ventilátor pedig további hűvös levegőt szív be és még több hőt oszlat el a nagyobb stabilitás érdekében, ezzel is megnövelve az alaplap élettartamát. A Thermal Armor legújabb funkciója az alaplap kritikus helyein elhelyezett hővezető lyukak, amelyek a ventilátorok felől biztosítják a légáramlást az alaplap alsó része felé is, ezzel biztosítva extra hűtést.


Porvédelem
A Dust Defender a hadiipari ihletésű Thermal Armorhoz hasonlóan szintén védelem, de nem a hőmérséklet alacsonyan tartására szolgál, hanem a rendszert károsító por felgyülemlése ellen véd a perifériacsatlakozóknál és a kártyahelyeken. A számítógép hosszabb használata után felgyűlhet a szennyeződés a csatlakozók és a kártyahelyek érintkezőin; ez leronthatja az adatátviteli sebességet, ellensúlyozva a drága és kritikus alkatrészek, például grafikus kártyák előnyeit. Az egyedi tervezésű TUF pajzs megakadályozza a részecskék bejutását, és hatékonyan növeli a PCIe-, memória- és USB-csatlakozások élettartamát.

Lehűtés a Thermal Radarral és az új Fan Overtime funkcióval
A korábbi SABERTOOTH modellekben is megtalálható TUF Thermal Radar valós időben figyeli az alaplap kritikus részeinek hőmérsékletét és automatikusan szabályozza a ventilátorok sebességét, hogy a rendszer megőrizze a kiemelkedő stabilitást. Az új Thermal Radar vadonatúj funkciója a Fan Overtime („ventilátor-túlóra”), ami néhány perccel tovább működteti a két ventilátort a gép kikapcsolása vagy alvó állapotba hozása után is, hogy minden maradék hő eltávozzon. A házban esetleg még jelen lévő, potenciálisan kárt okozni képes magas hőmérséklet elvezetésével a funkció megnöveli a rendszer élettartamát, és akár 7°C fokkal is képes csökkenteni a hőmérsékletet mindössze tíz perc alatt. A ventilátorok automatikusan kikapcsolhatnak, akár előre beállított, akár kézzel kiválasztott hőmérséklet-küszöbértékek, esetleg a kikapcsolástól eltelt idő alapján.



ASUS előny, TUF megbízhatóság
A SABERTOOTH Z77 egy sor exkluzív ASUS-funkcióval együtt érkezve maga mögé utasítja a versenytársakat. Az új DIGI+ tápellátás-vezérlési rendszer lehetővé teszi a CPU, iGPU és DRAM tápellátásának ultrapontos modulációját és hangolását, így a felhasználók maximálisan kézben tarthatják rendszerüket. Az ASUS ESD Guard pedig egyedi módon védi az alaplapot a váratlan elektrosztatikus kisülésektől, hogy ne kelljen aggódnia. Szintén az alaplapra szerelve érkezik a HyperFormance™ technológiával bővített LucidLogix Virtu MVP rendszer, amely akár 60 százalékkal képes megdobni a külön grafikus kártya teljesítményét.

A SABERTOOTH Z77 már megvásárolható Magyarországon, ára bruttó 67 500 forint.

Kulcsszavak: alaplap, Asus, ASUS
Vissza