Vonatjegyet is lehet venni mobiltelefonnal

MTI Sajtóadatbank - 2012. május 10.

Már nemcsak bankkártyával lehet az interneten lefoglalt vasúti menetjegyek árát kifizetni, hanem a mobiltelefonok egyenlegének terhére is, igaz, csak a teljes árúakét - mondta Zaránd György, a MÁV-START Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A szolgáltatás a Telenor, a T-Mobile, valamint a Vodafone hálózatából is elérhető, így az előzetes várakozások alapján 2012-ben több tízezren választják majd ezt a vásárlási lehetőséget. A fejlesztés révén bővülhet az online jegyváltók köre, így a vasúti pénztárak előtt tovább csökkenhetnek a sorok - fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

A MÁV-START Zrt. 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel otthonról is megválthatók és kinyomtathatók a vasúti menetjegyek.
 
Az internetes vasúti menetjegyváltás lehetőségével eddig több mint 1,2 milliószor éltek az utazók, miközben a szolgáltatást évről évre egyre többen választják.
 
Zaránd György elmondta, az új lehetőségtől azt remélik, hogy tovább nő a heti mintegy 10 ezres online vásárlói kör.
 
A mobiltelefonos jegy díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható menetjegy árával. Ezen felül az ügyfélnek csak a vásárlást jóváhagyó SMS díját kell fizetnie a díjcsomagja alapján.
 
A tranzakció alsó határa 130, a felső pedig 7.500 forint.
 
A menetjegyeket a MÁV-START Zrt. honlapjára bejelentkezve lehet megrendelni, majd a mobilegyenleges fizetés választása után kell megadni a telefonszámot, aminek a terhére történik a vásárlás.
 
A vásárlás után a vasúttársaság SMS-ben küldi el az ügyfél által megadott számra a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot. Ezt az ország negyven vasútállomásán - a legnagyobb forgalmú vasútállomásokon, az IC megállóhelyeken és a turisztikailag fontos állomásokon - található internetes jegykiadó automaták bármelyikébe be kell ütni, majd kinyomtatni.
 
A MÁV-START dolgozik azon is, hogy igazi mobiljegyet adjon, azaz, amikor az okosmobilról olvassa le a jegykódot a kalauz. Ez mintegy másfél év múlva valósul meg.
 
Arra a kérdésre, hogy kedvezményes jegyet miért nem lehet online venni, elmondták, viszonteladói konstrukcióban nem értékesíthet ilyen jegyeket a MÁV-START a jogszabályok alapján.
Kulcsszavak: mobilfizetés, MÁV
Vissza