HTC Desire C – Az első találkozás

Farkas Norman - 2012. május 24.

Tegnap részt vettünk a HTC sajtóeseményén, melyen közelebbről is megismerkedhettünk a gyártó hamarosan piacra kerülő újdonságával, a Desire C modellel. A visszafogott hardveres felszereltséggel bíró mobil nem a gigahertzek és megapixelek szerelmesinek készült, hanem azoknak a felhasználóknak, akik egy jól használható, stílusos okostelefonra vágynak, mely megbízható társ lehet a mindennapokban.

A tajvani gyártó tegnapi sajtóeseményén Marco Savkovic, a HTC termékmenedzsere és Otto Menzel, a TCCM/HTC regionális igazgatója mesélt a gyártó újdonságairól. A Desire C rövid bemutatása előtt a One sorozat tagjairól is esett néhány szó, így megtudtuk például, hogy a jelenleg szürke és fekete változatban elérhető One S az év vége felé egyéb színekben is piacra kerülhet. A One V, S és X modellekről mindent megtudhatsz a következő hetekben megjelenő tesztjeinkből, most pedig nézzük, mit tartogat számunkra a frissen leleplezett Desire C!

Először márciusban hallatott magáról a HTC Golf néven fejlesztett masina, melyről később azt feltételezték, hogy a Wildfire S nevet kapja. A belépő szintű telefonról aztán kiderült, hogy Desire C-nek hívják, ami nagy meglepetés, hiszen rögtön azt hihetnénk róla, hogy a gyártó 2010-es csúcsmodelljének következő utódja (a Desire S és Desire HD után), pedig nem az. A mobilt – mint fent említettem – az alsóbb szegmensbe szánja a vállalat, tehát a Wildfire, Wildfire S és Explorer modellek nyomába szegődik.

 

 

A Desire C külseje több ízben is hasonlóságot mutat a One sorozat tagjaiéval. A 107 x 61 x 12 milliméteres, 98 grammos kütyünek barátságos megjelenést kölcsönöznek a ház lekerekített sarkai (ettől egy kicsit One X-es lett), a HTC-s minőségérzetről pedig a fém keret gondoskodik, mellyel egyébként igen ritkán találkozhatunk ebben a kategóriában. A készülék megjelenítője egy 3,5 hüvelykes, 480 x 320 pixel (HVGA) felbontású panelben ölt testet, mely ugyan nem vetekedhet az iPhone ugyanilyen méretű, ám messze nagyobb pixelsűrűségű kijelzőjével, de a célnak tökéletesen megfelel, s a Desire C egyébként sem azt a szintet képviseli, amit az Apple mobilja. A képernyő alatt találjuk a kapacitív androidos vezérlőgombokat (vissza, home, alkalmazásváltás), melyekkel a One család esetében is összefuthatunk.

A műanyag hátlap felső részén kukucskál a Desire C kamerája, mely meglepő módon nem kapott LED villanót, ráadásul fix fókuszos, ezért nem tűnik túl ígéretesnek. Az egység 640 x 480 pixeles felbontásban képes mozgókép rögzítésére, s maximum 5 megapixeles fotókat lőhetünk vele. Kissé lejjebb szaladva a hátlapon a HTC logóját vehetjük észre, alul pedig a Beats Audio felirat látható. Bizony, a kis Desire C Beats Audio hangrendszert kapott, melynek köszönhetően kiváló hangélményt nyújt. (Bár a gyártó felhagyott azon jó szokásával, hogy Beats fülest mellékel a telefonjaihoz, szerencsére ennek ellenére is igen jó minőségű hangzásban részesülhetünk.) A hátlap eltávolítása után elénk tárul az 1230mAh kapacitású akkumulátor, melyet kedvünkre cserélgethetünk, ugyanis kivehető. A telefon fehér, piros és fekete színekben kerül piacra, az utóbbi verzió piros kameragyűrűje a One S-re emlékeztet.

 

 

A mobil fedélzetén a Sense 4.0 kezelőfelülettel átitatott Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich operációs rendszer teljesít szolgálatot. A gép gördülékenyen működik, minimális mennyiségű akadást tapasztaltunk rajta annak ellenére, hogy csupán egy 600MHz órajelű Qualcomm Snapdragon S1 processzor, 512MB RAM és egy Adreno 200-as grafikus gyorsító dolgozik benne. A HTC nem a teljes értékű Sense 4.0-t, hanem annak kissé lebutított változatát pakolta fel a Desire C-re (ahogy a One V-re is), s ez érthető, hiszen a látványos UI dinamikus futásához igen erős vas kell.

A telefon belső tárhelye 4GB, mely microSD kártyával tovább bővíthető, plusz egy 25GB méretű online tárhely is a rendelkezésünkre áll a DropBox jóvoltából. Ahogy egy androidos telefontól elvárhatjuk, a jövevény rendelkezik WLAN, GPS és Bluetooth(4.0) modullal, bónuszként pedig az FM rádiót, és a HDSPA adatátviteli képességet említhetjük meg. Érdekesség, hogy a Desire C NFC modullal szerelt változatban is piacra kerül.

Összességében egy nagyon jól összerakott, minőségi okostelefont ismerhettünk meg a Desire C személyében. Pozitívum, hogy a készülék rendkívül friss szoftvert tudhat magáénak, ugyanakkor szomorú, hogy ez a hardveréről nem mondható el. A telefonban minden megtalálható, amit egy okostelefontól elvárhatunk, s ezt stílusos, minőséget sugárzó külsővel, Beats Audio hangzással és gyönyörű Sense 4.0 kezelőfelülettel spékelte meg a HTC.

A Desire C június közepén landol a magyar üzletek polcain. A telefon egyetlen negatívuma az ára, mely 70 ezer forint körül alakul. Ez az összeg kissé soknak tűnik a készülékért, hiszen ennyiért már jóval erősebb hardverrel bíró androidos mobilra tehetünk szert. Persze az megint más kérdés, hogy a konkurensek a jobb vas mellet mit tudnak még felmutatni, hiszen a HTC extráit nem könnyű helyettesíteni.

 

Kulcsszavak: HTC, Sense UI
Vissza