Jönnek a rugalmas kijelzők és a hajlékony Gorilla Glass

Farkas Norman - 2012. június 5.

A Sharp nemrég bemutatta hihetetlen felbontású és nem mellesleg hajlékony kijelzőjét, melyet  az IGZO névvel illetett. Emellett a Gorilla Glass megalkotójaként ismert Corning a napokban előrukkolt legújabb vívmányával, a mindössze 0,1 milliméter vastag, flexibilis megjelenítőkhöz szánt üvegfelületével, a Williow-val.

A Sharp IGZO (indium gallium cink oxid) megjelenítője Bostonban mutatkozott be. A panelből egyaránt találunk LCD és OLED technológiát képviselő változatokat. Előbbiből 4,9 és 6,1 hüvelykes változat létezik, a kisebb 1280 x 720 pixel felbontású és 302ppi-s, a nagyobb pedig 2560 x 1600 képpont megjelenítésére alkalmas és 498ppi-s. Nem semmi, ugye? Még ne próbáld a helyére tenni az állad, ugyanis az OLED megjelenítőkből létezik egy 13,5 colos, 3840 x 2160 pixeles,valamint egy 3,4 hüvelykes, qHD (960 x 540 pixel) felbontású típus is, ez utóbbi legnagyobb érdekessége, hogy hajlékony. A Sharp szerint ez még csak a kezdet, hiszen az új technológiának köszönhetően egyre nagyobb felbontású, rendkívül alacsony energiaigényű képernyők születhetnek.

A minap érkezett a hír, hogy a Corning bemutatta a Gorilla Glass 2-nél nyolcszor vékonyabb üvegét, a Willow Glass-t. A hengerekkel bevetésével - úgynevezett roll-to-roll (R2R) technológiával (videó lent) - készülő újdonság hihetetlen vékonysága ellenére majdnem annyira strapabíró, mint az elődje. Érdekesség, hogy az R2R gyártástechnológiának köszömhetően a Willow-ból akár 50 méter hosszú szalag is készíthető. Az új üveg legnagyobb előnye, hogy anélkül idomíthatjuk ívelt felületekhez, hogy eltörne, ugyanis az 500 Celsius fokos hőhatás sem tesz benne kárt.

Szerinted mikor találkozhatunk a mobiljainkban a Sharp és a Corning egymáshoz remekül passzoló üdvöskéivel?

Kulcsszavak: Corning, Sharp
Vissza