Samsung Galaxy S III teszt - A csúcson

Erőss Csaba, Szutor Ferenc - 2012. július 2.

A VIP-Phone jóvoltából kivesézhettük a Samsung legújabb zászlóshajóját, a Galaxy S III-at. Az Android 4.0 Ice Cream Sandwich rendszert futtató készülék a reklámszlogen szerint értünk kelt életre. Tesztünkből kiderül, hogy a rengeteg extra funkció, a friss operációs rendszer és az ütős hardver tényleg olyan lehengerlő együttest alkot-e, mint amilyet vártunk.

 

Rendszer, extra alkalmazások és funkciók

 

A felhasználói élményhez persze a legújabb Android operációs rendszer, az Ice Cream Sandwich is hozzáteszi a magáét. Egyszerre vicces, és elgondolkodtató például a "hangulatjelekkel való vezérlés". Ez annyit jelent, ha mondjuk kétszer rákoppintunk a telefon tetejére, akkor az adott lista vagy szöveg tetejére ugrik a képernyő. Például a "Z" betűnél két koppintás, és máris az "A" betűs embereinket látjuk. Hasonló megoldás, hogy ha megrázzuk a készüléket, akkor frissül az adott alkalmazás, például a weboldal tartalma vagy a Facebook fal. Ha kézzel letakarjuk a kijelzőt, vagy arccal lefelé fordítjuk, miközben bejövő hívásunk vagy ébresztésünk van, a telefon rögtön elhalkul, illetve ha a kezünk élét végighúzzuk a kijelzőn, már el is készül a képernyőkép.

Nekem az SMS-ből való híváskezdeményezés volt a kedvenc funkcióm. Ez a lehető legegyszerűbben működik. Ha kapunk egy SMS-t és a fülünkhöz emeljük a telefont néhány másodperc múlva már csörög is a szöveges üzenet feladójának a készüléke, anélkül, hogy egyetlen gombot meg kellene nyomnunk. Ha esetleg lemaradtunk egy hívásról, SMS-ről vagy e-mailről, akkor sem kell aggódnunk, a készülék elején megbúvó LED  ilyenkor elkezd villogni, illetve ha erre sem figyelnénk fel, a Smart Alert funkció figyelmeztet minket, ha újra kézbe vesszük a készüléket.

 

 

Nem volt nálam elég ideig a készülék, hogy minden funkciót kipróbáljak, de az irány így is érezhető. Nem feltétlenül kell az ujjunkkal a kijelzőt böködni, ha valamit szeretnénk. Elég megfelelő szögben tartani, elforgatni, megrázni, vagy a fülünkhöz emelni a készüléket. Persze ezek a funkciók itt-ott feltűntek már az elődökben is. De itt valahogy annyira magától érthetődön működnek a dolgok, hogy érdemes odafigyelni rá. Valamerre erre van a jövő.

A gesztusok mellett a telepített alkalmazásokat tekintve sincsen panaszra okunk, a „parasztvakító” feature-ök mellett kézzel fogható adalékokat tett le a Samsung az asztalra. Természetesen az összes alap Google alkalmazást megkapjuk, kiegészítve a Google+ -szal, emellett egy gépeléssel és kézi rajzzal is feltölthető jegyzetfüzetnek is az erre a célra nem letölthető alkalmazást favorizálók. Személyes kedvencem lett a koreai gyártó által újratervezett határidőnapló, melynél a nagy kijelzőnek hála egyszerre tudjuk nézni a naptárat és a feladatokat, illetve a kétujjas zoommal tudunk váltani a napi, heti, havi vagy éves nézett között.

Az alap alkalmazások között lapozgatva könnyen észrevehetjük, hogy a HTC One X-szel 3 képernyőnyi program kavalkádjához képest itt 2 oldalon is megférnek az előre telepített alkalmazások, ami azért bizonyos szintű csalódottságra ad okot. Szerencsére ez a helyzet javítható, ugyanis valamilyen oknál fogva a More Services app alá kerültek olyan programok, mint az Application monitor widget, a Képszerkesztő vagy a pár hétig S III exkluzívnak számító Flipboard.

A Samsung már az első Galaxy S óta nagy hangsúlyt fektet a megosztási lehetőségekre, a különböző HUB-ok (Mucis, Games, Social) természetesen ezen a készüléken megtalálhatóak, illetve az Allshare funkcióval akár a mikrohullámú sütőre is kirakhatjuk a kijelző képét, már ha ugyanarra a Wifi hálózatra csatlakozunk. Emellett az NFC-vel felvértezett SIII  megkapta a 4.0-ás Android egyszerű összeérintős megosztási funkcióját, illetve ennek a továbbfejlesztett S Beam névre hallgató változatát is, mellyel nem csak minimális méretű állományokat tudunk könnyen megosztani két készülék között, hanem képeket, videókat is, köszönhetően annak, hogy az NFC-t csak a kapcsolatfelvételre használják a telefonok, a valódi adatmozgás már Wifin keresztül történik. Sajnos a nemzetközi sajtóhoz hasonlóan, mi is csak egy tesztkészüléket kaptunk, így gyakorlatban nem tudtuk kipróbálni ezt a funkciót.

 

 

Az adatmegosztást és felhőbe mozgatást segíti, hogy a friss SIII tulajdonosok a Dropboxban 50 GB-nyi helyet kapnak, így az instant upload funkciónak hála, nem kell félni, hogy elvesznek a képek. A paranoiásak ugyanezt a funkciót engedélyezhetik a Google+-ban is, így garantálva azt, hogy képeik nem csak a telefonon lesznek elérhetőek.

Hasonlóan jártam a Samsung hangvezérlésű szolgáltatásával, az S Voice-al is, valamilyen szerverhiba akadályozott meg minket, hogy ékes angolsággal kíméljük meg magunkat a készülék puszta nyomkodásától. (A hiba nem lokális volt, nagyobb site-ok tesztjeiben is lehet olvasni a fennakadásról.) Bennem ez különösebben mély nyomot nem hagyott, egyrészt a hangvezérlés használata az élet almásabbik felén sem számít mindennapi tevékenységnek, másrészt mindkét szolgáltatás (S Voice és Siri) csak korlátozottan képes kiváltani a telefon funkcióit, csak megadott parancsokat tudnak értelmezni. Személy szerint ezen funkció egyedüli hasznát jelenleg a tükörben fotózkodók életének kényelmesebbé tételében látom, nekik már nincs szükségük tükörre vagy a kijelzőn való vaktában tapicskolásra, hiszen szóbeli utasítással is készíthetnek képeket. (Természetesen ez nem váltja ki a dedikált fényképező gombot.)

 

Multimédia

 

Pop-Up Video
Multimédiás szempontból a szokásos alkalmazásokat kínálja a Samsung zászlóshajója, a zene- és videólejátszó is hozza az elvárható szintet, ugyanakkor azt komoly hibaként éltem meg, hogy zenelejátszás közben a zárképernyőn nincs lehetőségünk semmilyen beavatkozásra. Ezt képes volt ugyanakkor ellensúlyozni a mindenkinél instant áll leesést produkáló pop-up video funkció. Ennek kivitelezése meglehetősen egyszerű: Indítsunk egy 1080p-s FullHD filmet a telefonon, majd amikor már mindenki rácsodálkozott a színekre és a rezzenéstelen lejátszásra, nyomjuk meg a jobb alsó sarokban az erre dedikált gombot és száműzzük a videót a képernyő tetszőleges sarkába, és kezdjünk el a telefonon valami egészen mást csinálni, miközben a videó tovább fut, mi meg sütkérezünk az ismerősök elismerő tekintetében.

A Samsung Galaxy S III nem csak a multimédiás tartalmak lejátszásában, hanem a készítésében is elsőrangúnak számít az okostelefonok körében. A 8 megapixeles kamera képével csak a HTC One X és a méltán elismert iPhone 4S fotói tudják felvenni a versenyt, igazából ízlés kérdése, hogy kinek melyik jön be jobban. Ugyanakkor még mindig nem szabad azt elfelejteni, hogy egy telefon sem tudja kiváltani már a jobb kompakt fényképezőgépeket sem, a mobilfotózás célja elsősorban az azonnali élményrögzítés, nem pedig az óriásképernyős vizuális élmény.

 

 

A fotózási képességek között érdemes kiemelni a Burst shot&Best Photo funkciókat, melyeknek hála nem kell aggódnunk amiatt, hogy elkapjuk a legjobb pillanatot. Az S III képlövési sebességével még Lucky Luck sem tudná felvenni a versenyt, ráadásul ha arra van igényünk, akkor nem kell az összes képet megtartanunk, már a telefon is ki tudja választani a legjobban sikerültet, illetve manuálisan is tudunk válogatni.

A készülék képes felismerni az arcokat is a képeken, sőt társítja is őket a facebookos ismerőseinkkel. Sajnos a szolgáltatás a Google Picasavel nem működik együtt, abszolút telefonfüggőnek számít.

 

 

Képek letöltése teljes méretben: Út, Nyuszi, Nyuszi 2, One X, Virág, Virág vaku, Ribizli, Hagyma, Sín, Utca, Másik virág

 

Ítélet

 

Talán a végére már érezhető, hogy túl nagy baj nem volt a készülékkel. Igaz, hogy egy-két alkalmazás néha "leállt", hogy intenzív használat mellett eléggé melegedett, és hogy a dizájnja bár szép, szerintem nem igazán egyedi, ráadásul nem is olcsó (cirka 190 ezer forintról indul az ára). De olyan gyors, olyan szép a kijelzője, és olyan jó használni, hogy én még az Androidról is megfeledkeztem. Be kell vallanom, kicsit nehéz szívvel adtam vissza a tesztpéldányt.

 

Kulcsszavak: Galaxy, Samsung, teszt
Vissza