Boot to Gecko helyett Firefox OS

Farkas Norman - 2012. július 4.

A Mozilla tegnap bejelentette, hogy az eddig Boot to Gecko, röviden B2G néven fejlesztett mobil operációs rendszerét Firefox OS néven ismerhetik meg a felhasználók. Ha minden a terv szerint megy, már akár jövő év elején érkezhetnek az első Firefox OS mobilok.

A nyílt forráskódú, HTML5 alapokra épülő - és ennek megfelelő alkalmazásokkal operáló - mobil rendszerét eddig Boot to Gecko néven fejlesztgette a Mozilla, de úgy döntött, hogy ezután Firefox OS-nek fogja hívni, mert a méltán népszerű böngésző miatt jóval nagyobb tömegeket érinthet meg újdonságával.

A rendszert egyébként már B2G "korszakában" felkeltette néhány szolgáltató és gyártó érdeklődését: a szolgáltatók részéről a Deutsche Telekom, a Sprint, az Etisalat, a Telefónica, a Telenor, a Smart és a Telecom Italia jelezte, hogy nyitott a rendszerre, a gyártók közül pedig az Alcatelt birtokló kínai TCL és a ZTE szándékozik Firefox OS alapú kütyükkel előrukkolni.

A támogatók jelentkezése nem meglepő, hiszen egy újabb nyílt forráskódú rendszer felpezsdítené a mobilpiacot és lökést adna a versenynek, ami természetesen jó a szolgáltatóknak. Emellett a gyártók is jól járnak a rendszerrel, hiszen nyílt forrása miatt ingyenesen használható.

A Mozilla állítja, hogy a Firefox OS a magas szintű optilamizáltság révén a lightosabb hardverrel szerelt masinákon is gördülékenyen képes futni. Ha minden igaz, 2013 elején, Brazíliában megjelennek az első Firefox OS köré épülő kütyük, melyekben egyébként Qualcomm Snapdragon processzorok teljesítenek majd szolgálatot. Kíváncsian várjuk őket.

Szerinted a Mozilla mobil rendszere gátat vethet az ugyancsak nyílt forrású Android rendszer terjedésének?

Az alábbi videó az idei MWC-n készült, s elég részletesen bemutatja a rendszert.

 

 

Az alábbi fotón a Firefox OS kissé a Chrome OS-ra hajazó moshupja látható, melyet a DeviantART tagja, BigRZA alkotott. Tetszene, ha így nézne ki a rendszer?

 

 

[Forrás: Muktware, Mozilla Blog]

Vissza