Sony Xperia P teszt – Fényes fémes mágia

Erőss Csaba - 2012. szeptember 14.

A Sony termékpalettájának középső darabja stílusos formavilággal és kiemelkedő kijelzővel próbálja magához csábítani a kompromisszumoktól mentes okostelefonra vágyókat. A VIP-Phone jóvoltából górcső alá vehettük az Xperia P-t, hogy kiderítsük, valóban beváltja-e a hozzáfűzött reményeket.

Bevezető

 

Az év elején, Barcelonában, mutatta be az idén harcba küldött modelljeit a Sony. Az Xperia U, P és S az alsó, közép és felső kategóriában képviseli a japán gyártót, aki a termékvonal szétaprózása helyett (lásd Samsung) egy hasonló külső és belső felépítéssel bíró trióval próbálja megszilárdítani a pozícióját a legnagyobb gyártók között.

Az Xperia P a család középső tagjaként örökölt egy csomó jó tulajdonságot a csúcsmodelltől, ugyanakkor mint máskor, most is az a kérdés, hogy milyen kompromisszumokat kell kötnie annak, aki nem a nagytestvér mellett teszi le a voksát.

 

Külső

 

A Sony mobil részlege az utóbbi években már törekedett arra, hogy a tucat szappantartó készülékházak helyett valami egyedit alkosson, és ez az idei termékpalettával ez különösen jól sikerült. Az alsó sávban található átlátszó felület kifejezetten egyedi hatást ad a mobilnak, lehetetlen más gyártó készülékeivel összekeverni. Az Xperia P esetén ráadásul ennek nem csak vizuáis szerepe van, ugyanis az Android vezérlő gombjai (Home, Menü, Vissza) is itt kaptak helyet és a másik két típussal ellentétben pontosan itt kell megérinteni őket, hogy működésre bírjuk őket.

A vezérlő gombok elhelyezkedésén kívül fontos megkülönböztető eleme ennek a típusnak, hogy a borítása a hagyományos műanyag megoldások helyett fém, ami kifejezetten egyedi és prémium hatást kelt, az ujjlenyomatokat is kevésbé gyűjti, szóval egy abszolút vásárlás mellett szóló érv. A színválasztékot tekintve ráadásul ezüst, fekete és piros is elérhető a készülékből.

A külsőnél maradva még fussunk végig a telefon oldalain található gombokon és egyéb burkolatot megszakító elemeken. A hátoldalon a Sony Ericsson logó (zöld gömb) felett a 8 megapixeles kamera kapott helyett, melyet egy LED villanó és az autofókusz képesség támogat az emlékek minél jobb rögzítésében. Jobb oldalra került az összes fizikai gomb,fentről lefelé  bekapcsolás, a hangerő és a fényképező. Utóbbira külön felhívnám a figyelmet, hiszen jelentősen könyebbé teszi a fotózást, illetve azonnali képkészítési funkciók is társulnak hozzá. Az előlapon egy VGA kamera biztosítja a videotelefonálási lehetőséget, továbbá különböző érzékelők és egy - a hangszóró szélére helyezett - értesítő LED is helyett kapott itt, így nincs szükség a képernyő feloldására, hogy értesüljünk, ha új hívás, sms, email érkezett. ( A Play Store-ban van egy tuti alkalmazás, Illumination Bar Notification a neve. Ezzel az appal beállíthatjuk, hogy az átlátszó csík pulzáló fénnyel jelezze, ha történt valami. Hasznos, látványos, egyedibb, mint a sima LED-es megoldás. Érdemes kipróbálni. - a szerk.)

A kijelzőről érdemes még pár szót ejteni. A 4 hüvelykes megjelenítőn összesen 540x960 pixel (275 ppi) helyezkedik el, ami kifejezetten jónak számít ebben a szegmensben is. A kijelző legnagyobb előnye mégsem ez, hanem a plakátokon is kiemelt WhiteMagic technológia, amitől elsősorban nem egy villanykörte költözik a kezünkbe, hanem egy olyan mobil, melyen a fehér valóban fehérként jelenik meg, a színek abszolút kontrasztosak, szuper éles a kép. Miközben az AMOLED kijelzők a feketéjükkel veszik le az embert a lábáról, itt a fehér az, ami minden felett áll.

A külső résznél hiányolható elem a microSD memóriakártyával való bővíthetőség lehetősége, ezt 16GB méretű belső hely ellensúlyozza. Normál SIM foglalat sincs a mobilban, tehát nincs mese, microSIM-re van szükség, hogy csatlakozhassunk a mobilhálózatokhoz.

 

 

Kulcsszavak: teszt, Xperia, Sony
Vissza