Canon EOS 6D: a világ legkisebb és legkönnyebb, teljes képmezős DSLR-gépe

forrás Prim Online - 2012. szeptember 17.

A Canon ma megjelentette a fényképezés komoly rajongóinak szánt legújabb EOS DSLR fényképezőgépét – az EOS 6D-t. Az EOS 60D-hez hasonló méretű és súlyú EOS 6D a világ legkisebb és legkönnyebb DSLR-gépe, amelyben teljes képmezős CMOS-érzékelő található, így utazáshoz, portré- és tájképfotósok számára egyaránt ideális.

Az EOS 6D egy nagyteljesítményű, teljes képmezős képfeldolgozó rendszert alkalmaz és alacsony megvilágításnál is kiváló teljesítményt nyújt – mindezt kompakt robusztus, könnyű kivitelben. Az EOS-modellek közül elsőként Wi-Fi- és GPS- kapcsolatot is kapott a készülék helyett fényképezőgép, így a fényképészek menet közben készíthetik el lenyűgöző képeiket, láthatják el helyadatokkal és továbbíthatják azokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egy számítógépre, a felhőbe vagy okostelefonokra.


Nagyszerű képek minden körülmény között
Az EOS-innováció 25 évét hasznosító EOS 6D egy újonnan tervezett, 20,2 megapixeles, teljes képmezős CMOS-érzékelőt kapott, amelynek képeiből akár poszterméretű nyomatok is készíthetők, illetve bátran vághatóak a minőség feladása nélkül. A natív 100–25600 (50–102400-ra kiterjeszthető) ISO-tartomány szintén minden eddiginél egyszerűbbé teszi az éles, természetes képek készítését majdnem teljes sötétségben is.


Az új, 11 pontos AF-rendszer is az eddigi legjobb teljesítményt kínálja alacsony megvilágításnál az összes valaha készült Canon AF-rendszer közül. Az akár -3 Fé (a telihold fényének megfelelő) megvilágításban is működő fókuszálással a tárgyak a legnagyobb kihívásokat támasztó fényviszonyok közepette is fókuszban tarthatók – vagyis éjjel is szabadon készíthetők tájképek vagy portrék, és kapható el a kompozíció valódi atmoszférája, minimális zaj mellett.


Maximálisan kiélhető kreativitás

A teljes képmezős érzékelő alkalmazásával jobban kézben tartható a mélységélesség a portréknál: könnyebben kiemelhető a téma a látványos, elmosott háttérrel. Az EOS 6D-vel kiaknázható a nagylátószögű EF objektívek teljes potenciálja és egy hatalmas tájkép minden apró részlete rögzíthető a 8-tól 800 mm-ig terjedő gyújtótávolságú modellekkel. A nagyteljesítményű DIGIC 5+ képfeldolgozás egy sor automatikus módot és kreatív felvételi funkciót kínál a teljes kézi vezérlés mellett, hogy maximális rugalmasságot biztosítson a felhasználók legszélesebb köre számára.


Az EOS 6D speciális funkciók bőséges tárházával segíti a fényképészeket a kiemelkedő minőségű tájképek és portrék készítésében. HDR módban bonyolult megvilágítási helyzetekben is megragadhatók mind a csúcsfények, mind a sötétebb részek, a Többszörös expozíció funkcióval pedig akár 9 felvétel is készíthető egyetlen képre a fényképezőgépen belül, drámai hatást elérve a végső képen. A csendes mód visszafogottabb működést tesz lehetővé például portré- vagy esküvői fényképezéshez, az egytengelyes elektronikus horizont (vízszint) pedig a keresőben és az LCD-kijelzőn is megjeleníthető, garantálva, hogy a kép komponálásakor a horizont vízszintes legyen.


Megosztásra készült

Az EOS gépek közül elsőként beépített Wi-Fi kapcsolatot tartalmazó EOS 6D-vel a fotósok a felvétel elkészülte után azonnal megoszthatják képeiket. A képek továbbíthatók vezeték nélkül külső tárolóeszközökre, feltölthetők a Facebookra és a YouTube-ra, vagy éppen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül ki is nyomtathatók egy Wi-Fi-s Canon-nyomtatón. A filmek és képek megtekinthetők a DLNA-ra felkészített HDTV-ken is – a nagy képernyőn kiváló minőségben megjelenítve. Egy vezeték nélkül csatlakozó okostelefon használható a fényképezőgép távvezérlésére is, a felvétel és a fókusz beállításainak módosítására, majd a kioldó távoli elsütésére és a felvett kép megtekintésére is.


Az EOS 6D beépített GPS-ével a képekhez hozzákapcsolhatók a földrajzi adatok még a felvétel közben. A GPS naplózási funkciót bekapcsolva az utazók pontosabb képet rögzíthetnek az útjukról és a mellékelt Map Utility szoftverrel meg is jeleníthetik azt.


Robusztus, intuitív kialakítás
Mindössze 144,5 x 110,5 x 71,2 mm-es méretű és 770 g súlyú EOS 6D az eddigi valaha készült legkompaktabb teljes képmezős DSLR. Por- és cseppvédett, magnéziumötvözet váza robusztus védelmet biztosít, a gombok elrendezése pedig természetesen kézreálló, ösztönösen kezelhető. A fényképészek megkapó részletességgel és természetes színekkel nézhetik meg felvételeiket a nagy, remek felbontású, 7,7 cm (3,0”) átmérőjű Clear View LCD-képernyőn, amely egy továbbfejlesztett tükrözésgátló bevonatot kapott, hogy ragyogó napsütésnél és extrém szögekből is jól látható legyen.


Az új BG-E13 akkumulátortartó markolat extra tápellátást biztosít a hosszabb fotózásokhoz, ugyanakkor megkönnyíti a felvételt mind függőleges, mind vízszintes irányban. Két LP-E6 akkumulátorral használva az akkumulátortartó markolattal megduplázható a készíthető felvételek száma, de a nagyobb kényelem és rugalmasság érdekében ceruza- (AA-) elemekkel is használható.


EOS 6D – A legfontosabb jellemzők

·    Teljes képmezős, 20,2 megapixeles érzékelő
·    Tartós, könnyűsúlyú kialakítás
·    Max. ISO 25600 (kiterjeszthető ISO 102400-nak megfelelő értékre)
·    –3 Fé-ig használható, 11 pontos AF
·    GPS3 a földrajzi adatok rögzítéséhez
·    Wi-Fi2 fájlátvitel és távvezérlés
·    Full-HD video

Vissza