Elstartolt a Windows Phone 8

Farkas Norman - 2012. október 30.

A Microsoft tegnap indította útjára a WP 8-at. Az alkalomhoz kapcsolódó sajtóeseményeken megismerhettük a rendszer olyan újításait, mint a Data Sense, a Rooms és a Kid's Corner szolgáltatás, illetve a Live Apps, azaz az élő alkalmazások is elénk tárultak.

Tegnap bemutatkozott a Windows Phone 8, melynek alkalmából két sajtóeseményt is tartott a Microsoft. A Londonban és San Farnciscóban megrendezett "bulik" során elénk tárultak az új rendszer eddig nem ismert funkciói.

Mivel a Windows Phone 8 legfontosabb újdonságait már júniusban megismerhettük, ezért csak a tegnap leleplezett funkciókra térünk ki, s rögtön bele is vágunk a közepébe.

 

Live Apps - Élő alkalmazások

Mint tudjuk, a Windows Phone 8 megújult élő csempékkel érkezik, melyek nem csak folyamatosan frissülő tartalommal rendelkeznek, hanem akár ár is helyezhetjük, illetve méretezhetjük őket.

Az új rendszerben nem csak a csempék, hanem az alkalmazások is "élnek". Ilyen Live App lesz például a Facebook, a Twitter, az Angry Birds Space és a Skype is. Ezek közös jellemzője, hogy egyedi csempét kapnak és értesítéseket tehetnek a képernyőzárra, így a szokásos események mellett (nem fogadott hívás, e-mail, sms stb.)  már az új Facebook és Skype üzeneteinkről, Twitteres történésekről és számos egyéb dologról értesítést kaphatunk anélkül, hogy feloldanánk a képernyőt és belépnénk az egyes alkalmazásokba.

Ami az új appokat illeti, úton van a Temple Run, a Draw Something, a Chase, a Words with Friends és a Paypal is, a Pandora internetrádió viszont csak jövő év elején érkezik, de cserébe egy évig reklámmentes és ingyenes marad.

Jó hír, hogy a Skype már folyamatosan fut a háttérben az akkumulátor fokozottabb merítése nélkül (valljuk be, ideje volt már) és hamarosan az 50 legnépszerűbb mobilos alkalmazásból 46 elérhető lesz a platformon.

A WP8 fontos komponense a Wallet, azaz az NFC technológiát kiaknázó, virtuális buksza, így nem meglepő, hogy egyes élő alkalmazásokat felvehetünk ide.

 

Data Sense - Adatforgalmazás okosan

A háttérben működő Data Sense szolgáltatás egy tömörítési eljárás révén csökkenti a készülékünk által generált adatforgalmat. Ugyanazon az adatkerettel 45 százalékkal több weboldalt tudunk megnézni egy Data Sense-szel felvértezett kütyüvel, mint a szolgáltatást nélkülöző riválisokkal.  Az általunk megadott havi adatkorláthoz közelítve úgy alakulnak a rendszer letöltési folyamatai, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk a maradék adatforgalmunkat. A fícsör lehetővé teszi, hogy részletes diagramon tekintsük át a felhasznált adatforgalmat, s ezt akár alkalmazásokra lebontva is megtehetjük.

Pofás újítás, hogy az elérhető WiFi hálózatokat térképen is meg tudja mutatni a rendszer.

 

Kid's Corner - Gyereksarok

A Kid' Corner egy szülői felügyelet szolgáltatás, melynek lényege, hogy a rendszer bizonyos funkciókat automatikusan letilt a felhasználó beállításai alapján, így mindenféle aggodalom nélkül adhatjuk oda csemetéinknek a WP8 készülékünket ,  hogy játsszon, videózzon, vagy zenét hallgasson rajta.

 

Rooms - Szobák a WP 8 névjegyzékében

A WP 8 névjegyzékében lévő szobák lényegében csoportoknak tekinthetők, melyek tagjaival fotókat, jegyzeteket, GPS koordinátákat stb. oszthatunk meg, illetve üzenetet küldhetünk a számukra.  A szobák saját naptárral rendelkeznek, így például külön tekinthetjük át a munkánkhoz, a családunkhoz, illetve a haverjainkhoz kapcsolódó eseményeket. Érdekesség, hogy a szolgáltatás kompatibilis az iOS rendszerű kütyükkel is.

 

Folyton szinkronban

A WP8 mobilunkkal lőtt fotóink automatikusan felkerülnek SkyDrive tárhelyünkre, melynek 7GB-os méretét egy kis pénzért a többszörösére növelhetjük. Természetesen a dokumentumaink is érintettek a SkyDrive-féle, háttérben történő szinkronizálásban, így minden Office-ban szerkesztett anyagunkat elérjük a tabletünkről, a telefonunkról és a számítógépünkről is a maximális kényelem és  praktikum érdekében.  Érdemes megemlíteni a dokumentumok kapcsán, hogy a OneNote jegyzetelő app már a hang-alapú szövegbevitelt is támogatja.

Az Xbox zeneszolgáltatása révén az összes Windows rendszerű készülékünkön elérhetjük számainkat, ehhez csak egy szinkronizáló szoftverre van szükségünk , mely a Windows 7 és 8 mellett OS X rendszerre is elérhető.

 

Jönnek a WP 8 mobilok

Az eseményen elhangzott információk szerint a Samsung Ativ S, a Nokia Lumia 920 és 820, valamint a Windows Phone 8 X és Windows Phone 8S by HTC már a hétvégén kapható lesz egyes európai országokban.

Vissza