Intelligens, okostelefonnal vezérelhető háztartási eszközök az LG-től

Kütyü Magazin - 2013. január 14.

Az LG a 2013-as CES-en mutatta be fejlett csatlakoztatási lehetőségeket kínáló okos háztartási berendezéseit. Az LG Smart háztartási eszközökön lévő NFC matrica segítségével, okostelefonnal vezérelhető a hűtő, a mosógép, a robotporszívó vagy a sütő. Ez a Smart Control rendszer lehetővé teszi, hogy hangvezérléssel a távolból irányítsuk, felügyeljük intelligens háztartási berendezéseinket.

Az intelligens eszközeiben használt technológiákat az LG két különálló, de egymást kiválóan kiegészítő csoportba sorolja: az LG négy alaptechnológiája — Lineáris Kompresszor, az Inverter Direct Drive, a KOMPRESSOR és a Lightwave — kiemelkedő teljesítményt és megtakarítást tesz lehetővé, míg az LG Smart technológiái — a Smart Manager, a Smart Diagnosis, a Smart Access, a Smart Adapt és a Smart Grid Ready — a felhasználók kényelméről gondoskodnak.



Smart hűtőszekrény, amely forradalmasítja az élelmiszerek kezelését

A lineáris kompresszor technológia - amely a vállalat védjegyévé vált - köré épített számos Smart technológiát tartalmaz az új, intelligens LG hűtőszekrény. Ezek közé tartozik a Smart Manager, amely a hűtőszekrényből egy teljes körű élelmiszer-kezelő rendszert varázsol. A lényege, hogy a felhasználók az LCD-panel vagy az okostelefonjuk segítségével - az ajtó kinyitása nélkül - is megnézhetik a hűtőszekrény tartalmát. A Smart Manager Freshness Tracker segítségével megadható és ellenőrizhető a különböző élelmiszerek szavatossági ideje. A Smart Manager emellett a hűtőszekrényben található összetevőkből receptötleteket is ajánl, ami ezt követően az LG intelligens sütőjének továbbítható.

A Smart Access funkcióval bárhonnan, okostelefon segítségével ellenőrizhetők az LG háztartási berendezések. Hosszú bevásárlólisták készítése helyett az LG hűtőszekrények tulajdonosai a szupermarketből iOS vagy Android operációs rendszerű okostelefonnal lekérdezhetik hűtőjük tartalmát.

A Smart Manager egy másik új funkciója a Smart Shopping, amellyel közvetlenül a hűtőszekrény LCD-paneljéről is elintézhető a bevásárlás. Automatikusan is rendelhetők olyan élelmiszerek, amelyekből már kevés van, de az egyes termékek egyenként is megvásárolhatók. A Smart Shopping funkcióval elkerülhető a kellemetlen sorban állás a szupermarketekben, így a felhasználók jelentős időt takaríthatnak meg.

Az LG egyedülálló Health Manager1 szolgáltatása a felhasználó személyes profilja alapján recepteket ajánl és összeállítja az ajánlott napi és heti étrendet. A szolgáltatás a felhasználó kora, neme, testsúlya és magassága alapján kiszámolja a testtömegindexet, majd ennek alapján személyre szabott étrendet készít.

A Smart Diagnosis funkció jelentős fejlesztésen esett át, amelynek eredményeképpen hatékonyabbá vált az LG intelligens készülékeinek hibaelemzése és a felhasználó értesítése. A Wi-Fi kapcsolat, az NFC címkék és a hangriasztások révén a felhasználók azonnal értesülnek a kisebb problémákról, például ha a jégkészítő kikapcsol, így elkerülhetők a költséges, kellemetlen szervizhívások és kiszállások.

Az LG intelligens hűtője a Smart Grid Ready technológiával is fel van szerelve, vagyis képes automatikusan módosítani a hőmérsékletét és a beállításait, ami jelentős energia-megtakarítást eredményez. Az okos hűtő leolvasztás késleltetéssel (Delay Defrost Capability) is rendelkezik, amely csökkenti az energiafogyasztást a nap bizonyos óráiban. Amellett, hogy a hűtő képernyőjén a felhasználó kedvenc tévéműsorait is megnézheti, a Smart Share funkció segítségével a hűtőszekrény és más LG Smart eszközök tartalmai megoszthatók egymással, így fényképek, zenék, filmek, naptárak és még az időjárás-jelentés megjeleníthető a hűtő kijelzőjén. Emellett a készülék nem csupán a recepteket jeleníti meg, hanem videókkal be is mutatja a fogások elkészítését a hűtőszekrény ajtaján.

 

Smart mosógép Wi-Fi kapcsolattal/NFC-címkével működő Tag Smart Diagnosis szolgáltatással

Az LG intelligens mosógépe Smart Diagnosis™, Smart Access, Smart Adapt és Smart Grid Ready funkciókkal rendelkezik. A Smart Diagnosis™ a Wi-Fi kapcsolat, az NFC-címkék és a hangfelismerésen alapuló hibaelemzés segítségével értesíti a felhasználót az esetleges műszaki problémákról, míg a Smart Adapt funkció segítségével új mosási programok – pl. extra hosszú öblítés vagy csecsemőruhákhoz is alkalmas fertőtlenítő mosás – tölthetők le okostelefonra vagy a mosógép LCD paneljére. Okostelefonon nyomon követhető a smart mosógép állapota, és hangutasításokkal távolról is irányítható a készülék. A mosási programok emellett a felhasználó televíziójáról is beállíthatók, elindíthatók vagy szüneteltethetők.

A Smart Access funkció segítségével bárhonnan irányíthatjuk a mosógépet. Többé nem kell aggódnunk, ha a mosógépet program közben hagyjuk ott, a Smart Access segítségével ugyanis folyamatosan ellenőrizhető a mosó- és szárítógép állapota. A funkciók és a beállítások távolról is vezérelhetők és módosíthatók, a mosási vagy szárítási ciklus befejezésekor pedig értesítés jelenik meg a felhasználó okostelefonján.

 

Intelligens HOM-BOT: több mint porszívó

A HOM-BOT porszívón egy okostelefon és Wi-Fi kapcsolat segítségével távolról is bármikor beütemezhető a lakás takarítása. A továbbfejlesztett funkcióknak köszönhetően a HOM-BOT az okostelefon képernyőjén megjelenő távirányítóval adott parancsokkal vagy hangutasításokkal is irányítható. A HOM-BOT kamerája arra is alkalmas, hogy távolról körbenézzünk a lakásban vagy beszélgessünk a családtagokkal. A többi smart eszközhöz hasonlóan a HOM-BOT is működtethető az LG Smart televíziókról.

 

Tudatosabb sütés-főzés a Smart tűzhellyel

Az LG intelligens sütője Smart Access, Smart Adapt és Smart Diagnosis funkciókkal rendelkezik, így számtalan új ételkészítési lehetőséget kínál. A felhasználók Wi-Fi kapcsolaton keresztül nyomon követhetik a sütő állapotát, recepteket kereshetnek, különböző sütési módokat állíthatnak be, és hibaelemzést is végezhetnek. Az NFC technológia révén a sütő Wi-Fi kapcsolat nélkül is beprogramozható a kívánt recepthez, a hibaelemzések pedig mobil segítségével is elvégezhetők. Az LG intelligens sütője emellett hangutasításokkal is szabályozható okostelefonon vagy LG Smart televízión keresztül.
 

 

Vissza