Nokia Lumia 900 - Nagy telefon, kis csalódás

Szutor Ferenc - 2013. február 6.

Nem éppen frissiben, de leteszteltük a Nokia Windows Phone 7.5 rendszerű csúcsmodelljét, mely anno még Siri szerint is a legjobb okostelefon volt a világon.

Hardver, szoftver

A gyakorlatban a két készülék minden főbb paramétere megegyezik. Egyforma processzor, ugyanannyi (512MB) RAM, 8 megapixeles kamera, 16GB tárolókapacitás. Elvileg kicsit több funkciója van a kamerának a 900-asban, elvileg gyorsabb az operatív tár (RAM), de elvileg a kijelző is szebb. Mindent összevetve az első néhány órás használat után azt éreztem, hogy egy túlszteroidozott 800-ast tartok a kezemben, ami ráadásul elveszítette a Lumia 800 fő értékét, hogy gyönyörű. Valahogy pont annyival lett nagyobb a 900-as, hogy kényelmetlen legyen tartani, hogy elromoljanak az arányai, hogy jobban zavarjon a zsebben.

Egyetlen valóban új funkciót tettek bele, az pedig a front kamera. Ennek akár lehetne is gyakorlati haszna, ha lenne rendes Skype és Viber kliens WP-re. Mint hogy nincs ilyen (a Skype-on csak addig vagyunk online, amíg fut a kliens, a Viberen pedig 10 perc késéssel kapunk értesítést arról, hogy valaki naivan megpróbált minket felhívni), ezért ezt a plusz funkciót sem igazán van módunk kihasználni.

A két készülék (Lumia 800 és 900) hardvere tényleg majdnem ugyanaz, de igazából teljesen felesleges lett volna itt-ott felturbózni a 900-ast, hiszen a Windows Phone 7.5 csodaszépen elfut a 800-asba pakolt vason is. Ami a szoftvereket illeti, elárulom, hogy a Lumia 900-ban minden nokiás okosság megtalálható, melyek súlyát nem győztem hangsúlyozni a Lumia 610 tesztjében. Ezek az appok, mint például a hangos navigációt kínáló Nokia Drive szerintem rengeteget dobnak a Lumia mobilok értékén. Hogy a Lumia 900 előlapi kamerája nem oly mértékben aknázható ki, mint azt szeretnénk, szerintem nem a Nokia, hanem a WP platform és a Microsoft sara.

 

 

Azt hittem velem van a baj, amikor 3 nap használat után örömmel vettem elő újra a 800-ast és elérzékenyültem a kontrasztos képen, a kézbe simuló méreten, és a szinte pehely könnyű súlyon. Szóval azt hittem valamit rosszul csinálok. Kicsit utánanézve azonban, rendre azt találtam, hogy a felhasználók elégedettebbek a 800-assal.

Elképzelhető, hogy én is hasonlóan éreztem volna, ha egy Lumia 800-hoz térek vissza a Lumia 900-ról, de nem így történt. Kissé szomorúan tettem vissza a dobozba a ciánkék 900-ast, mert egy gyors, megbízható és stílusos okostelefont ismertem meg benne, s ezek a jelzők kevésbé illenek rá a saját mobilomra.

Végszó

A Microsoft és a Nokia tanulhatott a fentiekből, hiszen a Lumia 820-as és a 920-as esetében már más a helyzet, mint amit Lumia 800 és 900 modelleknél tapasztalhatunk. A WP8-as készülékekben a nagytestvér már valóban többet nyújt.

A nagyobb kijelző mellett a felbontás is nagyobb lett (1280 x 768 pixel), a kamera felbontása 8,7 megapixelre nőtt, de ennél is fontosabb a "lebegő lencsés" PureView technológia, ami minden eddiginél jobban stabilizálja a képet, és természetesen csak a 920-asban található meg. Míg a 820-as Lumia csak speciális hátlap felszerelésével tehető alkalmassá a vezeték nélküli töltésre, addig a 920-as ezt a funkciót is alapból tudja. Egyszóval az új vonalban sokkal jobban elkülönül a két modell, ami minden bizonnyal az előnyükre válik majd.

Egyetértek, valóban fontos, hogy a különböző árszegmensbe szánt modellek között érezhető tudásbeli különbség legyen. Ez a Lumia 800 és 900 esetében tényleg nem áll fent, de a WP8 rendszerű Lumiáknál már igen. Ha viszont valaki – például a zuhanó árak miatt – most vacillál egy Lumia 800 és egy 900 között, én azt tanácsolom neki, hogy mindkét telefont vegye a kezébe és tapicskolja egy kicsit, mielőtt meghozná a döntést. Én nyugodt szívvel ajánlom a 900-ast a nagyobb és szebb kijelzője miatt, de ahogy a kolléga szavaiból kiderült, a 3,7 colos Lumia 800 után nem túl kellemes élmény a használata. Mivel a készülékek hardvere, megjelenése és szoftvere (hamarosan mindkettő kap WP 7.8 frissítést) rengeteg ponton egyezik, ezért valóban a méret a legfontosabb szempont, amikor közülük választunk.

 

 

 

 

 

Vissza