Az Apple tehetetlen a Gradiente androidos iPhone-jával szemben

Farkas Norman - 2013. február 14.

A Gradiente tavaly piacra dobott egy kétkártyás Android rendszerű okostelefont iPhone neo one néven, melyre az Apple teljesen jogosan egyből rá is ugrott. A cupertinoi óriás azonban tehetetlen brazil riválisával szemben, mert az már 2000-ben levédette az "iPhone" márkanevet.

A Gradiente Electronica nevű cég kissé pofátlan módon előrukkolt tavaly egy iPhone neo one nevű androidos telefonnal (kép lent). Az Android 2.3 Gingerbread rendszerű kétkártyás készülék 3,7 hüvelykes, 480 x 320 pixel felbontású érintőképernyőt, 5 megapixeles hátlapi- és VGA előlapi kamerát, valamint egy microSD kártyafoglalatot tudhat magáénak, tehát nem igazán nevezhető csúcsmobilnak, azonban a neve miatt rendkívül népszerűvé válhat a felhasználók körében.

Jelenleg tehát nem csak az Apple, hanem a Gradiente is értékesít iPhone mobilokat Brazíliában.

Természetesen az Apple nem hagyta szó nélkül a Gradiente akcióját, s a bírósághoz fordult, ahol  kapott egy jó nagy pofont, ugyanis kiderült, hogy a brazil vállalat már 2000-ben levédette az iPhone márkanevet, így teljesen jogosan használja. Ez nem minden, a Gradiente akár be is perelheti az Apple-t, ha a márkanév kizárólagos használója szeretne lenni az országban, azaz simán kitilthatná az iOS rendszerű mobilokat Brazíliából. Vélhetően ez nem fog megtörténni, sokkal valószínűbb viszont, hogy a Gradiente arra játszik, hogy az Apple megvásárolja tőle a márkanév kizárólagos használati jogát – melynek árát egy picit fellőhette az egekbe a bíróság elsőfokú ítélete.

Kép forrása: http://www.gradiente.com.br

 

 

 

[Forrás: The Verge]

Vissza