Miért drágább a mobilinternet itthon, mint Ausztriában?

forrás: Prím Online - 2013. március 5.

A digitális gazdaság fejlődés kulcsa hazánk 21. századi versenyképessége. Figyelmeztető tény azonban, hogy a magyar piacra jellemző magas szolgáltatási árak gátolják a mobilinternet–használat Európában megfigyelhető dinamikus bővülését. A Magyarországon forgalmazott adatmennyiség növekedési üteme a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. 

Kérdés, hogy mit tudunk tenni? Ebben a helyzetben hazánk érdeke az, hogy mielőbb felzárkózzunk az európai trendekhez. Az NMHH célja, hogy gyorsítsa ezt a folyamatot, ezért a verseny élénkítése érdekében a mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciakészletet mielőbb teljes mértékben hasznosítani fogja.

 

Napjainkban szinte már elengedhetetlennek bizonyul "always online" lenni. Ha nem is ennyire drasztikus mértékben, de valóban egyre több és több szolgáltatás épül online eszközökre. Így valóban elengedhetetlennek bizonyul, hogy a legszélesebb lakossági és vállalkozói rétegek számára elérhető legyen a mobil adatforgalom.

 

Ehhez azonban elegendő sávszélesség és versenyképes, a jelenleginél jóval kedvezőbb árak szükségesek. E célok elérésében az NMHH mindenkire partnerként és szövetségesként tekint, akinek fontos a digitális gazdaság jövője és fejlődése.

 

A jövőben megteendő versenyélénkítő lépések sikerét az szolgálja, ha mindenki számára érthetővé, könnyen megismerhetővé és áttekinthetővé válnak a magyar mobilpiac jelenlegi tényei. Ezek az információk a hogyallunk.hu weboldalon érhetők el.

 

A közszolgálati céllal létrehozott információs portál számos rangos nemzetközi szervezet és európai uniós hatóság összehasonlító adataiba, stratégiai ténymegállapításaiba nyújt betekintést, így fontos segítséget ad a kérdéssel kapcsolatos társadalmi és szakmai párbeszédhez. Aki ellátogat a hogyallunk.hu internetes oldalra, megtudhatja, hogy a hazánkban forgalmazott adatmennyiség növekedési üteme nem éri el az uniós átlag felét sem, de van olyan magyarországi szolgáltató, amely esetében még ennél is sokkal rosszabb a helyzet.

 

Az európai uniós országok közül nálunk használják a legkevesebben a mobilinternetet. Mindez összefüggésben van azzal, hogy a mobilszolgáltatók magyarországi tarifái – különösen az okostelefon-tarifák – a többszörösei, mint ugyanezeknek a szolgáltatóknak a hasonló csomagjai más európai országokban. Azokban az országokban, ahol a tarifák olcsóbbak, jellemzően négy mobilszolgáltató van jelen, ezért sokkal kiélezettebb a piaci verseny.

 

Vissza