Lumia 920 duplateszt – A legmenőbb Nokia

Farkas Norman, Szutor Ferenc - 2013. március 20.

Nálunk járt a Lumia sorozat 920-as modellje, ami jelenleg kapható legmagasabb kategóriájú készülék a Nokiánál. A csúcsmobilt kiemelkedő figyelemmel illettük, s egy duplateszt keretein belül vettük górcső alá.

Előszó

A Lumia 920-ast két tesztelőnk vette kezelésbe. A készülékről szóló cikk jobbra tolt soraiban egy vérbeli Windows Phone felhasználó mesél tapasztalatairól, a "bal oldalon" pedig egy olyan androidos júzer gondolatai olvashatók, aki nyitott minden újdonságra és a telefonok kapcsán a külső megjelenés az egyik legnagyobb gyengéje.

Bevezető

Korábban a Lumia 900 tesztjében említettük, hogy némileg elhibázottnak látszik az a stratégia, amivel a Lumia 800 és a 900 modelleket differenciálták. Technikailag ugyanis a két készülék szinte semmiben sem tért el egymástól, csupán a nagyobb méret és pár jól hangzó, de a valóságban igen kevés valódi előnyt jelentő szolgáltatásban nyújtott többet a jóval nagyobb 900.

Ez a problémát nyilván a Nokiánál is észrevették, és a Windows Phone 8-cal szerelt sorozat modelljeiket sokkal jobban elválasztották egymástól, mint a 7.5-ös verzióval szállított telefonokat.

A 920-ban lényegében minden megtalálható, ami manapság benne lehet egy okosmobilban, sőt a kamerája még valami extrát is tud, de ne szaladjunk ennyire előre.

A Lumia 920 a Nokia legújabb nagyágyúja, mely vonzó külsejével, jó hardverével, PureView kamerájával és vezetékmentes töltési lehetőségével hivatott népszerűsíteni a Windows Phone 8 platformot és persze magát a Nokiát. A finn gyártó tényleg tanult abból a hibájából, hogy a WP7 rendszerű Lumiák tudása alig tért el egymástól, így az első WP8-alapú mobiljait úgy szerelte fel, hogy azok valóban a kategóriájuknak megfelelő színvonalat képviseljék. A kérdés csupán az, hogy vajon sikerre viszi-e a vállalatot az új stratégia?

Külső

Kívülről nem sokat változott a telefon a Lumia 900-hoz képest. Bár fizikai méretei egy picit nagyobbak (130,3 x 70,8 x 10,7mm) mégis kevésbé tűnik ducinak. Az elrendezés semmit sem változott. Jobb oldalon a gombok (hangerő, ki/bekapcs, fényképező) felül a fülhallgató csatlakozó és a microSIM foglalat, alul pedig a szabványos microUSB töltő/adatkábel csatlakozó.

Én Lumia 900 kijelzőjével kifejezetten nem voltam megelégedve. Ennek az volt az oka, hogy a felbontás nem, csak a méret változott a 800-as sorozathoz képest, ami így megnövekedett pixelméreteket jelentett. Ennek most vége. A 4,5 colos PureMotion HD kijelző IPS LCD technológiával működik, amiről annyit biztosan tudunk, hogy kifogástalan képe van. Ez nyilván annak is köszönhető, hogy 1280 x 768 pixel felbontás mellett 332 pixel jut egy inchre. Vicces belegondolni, hogy a notebook, amint ezt a cikket írom 13"-os kijelzőn tudja ugyanezt a felbontást. (Na jó majdnem ugyanezt hiszen 1280 x 800-as.) A pixelsűrűsége így 113ppi. Csoda, hogy egyáltalán olvashatóak a betűk....

 

 

A szögletes sarkokkal határolt polikarbonát készülékház komolyságot és eleganciát sugároz, kellemes érzés ránézni és megérinteni. Az összeszerelés minősége kiváló, s ezt el is várjuk ebben a kategóriában. Amikor először kezembe vettem a Lumia 920-ast, rögtön egyfajta biztonságérzetem támadt, ami mögött bizonyára az a gondolat állt, hogy a telefont simán használhatom önvédelmi fegyver gyanánt. A viccet félretéve a készülék elsőre rettentően nehéznek tűnt, ám súlyát a használat során gyorsan meg lehet szokni. Hasonló a helyzet a méretével is. Tudom, hogy a küszöbön a phablet korszak és semmi furcsának nem kellene lennie abban, hogy egy telefon egyre inkább hasonlít egy táblagépre, de én továbbra is azt tartom normálisnak, ha a mobilom kényelmesen elfér a zsebemben és az arcom java akkor is látható marad, amikor telefonálok.

A Lumia 920 nagyrészt egyébként az előlapján elterülő 4,5 hüvelykes kijelzőnek "köszönheti" méreteit, mely szinte 180 fokos betekintési szöggel, éles képpel és telt színekkel kecsegtet, ráadásul szuper érzékeny, így akár kesztyűben is használható. Bizony, szó sincs trendi Full HD felbontásról, de amondó vagyok, hogy 1280 x 768 pixel is bőven elegendő egy 4,5 colos panelre.

Multimédia

A telefonon természetesen két kamera van, egy előlapi 1,3 megapixeles, és egy hátlapi 8,7 megapixeles. Ez utóbbi külön is megér néhány sort, hiszen egyedülálló módon optikai képstabilizáló megoldást tartalmaz, minek neve PureView. Kivételesen egy olyan dologról beszélünk, ami nem csak jól hangzik, hanem tényleg az. Ezt a tudást természetesen a kampányokban is alaposan kihasználják, de aki a marketinganyagokban nem hisz, annak tudom javasolni az Engadget tesztvideóit (itt), ahol összehasonlítják a jelenleg elérhető összes csúcskészülékkel a 920 képalkotó megoldását. Talán nem kell mondanom, hogy mindegyik vetélytársnál jobb eredménnyel végez a Nokia.

 

 

A képstabilizáció ugyanis nem csak azt jelenti, hogy kevésbé remeg a videó képe. A fénykép készítése azon az elven működik, hogy a pillanat tört része alatt az érzékelőre vetődött fényt rögzíti a készülék. Ha a pillanat rövid, akkor kevés fény jut az érzékelőre. Ha viszont hosszú, akkor a kezünk remegése miatt elmosódik a kép. Ezt kompenzálja a képstabilizátor, és ezért lehet egészen fantasztikus fényképeket lőni sötét éjszakákon is. Egy tükörreflexes gép többszázezres objektívje is megirigyelhetné azokat a képeket, ahol még a csillagok is látszódnak. Mindezt szabadkézből, csak úgy sitty-sutty. Mindenféle állvány, és extra hókuszpókusz nélkül. Ezen a ponton őszintén elkezdtem tisztelni a fejlesztőket és a mérnököket, akik ilyen technológiát alkottak. Mondanom sem kell, hogy nem csak a kijelző HD, hanem a kamera is, tehát 1080p-s videókat is nevetve rögzít és játszik is le a 920-as.

A telefon a képalkotás terén nyújtja a legkiemelkedőbb teljesítményt, hála a 8,7 megapixeles PureView kamerának, ami a hátlapján csücsül egy dupla LED villanó társaságában. Én egy kicsit szkeptikus voltam, s azt hittem, az optikai képstabilizátor csak egy jól csengő marketingszöveg része, s erre a Nokia kamu reklámvideója is rátett egy lapáttal. Nos, az a helyzet, hogy miután kipróbáltam a készülék kameráját, azt tapasztaltam, hogy valóban remek minőségű fotókat és videókat (1080p-ben!) készít akár gyenge fényviszonyok között is. Nem vagyok a mobilos fotózás megszállottja, de tapasztalataim szerint a Lumia 920 simán ki tud váltani egy fényképezőgépet (ez nem sok telefonról mondható el), tökéletes eszköz az emlékezetes pillanatok megörökítésére. Jó hír, hogy fotózáskor egy sor effekt és mód közül választhatunk, az elkészült alkotásokat pedig egy mozdulattal megoszthatjuk ismerőseinkkel. A készülék előlapján egy 1,3 megapixeles kamera kapott helyet, mellyel 720p HD minőségben videocseveghetünk, ha kedvünk tartja.

Zenei fronton a WP8 gyári alkalmazása mellett a hangszínszabályzóval ellátott Nokia Zene is rendelkezésünkre áll. Extraként találunk Dolby Headphone funkciót is a készüléken. A tetszőleges hangszín beállításához csatlakoztatni kell a "hangkábelt", azaz a fülest. Meglepő, de a 920-ban nincs FM rádió, hiába , egyik telefon sem lehet tökéletes...

Tesztfotók letöltése teljes méretben: SötétedéskorVaku és levelekFa a sötétbenJárdaEste az ablakbólJoghurtLámpaKávéNapIbolya

 

Vissza