Lumia 920 duplateszt – A legmenőbb Nokia

Farkas Norman, Szutor Ferenc - 2013. március 20.

Nálunk járt a Lumia sorozat 920-as modellje, ami jelenleg kapható legmagasabb kategóriájú készülék a Nokiánál. A csúcsmobilt kiemelkedő figyelemmel illettük, s egy duplateszt keretein belül vettük górcső alá.

Hardver, működés

Befelé haladva a telefonban, továbbra sem érezzük a csúcstechnológia nyomasztó hiányát. A kétmagos 1,5GHz-es proci munkáját 1GB RAM is segíti, aminek köszönhetően ha lehet még reszponzívabb a WP8-as felület. A megnövekedett felbontású fényképekhez és videókhoz nagyobb tárolókapacitásra is szükség van, így 32GB belső memóriával gazdálkodhatunk. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ennyi és nem több. Tehát a memória nem bővíthető.

A Lumia 920-ban a WP8 platform legerősebb hardveregyüttese teljesít szolgálatot, ami a gördülékeny, gyors, akadástól mentes működésben jelenik meg. Egyedül a 32GB méretű belső tárhely miatt panaszkodhatunk, mert azt nem lehet bővíteni.

Ami a csatlakozást illeti, 100 megabites LTE, HSPA, WiFi (a/b/g/n), NFC, GPS (+GLONASS) és Bluetooth (3.1) is rendelkezésünkre áll, vezetékes kapcsolat microUSB 2.0 kábellel létesíthető. A mobil tehát adatkommunikáció terén is ott van a szeren, maximális megfelel a kor és a kategória elvárásainak. A telefonon szaladgáló Windows Phone 8 ugyan sok előrelépést mutat az platform előző generációjához képest, továbbra is borzalmas hiányosságokkal küzd.

Hiába a dinamikus működés, a remek Nokia szoftverek, a megújult kezdőlap, a kreatív  multimédiás okosságok és a gyereksarok, ha közben olyan alapvető elemek nincsenek meg, mint például az egységes értesítési felület, melynek hiányától már az első percben szenvedni kezd az Android vagy iOS rendszerről a Windows Phone mezejére tévedt felhasználó. Persze, a Microsoft már gőzerővel dolgozik a megoldáson, csakhogy felmerül a kérdés, vajon várnak, vagy váltanak a csalódott WP8 júzerek, akik hamarosan a Firefox OS, a Tizen és az Ubuntu Touch örömeibe is belekóstolhatnak?

 

 

Vezetékmentes töltés, üzemidő

Korunk másik nagy buzzword-je az indukciós töltés. Ez pont úgy működik mint az indukciós főzőlap, csak valamivel kisebb a teljesítménye. A technológia lényege, hogy a töltőben egy tekercs van, amiben az áram "örvénylik", így váltakozó elektromágneses teret hoz létre. Ha megfelelő ellentekercsel ellátott eszközt teszünk ebbe a térbe, abban felszültség indukálódik. Így jön létre az indukciós töltés annak ellenére, hogy a két eszköz között valójában nincs érintkezés. Nyilván ennél jóval összetettebb a folyamat. Akit mélységében érdekel annak a Wikipedia hasznos olvasmányt nyújt.

A gyakorlatban úgy valósul meg a töltés, hogy a készülékhez adnak egy saját adapterrel ellátott tartót, amibe elég beleállítani a telefont, a töltés máris megindul. Első olvasatra azt gondolhatnánk, hogy ugyan mi a különbség, egy olyan dokkoló között aminek az alján érintkező van, és egy olyan között aminek nincs. Nos, a használat bebizonyította, hogy nagyon is sok. Irodai környezetben a telefonunkat átlagosan 5-10 percenként kézbe vesszük. Jön egy üzenet, bejön egy hívás, valaki már megint nem hagy minket békén a Facebook chat-en... Szóval megannyi oka van, amiért valahogy mindig felvesszük és visszatesszük a készüléket, egy 8 órás munkanap alatt legalább ötvenszer. Ilyenkor már nagyon nem mindegy, hogy kell-e célozgatni, amikor a telefont a dokkolóba visszatesszük, vagy csak egyszerűen odatesszük valahová, miközben szemünk már a félbehagyott e-mail utolsó mondatát elemzi. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon nagy a különbség.

Az indukciós töltő hatásfoka elvileg valamivel kisebb mint a klasszikus microUSB-s megoldásé, de a szerepe is más. Nem arra való, hogy a teljesen elszívott telefont 1 óra alatt feltöltse, hanem arra, hogy az íróasztalon folyamatosan szinten tartsa a telep töltöttségét.

 

 

Mint tudjuk, a Lumia 920 támogatja a vezetékmentes töltést. A tesztkészülékünkhöz kaptunk is egy pofás vezetékmentes töltőállványt, hogy kipróbálhassuk, milyen szolgálatot tesz a mindennapokban. Nos, nekem nagyon bejött ez a megoldás, kifejezetten tetszett, hogy nem kell a microUSB kábel dugdosásával bajlódnom, csak egyszerűen a tartóba kell helyeznem a tölteni kívánt telefont, amit bármikor kényelmesen kivehetek onnan, ha kell.

A megoldás fő kulcsszava a praktikum, s létjogosultságát e téren remekül alátámasztották a mindennapok. Az indukciós töltés elterjedése új szintre emeli a kényelmes töltés fogalmát, hiszen hamarosan akár a gyorséttermekben, a kávézókban, a bárokban, vagy a fodrásznál is etethetjük a mobilunkat. Apropó etetés! A Lumia 920 energiaellátásáért egy 2000mAh kapacitású akkumulátor felel, mely elméletileg 3G hálózaton 10, 2G hálózaton pedig 17 óra beszélgetési időt képes biztosítani. Őszintén bevallom, ezen adatok hitelességét nem ellenőriztem, de azt tapasztaltam, hogy bekapcsolt mobilnettel és WiFi-vel, kb. egy óra böngészéssel, fél óra navigálással, 1 óra telefonálással és cirka 1-1 óra aktívabb Viber Messenger, illetve WhatsApp használattal,másfél napig bírta egy feltöltéssel a készülék. Ez azért nem olyan rossz teljesítmény.

Összegzés

A WP8-ról sokat írtunk már, és sajnos azt kell mondanom, a 920-asnak ez lett a leggyengébb pontja.

Ott tartunk, hogy az Galaxy IV kijelzőjén szemmozgással navigálunk, hogy az iPhone 5 megérti, bármit is mondunk neki, hogy gesztusok veszik át a funkciógombok szerepét. Sajnos a Microsoft pedig még azzal küzd, hogy értesítési központot tegyen a rendszerbe, és hogy ne 10-15percel később érkezzenek meg az értesítések. Szintén kihívás rávenni a nagyobb szolgáltatókat, hogy igenis fejlesszenek a platformra, és ne csak "good enough" szinten készítsék el a WP-s adaptációkat.

Tény, hogy van néhány igen jó alkalmazás, hiszen a Nokia Drive-nál kevés jobb offline térképekkel rendelkező navigáció létezik manapság. A CinemaGraph-al is igen vicces animációk készíthetőek, és közösségi információk egybegyűjtése sem terjedt még el a konkurens rendszereken úgy, ahogy a WP-rendszer azt natív módon támogatja.

De azt is látni kell, hogy a nagyok (Google, Apple) gőzerővel valósítják meg a jövőt (Google Glass, iWatch), a "kicsik" pedig hajmeresztő innovatív megoldással próbálnak a piacra betörni (Ubuntu Phone, FireFox OS). A Microsoft helyzete tehát nem könnyű, ha jelenlegi 4-5%-os piaci részesesedésénél nagyobbat szeretne kihasítani a mobil operációs rendszerek tortájából. Én minden esetre drukkolok, mert egy ilyen jó hardverből ki kellene hozni a maximumot!

Egyetértek a kollégával, a Lumia 920 gyenge pontját a Windows Phone 8 platform jelenti. Maga a készülék (bár kicsit súlyos és nagy) vonzó külsővel, kiemelkedő multimédiás képességekkel,  kényelmes töltési lehetőséggel és erős hardverrel bír, s ehhez az együtteshez a Microsoft hiányos mobil rendszere jelen pillanatban nem igazán méltó partner. Főként emiatt nehéz megbékélni a telefon árával, mely jelenleg 150-160 ezer forint körül mozog. Ezért az összegért más, a mindennapokban jobban használható rendszert futtató mobilt is találunk, igaz így le kell mondanunk az egyedülálló PureView kameráról és a vonzó lumiás dizájnról.

Remélem, hogy a szoftveróriás mielőbb leteszi az asztalra a platformot megfelelő szintre emelő frissítéseket, s a következő WP8-alapú készülék tesztelése során már kevésbé húz vissza a szívem az androidos mobilomhoz.

 

Nokia Lumia 920 specifikáció

Méret, súly: 130,3 x 70,8 x 10,7 milliméter, 185 gramm

Processzor: Két Krait magos, 1,5GHz-es Qualcomm MSM8960 processzor, Adreno 225 GPU

Memória: 1GB RAM, 32GB belső tárhely

Operációs rendszer: Windows Phone 8

Kijelző: 4,5 hüvelykes, 1280 x 768 pixel felbontású kapacitív PureMotion IPS érintőképernyő

Kamera: elöl 1,3 megapixeles, 720p HD videocsevegésre alkalmas kamera, hátul 8,7 megapixeles, autofókuszos, optikai képstabilizátorral bíró, LED villanóval segített PureView kamera 1080p videofelvétellel

Csatlakozás: négysávos GSM, illetve UMTS modul, LTE (100/50Mbps), HSPA (42,2/5,76Mbps), Bluetooth (3.1), WiFi (802.11a/b/g/n, 2,4/5GHz), NFC, GPS, microUSB 2.0

Akkumulátor: 2000mAh Li-ion

Egyéb: unibody polikarbonát ház, Gorilla Glass 2, extra szoftverek (Nokia Care, Nokia Térképek, Nokia Drive+, Nokia Zene, Nokia Városnéző, OneNote, stb.), hat színváltozat (fekete, fehér, piros, szürke, sárga és ciánkék)

 

 

Vissza