Epson: tintatartályos nyomtatókkal a maximális költséghatékonyságért

Kütyü Magazin - 2013. március 21.

Az Epson új stratégia alapján folytatja működését, mely a költséghatékonyság maximalizálására irányul. A cég termékportfoliójában a gazdaságos, beépített tintatartállyal szerelt készülékek kapnak nagyobb teret, a tintapatronos nyomtatók kínálata pedig jelentősen csökkeni fog.

Az Epson tavaly mutatta be első beépített tintatartály-rendszerű készülékeit, s most egyértelműen ezekben a gazdaságos működésű eszközökben látja a költséghatékony  nyomtatás jövőjét. A japán gyártó ennek megfelelően változtatott stratégiáján, s kezdett el fókuszálni az ilyen típusú termékekre.

Az Epson stratégiaváltása nem egy hirtelen ötlet eredménye, számos kutatás, illetve felhasználói visszajelzés előzte meg azt.

Az IDC jelentése szerint 2012 utolsó negyedévére világszinten 64 százalékra emelkedett a tintasugaras nyomtatók piaci részesedése, mely körülbelül 19,8 millió eladott készüléket jelent. Bizonyára az áll a tintasugaras modellek térnyerése mögött, hogy azokat rendkívül olcsón be lehet szerezni, hiszen az árérzékeny felhasználók gyakran hajlamosak csak az adott gép árát figyelembe venni a vásárláskor, a később felmerülő költségeknek pedig kisebb jelentőséget tulajdonítani. A piacon hódító tintasugaras gépek zöme azonban tintapatront használ, amit borsos ára miatt eleve magasabb nyomtatási költséget jelent, másrészt gyakran alternatív forrásból próbálnak beszerezni a vásárlók. A gond csak az, hogy a silányabb minőségű utángyártott patronok kárt tehetnek a készülékben, s ebben az esetben elveszik a garancia, azaz új eszközt kell venni, ergo lőttek a költséghatékony nyomtatásnak.

Ami a lézernyomtatókat illeti, alacsonyabb piaci részesedésük mögött egyértelműen a magasabb áruk, energiafogyasztásuk, fenntartási költségük és kevésbé gazdaságos működésük (egy színes lézernyomat pl. 50 forintba, míg egy tintasugaras cirka 20 forintba kerül) áll a háttérben.

 

Miért járunk jól a beépített tintatartállyal szerelt nyomtatókkal? Röviden azért, mert sokkal takarékosabban nyomtathatunk velük. „A magyar fogyasztók a nyomtató vásárlásakor és használatakor is rendkívül árérzékenyek. Új, beépített tintatartályos nyomtatóinkkal fél áron nyomtathatnak a hasonló lézernyomtatókhoz képest, illetve akár 17-szer olcsóbban a hasonló típusú tintasugaras nyomtatókhoz képest. Így a készülékhez csomagolt induló tintatartály-szettel kinyomtatható 6500 színes oldal esetén, akár 147 ezer forintot is spórolhatunk” – mondta Fábián Miklós, az Epson magyarországi fióktelepének vezetője.

További érv a tintatartály-rendszerű Epson készülékek mellett, hogy 70-140 milliliteres tartályaikat olcsón és egyszerűen újratölthetjük, nem kell a kevesebb tintát tartalmazó, ugyanakkor típusonként eltérő kivitelű patronokat cserélgetnünk.

Az Epson tintatartályos készülékeinek "árnyoldala" nem is olyan vészes. Csupán arról van szó, hogy első alkalommal, azaz a vásárláskor cirka kétszer akkora összeget kell otthagynunk egy teli tartályos multifunkciós Epson modellért, mint egy hasonló tudású tintasugaras készülékért. Ez a befektetés azonban gyorsan megtérül, ha sokat nyomtatunk, hiszen nem kell többé drága patronokat vásárolnunk, ehelyett a hatalmas tintatartályok utántöltésére kell figyelnünk, amit kevesebb gyakorisággal, olcsóbban valósíthatunk meg.

WorkForce M200

Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki maximum ezer oldalt nyomtat egy nyomtatóval annak teljes élettartama alatt. Az Epson szerint a kevés nyomtatás legfőbb oka a költséghatékonyság hajhászása (pl. emiatt nem nyomtatunk színes dokumentumokat sem, ha nem muszáj), s egy tintatartályos készülék lehetőséget teremt az ultaolcsó nyomtatásra, tehát így több nyomtatásra ösztönzi tulajdonosát. Ha valaki azért nem nyomtat sokat, mert egyáltalán nincs rá szüksége, akkor csak nagyon lassan, vagy soha nem térül meg egy tartályos Epson készülékbe invesztált befektetése, ezért számára nem igazán ajánlott egy ilyen modell.

Az Epson 2012-ben felmérte, hogy sikeresek lehetnek-e a tintatartályos eszközök a felhasználók körében, s a pozitív visszajelzések arra ösztönözték, hogy idén megpróbálja a legtöbbet kihozni ezekből a költséghatékony nyomtatással kecsegtető eszközökből.

L550

A múlt héten nyolc új beépített tintatartály-rendszerű készüléket mutatott be a gyártó, melyektől hazánkban is nagy sikert remél.

„2013 fontos év a számunkra, hiszen portfoliónk több, új funkciókkal is ellátott tintatartály-rendszerű modellel bővül. A vezeték nélküli kapcsolat, az Epson iPrint és az első monokróm tintatartály-rendszerű nyomtatók bemutatása csak néhány példa ezekre” – mondta Christoph Lubinus, az Epson Europe termékfejlesztési osztályának vezetője.

Az Epson új tintatartály-rendszerű nyomtatóiról a következő oldalon olvashatsz.

 

 

Vissza