Google Nexus 4 teszt – Csillogó droid

Farkas Norman - 2013. április 10.

Kipróbáltuk az első LG által gyártott Nexus készüléket, mely az Android negyedik referencia mobilja is egyben. A készülék külső megjelenésénél csak a fedélzetén szaladgáló Android 4.2 Jelly Bean rendszer újításai nyerték el jobban a tetszésünket.

Belbecs

A Nexus 4 „lelke” egy Qualcomm Snapdragon APQ8064 lapka, amely egy négy 1,5GHz-es Krait magból felépülő processzort és egy Adreno 320 grafikus gyorsítót foglal magába. Ehhez 2GB RAM és változattól függően 8 vagy 16GB belső tárhely társul. Sajnos nincs lehetőség a memória bővítésére, ezért érdemes a 16 gigás verziót választani. Ami az adatkommunikációt illeti, az LTE modemen kívül szinte minden belekerült a telefonba, ami csak létezik. MHL-képes microUSB csatlakozó, GPS, WiFi (a/b/g/n), DLNA, NFC, Bluetooth (4.0) és 42Mbps sebességű DC-HSPA, illetve 21/5,76MBps-os HSPA is van a repertoárjában.

Az erős hardveren a friss Android 4.2.2 Jelly Bean operációs rendszer szaladgál, méghozzá igen gyorsan. Szerencsére több program egyidejű futtatása sem okoz gondot a kütyünek, minden azonnal, akadás nélkül történik. Egyedül a hátlap felső részének melegedéséből vehető észre, hogy gőzerővel dolgozik a processzor, de azt hiszem ezzel a kis kellemetlenséggel meg lehet birkózni (főleg, ha az utcán mobilozunk, miközben repkednek a mínuszok).

 

 

Böngészéskor ugyan le kell mondanunk a Flash tartalmakról, de cserébe szupergyors szörfözésben lehet részünk. Az oldalak nagyítása-kicsinyítése, illetve görgetése akadás nélkül folyik, a szövegeket szépen tördeli szoftver.

Az alapfunkciók frontján jól teljesít az új Nexus; telefonáláskor nem volt gond a hangminőséggel, az üzenetkezelés pedig a már jól bevált androidos módon történik. A szövegbevitel egy leheletnyivel könnyebb lett, mert a pötyögés mellett már az ujjunk húzogatásával, azaz a swype módszerrel is gépelhetünk a gyári virtuális QWERTY gombsoron.

Ami a készülék szoftverezettségét illeti, értelemszerűen natúr Android rendszerről beszélhetünk, mely a 4.2 Jelly Bean összes újdonságát magában hordozza. Egy korábbi cikkben már beszámoltunk e rendszerverzió érdekességeiről (pl.: gömbfotózás, widgetek a lezárt képernyőn, Google Now szolgáltatások stb.), így ezekre részletesen most nem térek ki.

A Nexus 4 kezdőképernyője öt darab 5x5 cellás (tehát maximum 25 ikon megjelenítésére alkalmas) lapból áll, amiket tetszés szerint telepakolhatunk widgetekkel és parancsikonokkal. Ha már a lezárt képernyőről hozzá szeretnénk férni bizonyos funkciókhoz, akkor oda is kedvünk szerint kitehetünk bizonyos alkalmazásokat.

Referenciamodellhez illően előtelepítve megtaláljuk a mobil fedélzetén a Chrome böngészőt, a YouTube, a Google+, a GMail, a Google Talk és Google Earth alkalmazásokat, illetve a rendszer részét képező számológép, naptár, óra, térkép, zenelejátszó, galéria és időjárás szoftvereket is.

 

 

A mindennapi használat során kifejezetten praktikusnak, de egy kicsit ijesztőnek is bizonyult a Google Now, amely gördülékenyen nyomon követte az életemet és például mindig szólt, hogy hova milyen módon mennyi idő alatt érhetek oda. Egyszer rákerestem egy címre a számítógépemen a Google-lel, majd 10 perccel később azt vettem észre, hogy a telefon értesít, hogy mekkora távolságra, illetve mennyi időre vagyok a keresett helytől. Félelmetes.:)

Multimédia

A mobil előlapján egy 2 megapixeles fényleső kapott helyet, mely főként videocsevegésre használatos. A hátlapon viszont egy videózásra és fotózásra termet, 8 megapixeles egység csücsül, melyet egy LED villanó segít gyenge fényviszonyok között.

 

 

A maximum 3264 x 2448 képpontos képek rögzítésére alkalmas kamerával napos időben éles, jó minőségű műveket lőhetünk, ám egy kicsit gyengébb fényviszonyok mellett már zajos, elmosott részleteket tartalmazó képekre számíthatunk. Makró frontján jól teljesít a Nexus 4 kamerája, az őt segítő LED vaku pedig egy kisebb szobát is képes megfelelően bevilágítani.

A fotók készítésekor lehetőségünk van beállítani módot (panoráma, fotó, kamera, gömbpanoráma), illetve piszkálhatjuk a fehéregyensúlyt és az expozíció értékét, válthatunk a kamerák között, élesíthetjük a HDR funkciót, vagy ki/bekapcsolhatjuk a villanót.

 

Tesztképek letöltése teljes méretben: 1.,  2.,  3.,  4.,  5.

 

A telefon 30fps sebességgel képes 1080p videókat felvenni. Ami a felvételek lejátszását illeti, a rendelkezésre álló szoftver elboldogul a legtöbb népszerű formátummal (MP4, DivX, XviD, H.263 és H.264), s természetesen a Full HD filmeket is megeszi.

Zenei fronton a helyben tárolt számainké a főszerep, ugyanis a készülékben nincsen FM rádió. Jó hír viszont, hogy van equalizer, véletlen sorrendű lejátszás és ismétlés funkció, az éppen játszott dalhoz tartozó albumborító pedig igényeink szerint megjelenhet a háttérben. Szerencsére műfaj, szerző és album alapján böngészhetünk a zenék között, mi több, lehetőségünk van közvetlen keresés indítására is.

A telefon kihangosító hangszórója jó minőségben szólaltatja meg a zenét, de maximális hangerőnél már hajlamos egy kicsit torzítani. Az asztalra helyezve kevésbé harsány a kütyü, mint a kezünkben, s ez a sík hátlapnak „köszönhető”.

 

 

Vissza