Google Nexus 4 teszt – Csillogó droid

Farkas Norman - 2013. április 10.

Kipróbáltuk az első LG által gyártott Nexus készüléket, mely az Android negyedik referencia mobilja is egyben. A készülék külső megjelenésénél csak a fedélzetén szaladgáló Android 4.2 Jelly Bean rendszer újításai nyerték el jobban a tetszésünket.

Üzemidő

Értelemszerűen az igénybevétel mértékétől függ, hogy meddig húzza a Nexus 4 2100mAh kapacitású akkumulátora egy feltöltéssel. Én azt tapasztaltam, hogy intenzívebb használat mellett (másfél óra telefonálás, folyamatos 3G adatkapcsolat és bekapcsolt WiFi, 1 óra böngészés, 1 óra játék) kevesebb, mint egy nap alatt lemerülhet a készülék, de ha kicsit visszafogjuk magunkat, akkor több órával, s talán egy fél nappal is elnyújthatjuk az üzemidejét.

Én ezért a teljesítményért sem piros, sem pedig fekete pontot nem adnék a telefonnak, hiszen lényegében az egynapos átlagot hozza, amit napjaink okostelefonjainak zöme produkál. Érdemes megemlíteni, hogy a Nexus 4 támogatja a vezetékmentes töltést, tehát ha megvesszük a hozzá szánt indukciós töltőt, akkor többé nem kell bajlódnunk a microUSB kábellel, ha meg szeretnénk etetni a "kicsikét".

Sajnos a tesztidőszak alatt kétszer is előfordult, hogy a mobil magától kikapcsolt és addig nem volt hajlandó újra elindulni, míg töltőre nem tettem. A jelenség mögött furcsa módon nem az alacsony töltöttségi szint állt, inkább egy rejtélyes szoftverhiba lehetett, ami remélhetőleg gyorsan javításra kerül, mert igencsak megbízhatatlanná teszi a készüléket.

 

 

Összegzés

A Nexus 4 az egyik legszebb okostelefon a 4,7 colos mezőnyben. Engem lenyűgözött az üveg elő- és hátlap, a csillogó négyzetek és a szimmetrikus „arc”. A külső által közvetített pozitív benyomást az újításokkal teli, natúr Android 4.2.2 rendszer és a gyors működés koronázta meg. Nem kérdés, hogy a Nexus 4 méltó a nevére és hozza azt a színvonalat, amit egy Android referenciamodelltől elvárunk. A piac új csúcsmobiljaihoz képest az LG-Google páros üdvöskéje egy kicsit szerényebb felszereltséggel bír, hiszen nincs benne Full HD kijelző és motorházában nem a legújabb négymagos CPU duruzsol. Amondó vagyok, hogy ezt a leheletnyi, szinte semmilyen kompromisszummal nem járó elmaradást bőven ellensúlyozza a telefon árcédulája még úgy is, hogy hazánkban többet kell érte kicsengetni, mint néhány egyéb, nyugatabbra fekvő országban.

Mindent összegezve bátran tudom ajánlani a telefont minden felhasználónak aki, kiemelkedő felszereltségű és hosszú távú szoftveres támogatottsággal bíró okostelefonra vágyik.

 

 

Vissza